• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii, întâlnire la Cotroceni! Problemele aduse în atenția președintelui Iohannis

    Roxana Dobre -

    Problemele fermierilor români, pe masa președintelui Klaus Iohannis. La solicitarea organizațiilor ce formează Alianța pentru Agricultură și Cooperare, la Palatul Cotroceni a avut loc astăzi, marți – 26 septembrie, o întâlnire cu consilierul prezidențial care se ocupă de Politici Economice și Sociale, Cosmin Marinescu.

    Alianța pentru Agricultură și Cooperare, structură formată din Federația Națională PRO AGRO, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, Uniunea Naţională de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV și Asociația Forța Fermierilor – AFF, a solicitat Administrației Prezidențiale o întâlnire în care liderii fermierilor să prezinte problemele acute ale sectorului agricol.

    ”În urma unei adrese pe care Alianța pentru Agricultură și Cooperare a trimis-o la Palatul Cotroceni, astăzi a avut loc o întâlnire cu consilierul prezidențial care se ocupă de Politici Economice și Sociale, Cosmin Marinescu. Am cerut această întâlnire pentru a aduce în atenție problemele cu care se confruntă agricultura românească. În primul rând, domnul consilier ne-a întrebat ce anume dorim să subliniem, ce probleme vrem să aducem în atenție, ca să ia notă și să le aducă mai departe în atenția Președintelui României, Klaus Iohannis. Domnul Marinescu ne-a menționat faptul că dânsul nu este specializat pe agricultură și nu activează pe acest domeniu, dar se ocupă de domeniul economic. Astfel, în primul rând am discutat despre problemele agriculturii, în contextul războiul din Ucraina. Am adus problemele fermierilor în atenția președintelui”, a declarat Daniel Radu pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    Citiți și: Klaus Iohannis: România s-a transformat în cel mai mare hub european de cereale

    Daniel Radu, Primvicepreședinte al Asociației Forța Fermierilor

    Citiți și: Soarta Legii Arendei va fi decisă pe 3 octombrie, la CCR!

    Fermierii au explicat la Palatul Cotroceni care ar fi avantajele dacă Legea Arendei se va aplica

    Legea Arendei a fost unul dintre subiectele importante pe care reprezentanții fermierilor le-au ridicat la Palatul Cotroceni. Primvicepreședintele Asociației Forța Fermierilor a spus că în discuțiile purtate astăzi s-au adus argumente solide privind necesitatea unei astfel de modificări legislative care printre altele presupune încheierea contractelor de arendă pe minim 7 ani.

    ”Am discutat despre Legea Arendei, care este la Curtea Constituțională, am explicat de ce este benefic ca contractul de arendă să fie încheiat pe minim 7 ani, pentru că ne asigură și nouă ca fermieri o stabilitate a terenului în ferme, cât și o predictibilitate pentru fermieri, pentru a putea face credite, să investim în anumite sisteme de irigații etc. Aici au fost mai multe discuții pentru că proiectul de lege se află la CCR dar am primit asigurări de la domnul Cosmin Marinescu că va discuta și cu compartimentul constituțional din cadrul Administrației Prezidențiale, să vadă și părerea dânșilor”, a mai dezvăluit Daniel Radu.

    Conform acestuia, o altă temă importantă a fost cea legată de facilitățile fiscale pentru sectorul agricol. ”Răspunsul dumnealui a fost că toată lumea va trebui să contribuie la bugetul statului, deci facilități fiscale vor fi ridicate, că într-adevăr ar fi trebuit să fie respectat acel termen până în 2028, așa cum a fost această perioadă de la început”, a precizat Daniel Radu.

    Citiți și: AFF: Fermierii riscă dosare penale și ani de închisoare din cauza unei legi intrate în vigoare peste noapte!

    Dosarele penale făcute fermierilor, aduse în atenția consilierului șefului statului

    La discuțiile de la Palatul Cotroceni s-a adus în atenția consilierului prezidențial, Cosmin Marinescu, și problemele pe care fermierii le întâmpină de când a intrat în vigoare Legea nr. 286/2023 care prevede că conducătorii de tractoare trebuie să aibă permis de conducere pentru categoria Tr.

    ”Am discutat de asemenea despre problema aceasta cu legea privind penalizarea conducătorilor de tractoare, adică tractoriștii care au permise, și cărora li se fac dosare penale pe bandă rulantă. Am atras atenția extrem de serios că noile reguli au fost impuse fermierilor brusc, chiar în timpul campaniei agricole și au bulversat întreaga activitate. Ne-a întrebat ce dorim? Am spus că am dori ca acei conducători de utilaje agricole să fie avertizați în primul rând și să ni se acorde o perioadă perioadă în care să putem să facem școli, să încheiem campania agricolă, să putem se ne înscriem angajații la școli, mai ales că nu sunt școli suficiente. Ne-a explicat domnul consilier că statul funcționează în anumiți parametri și că este cam dificil să se mai schimbe ceva”, a mai spus Daniel Radu.

    Primvicepreședintele Asociației Forța Fermierilor a mai spus că în contextul aceluiași subiect, consilierul prezidențial le-a transmis reprezentanților fermierilor că asociațiile de profil ar trebuie să se implice mai mult când o lege este în dezbatere și poate fi modificată. ”Însă ceea ce a subliniat dumnealui a fost faptul ca organizațiile profesionale, asociațiile de fermieri să fie mult mai implicate în elaborarea legilor, în luarea deciziilor înainte de a fi promulgate și să nu fim întotdeauna ca pompierul atunci când a luat foc sau după ce a foc să venim să stingem incendiul. A încurajat asociațiile să participe la discuții, să influențeze legile să fie cât mai corecte”, a arătat fermierul.

    Condițiile pentru subvenții, dezbătute la Palatul Cotroceni

    La întâlnirea de la Palatul Cotroceni fermierii au ridicat și probleme condiționalităților pentru subvenții. ”S-a mai discutat despre condiționalitățile care au nemulțumit fermierii și anume GAEC 7 și GAEC 8, cele cu înverzirea, cu suprafața pentru înverzire și cu terenul nelucrat, că ar trebuit să ținem cont de specificul țării noastre. Și răspunsul consilierului prezidențial a fost că Europa are o Politică Agricolă Comună (PAC) care se schimbă la fiecare 5 ani. Aceasta vine cu schimbări pentru protejarea solului și nu dorește ca sudul Europei să aibă terenuri deșertificate”, a mai dezvăluit Daniel Radu.

    Potrivit acestuia, fermierii au primit garanții că problemele ridicate vor ajunge direct la șeful statului, Klaus Iohannis. ”Concluzia a tot ce s-a discutat a fost să trimitem adrese prin care să atragem atenția asupra problemelor din agricultură, că ușa Administrației Prezidențiale este deschisă, că ne mai așteaptă și altădată la discuții și că o să aducă în atenția președintelui țării problemele din agricultură. În mod special a spus să venim măcar cu două probleme concrete pe care să le subliniem și despre care să discute. Și atunci cei prezenți au adus în atenție Legea Arendei în mod special și modalitatea prin care se face tranzitul și importul de cereale din Ucraina, care are un impact asupra agriculturii din România”, ne-a mai precizat Daniel Radu.

    Daniel Radu, Primvicepreședintele Asociației Forța Fermierilor la întâlnirea de la Palatul Cotroceni

    Vă reamintim că întâlnirea de astăzi, marți – 26 septembrie, de la Palatul Cotroceni a avut loc la solicitarea Alianței pentru Agricultură și Cooperare. Discuțiile s-au purtat între Consilierul Prezidențial pe probleme economice și sociale, Cosmin Marinescu, și reprezentanții fermierilor. Din partea AAC au luat parte la întâlnire Ionel Arion – Președinte Federația Națională PRO AGRO, Nina Gheorghiță – Vicepreședinte Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, Florentin Bercu – Director Executiv Uniunea Naţională de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV, și Daniel Radu – Primvicepreședinte al Asociației Forța Fermierilor – AFF. La întâlnire au luat parte și reprezentanții altor organizații: Nicolae Sitaru – Președinte FAPPR, și Florian Ciolacu – Director Executiv Clubul Fermierilor Români.


    Te-ar mai putea interesa

    Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații