Josta, o combinație între coacăz și agriș. Cultivare
Violina Gorcinschi -Josta sau jostaberry este un arbust combinație între agriș și coacăz. Cum se cultivă josta, rezultatul încrucișării dintre coacăzul negru și agriș, cum se plantează butașii de josta, cum se îngrijesc și cum se obțin cele mai gustoase și suculente fructe, vă spunem în acest articol.
Josta este un arbust care a rezultat din încrucișarea coacăzului negru cu agriș, în anii 80, în Dresda, Germania. Cu toate că aduce multe beneficii, fructele de josta se găsesc rar în piețe, astfel că cea mai bună alegere este cultivarea. Datorită gustului dulce și răcoritor și a conținutului ridicat de vitamine, josta poate fi o gustare perfectă de vară, dar și un fruct din care se poate face dulceață, gem și alte preparate conservate pentru iarnă. Cultura de josta nu este pretențioasă și este rezistentă la îngheț, astfel că nu va fi greu de îngrijit, însă roadele vor apărea abia după 2-3 ani de la plantare.
Josta – caracteristici
Josta sau jostaberry este rezultatul încrucișării dintre coacăzul negru și agriș. Arbustul crește rapid și atinge înălțimea de circa 2 metri sau chiar mai mult. Ramurile nu au spini, semănând ca aspect mai mult cu coacăzul, iar tulpina este mai intens colorată, cu muguri bine dezvoltați.
Fructele de josta sunt de mărime mijlocie, negre, cu aspect ușor lucios. Fiind o specie rustică, este foarte rezistentă la toate condițiile specifice zonelor pomicole, respectiv la îngheț, boli și dăunători.
Arbustul de josta este autofertil, astfel că nu are nevoie de polenizatori.
Josta înflorește în prima jumătate a lunii aprilie, iar fructele sunt bune de cules până la jumătatea lunii iulie. Recoltele apar la 2-3 ani de la plantare, iar producția de josta poate ajunge la 3-3,5 kg pe plantă.
Josta – condiții de cultivare
Josta se dezvoltă bine pe solurile cu un pH de 5,5-7,8, preferându-le pe cele reavene cu un conținut ridicat de materie organică, afânate și bine drenate. Pentru a cultiva josta se pot alege solurile lutoase, luto-nisipoase, luto-argiloase și calcaroase.
Există două perioade în care poate fi înființată cultura de josta: primăvara, în martie-aprilie, sau toamna, în octombrie-noiembrie, în condițiile în care solul nu este înghețat și temperatura aerului este peste 5 grade Celsius.
Arbustul nu tolerează zonele cu umbră. În aceste condiții, riscă să nu intre pe rod și să moară. Cel mai bine, josta se dezvoltă în zonele puternic luminate din grădină, dar rezistă și în locurile semi-umbrite.
În ceea ce privește umiditatea, josta are nevoie de udări regulatei deoarece lipsa apei poate afecta semnificativ cantitatea și calitatea recoltei, în special în perioada de creștere și de maturare a fructelor.
Cum se plantează josta
Plantarea arbuștilor josta se face prin butași, primăvara devreme sau toamna. Deoarece aceștia cresc semnificativ în dimensiune, este necesară planificarea spațiului suficient în avans. De regulă, se lasă 60-100 de cm între plante și 1,5 m între rânduri.
Gropile pentru plantarea arbuștilor de jostaberry necesită pregătire cu 1-2 luni înainte de plantare, pentru a activa microflora și pentru a ventila solul. Pentru o dezvoltare optimă a rădăcinilor, se acordă atenție sporită dimensiunii gropilor. Dimensiunea minimă la care se sapă gropile este de 30 cm lungime, 30 cm lățime, 40 cm înălțime.
Atât la plantările de primăvară, cât și la cele de toamnă se recomandă scufundarea butașului în apă timp de cel puțin 30 de minute. Apoi, la butași se face o mocirlire cu un amestec compus din: o treime pământ, o treime mraniță și o treime apă. Ingredientele se amestecă până când capătă consistența smântânii, apoi se aplică în momentul plantării, pentru o fixare mai bună.
Plantarea josta se face direct în groapa pregătită, poziționând butașul în așa fel încât rădăcina să fie acoperită cu circa 3 cm de pământ. Apoi, groapa se umple cu pământ fertil, scuturând ușor planta pentru ca substratul să se așeze bine în jurul rădăcinilor. Procedeul se repetă până la acoperirea gropii în proporție de 90%.
În cazul plantărilor de primăvară, lăstarii se fasonează prin tăiere, lăsând până la 3 muguri pe lăstar. În cazul plantării de toamnă târzie, se trage pământul sub formă de mușuroi în jurul butașului, astfel încât numai vârful să rămână afară. Mușuroirea va asigura protecția plantei peste iarnă.
Jostaberry – îngrijire
Îngrijirea unui arbust josta are în vedere mai ales asigurarea apei. Arbustul nu tolerează irigările excesive, însă are nevoie de o cantitate suficientă de apă pentru a nu se usca. Pentru udare, se recomandă utilizarea apei de ploaie, turnată în jurul arbustului. În timpul perioadelor de secetă mai lungă, obligatoriu, se efectuează irigarea prin picurare, altfel arbuștii vor muri. În sezonul rece, dacă precipitațiile sunt minime, este nevoie ca josta să primească udare suplimentară.
Îngrijirea unei culturi de josta poate include mulcirea care este recomandată, însă nu este obligatorie. Aceasta se efectuează prin acoperirea solului cu materiale uscate de origine vegetală (frunze, scoarță de copac, iarbă, paie, rumeguș), în vederea conservării umidității în sol și împiedicarea creșterii buruienilor.
Fructele de josta se formează ramuri anuale, astfel că arbustul are nevoie doar de niște tăieri ușoare. Tăierile, în vederea asigurării cantității de lumină suficientă, pot fi efectuate oricând, îndepărtând ramurile uscate sau bolnave. Imediat după plantare, josta se poate tăia moderat pentru formare.
Tăierile la josta se fac cel mai bine toamna când se îndepărtează ramurile în exces și de la nivelul solului și subramurile mai vechi de trei ani (au o culoare mai întunecată). Ulterior, toți lăstarii mai vechi de șase ani trebuie eliminați, astfel încât arbustul să nu aibă mai mult de 12 ramuri principale.
Fertilizarea unui arbust de josta se poate face de două ori pe an, în martie-aprilie și în octombrie sau noiembrie, cu compost în cantitate de 5 litri pe metru pătrat. În orice caz, josta răspunde bine la administrarea îngrășămintelor pe bază de azot.
Recoltarea fructelor de josta se face, de regulă, treptat, până în luna iulie.