Proiect dedicat culturii de cireș în România
agrointeligenta.ro -Cireșul reprezintă la acest moment una dintre speciile pomicole ce beneficiază de un interes ridicat din partea antreprenorială. Rentabilitatea unei afaceri cu cireș este condiționată de mai mulți factori, inclusiv de sistemul plantației și de soiurile alese.
În cadrul unui Proiect-pilot inovator de cultivare a cireșului în sistem intensiv, protejat, în condiții de reducere a meteo-dependenței și fertilizare organică, opțiunile cultivatorilor români sunt analizate și evaluate. Proiectul, finanțat din fonduri europene prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, este realizat în parteneriat de Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultură Pitești-Mărăcineni și de compania Prosol Kem. Cu prilejul acestuia au fost identificate soiurile de cireș care se recomandă pentru cultură în România. De asemenea, a fost realizat și un tabel de sezonalitate a perioadei de rodire pentru soiurile de cireș recomandate.
De o atenție deosebită în cadrul proiectului a beneficiat un anumit tip de coroană. Este vorba despre forma de coroană UFO, Upright Fruiting Offshoots, o modalitate de tăiere și formare a cireșilor care stimulează producțiile ridicate, dar și o metodă simplificată de întreținere a acestora. Există șapte etape de formare a acestui tip de coroană. În primii 3-4 ani, este mai mult de lucru în livadă, după care se efectuează numai tăierile de fructificare.
Citiți și:
Cireșe vara. Soiuri de cireș care fac fructe în lunile iunie și iulie
Forma de coroană UFO la cireși: formare și întreținere
Cireșe de mai. Soiuri de cireș care rodesc timpuriu, în luna mai