• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Legume care se pot cultiva după castraveți

  Violina Gorcinschi -

  Legume care se plantează după castraveți – ce legume se pot cultiva după cultura de castraveți. Reguli pentru rotația culturilor de legume pe o suprafață pe care s-au cultivat castraveți și pe care se dorește obținerea unor noi recolte bogate, fără pericolul reprezentat de dăunători și boli.

  Castraveții se numără printre legumele care consumă o cantitate mare de nutrienți din sol, lăsându-l epuizat la finalul sezonului. Astfel, legumicultorii trebuie să fie foarte atenți ce culturi vor înființa după. Pentru refacerea solului și prevenirea bolilor și dăunătorilor, plantele din familia Cucurbitacee trebuie evitate. În acest articol veți afla ce legume cresc cel mai bine după castraveți.

  Planificarea culturilor viitoare îi ajută pe legumicultori să se organizeze mai bine pentru următorul sezon și să se orienteze către cele mai bune opțiuni. În cazul castraveților, nu se poate planta orice în următorii ani, fiind necesară cunoașterea regulilor de rotație a culturii și a stării solului după recoltare.

  Citiți și: 10 sfaturi utile pentru o producție mai mare de castraveți gustoși

  Legume care se plantează după castraveți

  Legume care se plantează după castraveți

  Lista de legume care se pot planta după castraveți trebuie să respecte rotația culturilor și regulile care ajută la creșterea semnificativă a rentabilității utilizării terenurilor fără investiții mari. Astfel, nu se recomandă niciodată cultivarea aceleiași culturi pe același loc timp de câțiva ani la rând. În primul rând, în acest caz, există o probabilitate mare de epuizare a resurselor solului – an de an, plantele vor lua din el aceleași substanțe nutritive potrivit necesităților. Ca urmare, randamentul monoculturii în sine va scădea pe solul epuizat.

  Pe lângă regulile generale de rotație a culturii, este important de reținut ce este bine să se planteze după castraveți. Castraveții pot fi plantați pe aceeași parcelă de teren abia după 3-4 ani. Între timp, terenul este folosit pentru altceva.

  Fiind una dintre culturile care consumă foarte multe resurse din sol, se recomandă ca, după castraveți, terenul să rămână liber pentru a se regenera. Cu toate acestea, puțini legumicultori își permit să lase suprafețe de teren nevalorificate.

  Cea mai bună cultură după castraveți ar fi un îngrășământ verde care să refacă resursa de nutrienți din sol. Se recomandă culturi fixatoare de azot precum leguminoasele, sau cruciferele.

  Astfel, după castraveți se pot cultiva plante care acționează că îngrășăminte verzi, astfel:

  Îngrășămintele verzi își pot face treaba într-un timp relativ scurt, de la recoltarea castraveților până la lăsarea frigului. Astfel, acestea pot fi folosite ca metodă de pregătire a solului după castraveți pentru alte plante „lacome”: cartofi, rubarbă, varză, porumb.

  Legume care se pot semăna după castravețu sunt o serie de rădăcinoase: morcovi, pătrunjel, țelină rădăcină, sfeclă, ridichi, napi. Acestea vor crește bine ca succesori pentru că sistemul radicular al castraveților este situat în straturile superficiale ale solului, iar rădăcinoasele își iau resursele de la o adâncime mai mare.

  De asemenea, o altă opțiune excelentă sunt ceapa, usturoiul, mărarul și alte ierburi.

  Și cartofii pot fi plantați după castraveți, însă este nevoie de îngrășământ suplimentar, având în vedere nevoile nutriționale ale acestora.

  Se pot cultiva roșii după castraveți? În principiu, nu există impedimente deoarece roșiile fac parte din altă familie și nu au boli și dăunători comuni cu castraveții. Cu toate acestea, se ține cont că tomatele au alte condiții de creștere.

  După castraveți se pt planta și o serie de arbuști fructiferi precum zmeura, agrișul sau coacăzul sau flori – hortensie, clematis etc.

  Citiți și: Castraveți de grădină. Metodă simplă de semănat pentru o producție triplă de castraveți

  Ce nu se plantează după castraveți

  Anumite culturi trebuie evitate cu strictețe ca succesori ai castraveților. Este riscantă plantarea culturilor care fac parte din aceeași familie, Cucurbitacee. Printre membrii acesteia se numără: pepenele, dovleacul și dovleceii.

  Cucurbitaceele includ și plante mai exotice, care, totuși, se pot găsi în grădinile din România: tigvă (tâlv), castravete de burete (luffa), cucamelon (castrapepenele).

  Nici varza nu se recomandă după castraveți pentru că necesită un sol cu fertilitate crescută. Varza plantată după castraveți nu se va coace bine și va epuiza complet solul, chiar și cu fertilizare abundentă.

  Citiți și: Udarea castraveților: perioade, cantitate de apă necesară

  Legume care se pot cultiva înainte de castraveți

  Legume după care se pot cultiva castraveți

  Pentru a completa regulile rotației culturilor pentru castraveți, e bine de știut după ce culturi se plantează castraveții. Având în vedere că este o legumă care solicită solul, castravetele se plantează după culturi care stimulează fertilitatea.

  Rădăcinile castraveților nu se dezvoltă în profunzime, așa că nu pot să absoarbă nutrienții din straturile profunde ale solului. Livrarea și acumularea de nutrienți (magneziu, fosfor, calciu, azot) în stratul de suprafață al solului este sarcina principală a gunoiului verde înainte de castraveți. Cei mai buni predecesori pentru castraveți sunt:

  Dacă nu s-a plantat gunoi verde în acest sezon, se poate cultiva castravetele după următoarele culturi:

  Citiți și: Ce legume se pot cultiva lângă castraveți


  Te-ar mai putea interesa

  Tomata care nu se descompune: ”Este cumpărată de o lună, nu știu ce bagă în ele” Subvenții 2024 – listele cu fermierii controlați de APIA în fiecare județ Cireașa și căpșuna – rezultatele analizelor de laborator pentru fructele românești din piețe

  Ultimele știri

  Prețul grâului, în creștere pe bursă, nu și la fermieri. Samson Popescu: Așteptăm să vindem măcar cu 90 de bani Județul unde s-a produs mai mult grâu decât anul trecut, dar de o calitate mai slabă Ministerul Agriculturii a dat derogare la neonicotinoide pentru campania agricolă de toamnă