Câte ouă face o găină. Producția de ouă în funcție de rasă
Violina Gorcinschi -Câte ouă face o găină pe zi, pe săptămână, pe lună sau chiar pe an. Producția de ouă la diferite rase de găini diferă în funcție de genetică, iar alți factori care determină productivitatea găinilor ouătoare sunt vârsta, hrana și condițiile de creștere.
- Producția de ouă la găini. Factori;
- Cum putem crește producția de ouă la găini;
- Producția de ouă la o găină obișnuită;
- Câte ouă face o găină pe zi;
- Câte ouă face o găină pe săptămână;
- Câte ouă face o găină pe lună;
- Câte ouă face o găină pe an;
- Producția de ouă a unei găini în funcție de vârstă;
- Producția de ouă la găini în funcție de rasă.
Câte ouă face o găină în funcție de rasa acesteia. Este prima întrebare pe care și-o pus cei care decid să înceapă să crească găini ouătoare. Producția de ouă este influențată de mai mulți factori, iar rasa păsărilor este unul dintre aceștia.
Producția de ouă la găini. Factori
Producția de ouă la găini este determinată de mai mulți factori. Numărul de ouă pe care îl produce o pasăre este influențat de:
- Rasă
- Vârstă
- Anotimp
- Hrană
- Stare de sănătate
- Condiții de creștere
Cum putem crește producția de ouă la găini
Productivitatea găinilor poate fi crescută prin influențarea principalilor factori care o determină.
Condițiile de creștere a găinilor ouătoare sunt deosebit de importante. Păsările au nevoie de spațiu suficient, așa că se recomandă ca adăpostul să aibă un spațiu de cel puțin un metru pătrat pentru fiecare cinci găini adulte. Curățarea și igienizarea periodică a cotețului este esențială pentru ca găinile să dea mai multe ouă.
Tot dintre factorii ambientali în creșterea găinilor, lumina ajută producția de ouă. În fermele industriale se folosește iluminarea artificială cu lămpi incandescente, a cărei durată ar trebui să fie de cel puțin 12 ore. Orele de lumină excesive, însă, provoacă oboseală. În acest sens, perioada întunecată într-un coteț ar trebui să fie de cel puțin 10 ore pe zi, pentru a asigura o odihnă bună pentru păsări.
Accesul găinilor afară, într-o zonă cu verdeață, dar și la activități care le fac plăcere, precum băile de nisip, pot crește producția de ouă.
Vârsta găinilor contează mult în producția de ouă. La 6-8 luni, găinile ating un vârf pe care îl mențin până încep să dea mai puține ouă. Scăderea producției poate apărea la un an sau doi, în funcție de exemplar, de rasă etc. Întinerirea efectivului de găini ouătoare se recomandă toamna sau primăvara.
Hrănirea găinilor poate crește producția de ouă. Se recomandă o furajare care să includă atât hrană uscată, cât și umedă. Este necesar să se asigure o distribuție uniformă a 2-3 porții din rația zilnică pentru găinile ouătoare, evitând înfometarea sau supraalimentarea acestora. Dieta găinilor ouătoare ar trebui să conțină piure umed, verdețuri și complexe mineral-vitamine, fosfor și calciu, necesare formării cojii. Este necesar să se asigure aportul de grăsimi, proteine și carbohidrați în organismul găinilor în proporțiile recomandate. Unii crescători au obținut o creștere a productivității prin utilizarea diferitelor tipuri de cereale cu adaos de lapte sau apă.
Citiți și: Hrănirea găinilor ouătoare în funcție de vârstă: recomandări
Starea de sănătate a păsării este esențială pentru a avea o producție bună de ouă. Aveți grijă să deparazitați intern și extern găinile (contra limbricilor sau păduchilor, spre exemplu), să le vaccinați și să le protejați de factori ce le pot provoca răni sau stres.
Anotimpul este, de asemenea, un factor care influențează producția de ouă la găinile crescute la curte. Numărul de ouă scade pe timpul iernii sau ouatul se poate chiar opri. O altă perioadă când găinile nu ouă este năpârlirea – de obicei toamna. Experții notează că timpul necesar pentru schimbarea penajului este de aproximativ 1 lună. Cu toate acestea, crescătorii cu experiență pot accelera acest proces fiziologic, care se realizează prin restrângerea completă a alimentelor și a lichidelor. În condițiile create de situația stresantă rezultată, procesul de năpârlire durează câteva zile. După finalizarea acestuia, este necesar să se creeze condiții optime de păstrare a straturilor și să se folosească o dietă echilibrată, în timp ce productivitatea bună, potrivit crescătorilor, va fi restabilită în câteva zile.
Citiți și: Furaje pentru găini ouătoare. Cu ce hrănim găinile pentru o producție mai bună de ouă
Producția de ouă la o găină obișnuită
Producția de ouă a unei găini depinde de momentul intrării la vârsta adultă și de rasă, care determină direcția activității economice a fermierului. Productivitatea găinilor în ceea ce privește depunerea ouălor scade treptat, iar vârsta de la care o găină nu mai face ouă poate fi de 1,5 – 2 ani.
Particularitățile ciclului fiziologic al ouatului includ faptul că, chiar și în cele mai bune condiții de creștere, mai mult de un ou pe zi nu are timp să se formeze în corpul unei găini. În ciuda acestui fapt, sunt cunoscute cazuri de depunere de ouă cu mai multe gălbenușuri, înconjurate de mai multe straturi de coajă protectoare. Cu toate acestea, astfel de produse sunt excepții de la regulă.
Citiți și: Câte găini trebuie la un cocoș. Raportul perfect între cocoși și găinile din ogradă!
Câte ouă face o găină pe zi
O găină poate depune pe zi maxim un ou. În condiții reale, o găină face un ouă la o zi și jumătate, două zile.
Producția zilnică de ouă la găini scade iarna, când o găină produce un ou la câteva zile sau chiar nu ouă o perioadă mai îndelungată. Din cauza frigului, instinctul păsării îi spune acesteia că nu sunt condiții pentru clocire.
Timpul necesar pentru ca o găină să producă un ou este de 24-26 de ore.
Câte ouă face o găină pe săptămână
Câte ouă face o găină pe săptămână depinde de productivitatea medie a păsării. Producția săptămânală de ouă a unei găini poate porni de la 1 ou și ajunge la 7 ouă.
Numărul mediu de ouă pe săptămână, pentru majoritatea raselor, este de 3 până la 4 bucăți. Fluctuațiile productivității, în acest caz, se datorează factorului sezonier, rasei găinii ouătoare, alimentației și duratei orelor de lumină în cotețul de găini.
Câte ouă face o găină pe lună
Numărul de ouă produse de o găină pe lună este rareori mai mic de 15 ouă, rezultatul maxim atins pentru găinile ouătoare cu productivitate mare fiind de aproximativ 30 de ouă pe lună. Producția medie lunară de ouă variază pentru găini de diferite rase în intervalul de 18-24 bucăți pe lună.
Câte ouă face o găină pe an
Producția anuală de ouă a unei găini este direct dependentă de condițiile de creștere. Așadar, ca urmare a unor factori adverși, cum ar fi lipsa hranei sau căldurii, găinile se pot opri din ouat pe timpul verii. Pe de altă parte, dacă sunt asigurate condițiile optime de viață, producția de ouă poate ajunge la 330-340 de ouă pe an. Numărul minim de bucăți pe parcursul anului, cu condiția menținerii unor condiții acceptabile, este de 200 de bucăți, în timp ce producția medie anuală de ouă este la un nivel destul de ridicat și variază între 280-300 de ouă pe an.
Citiți și: Zahăr la găini și pui. Când, cum și cât dulce putem da păsărilor de curte
Producția de ouă a unei găini în funcție de vârstă
Producția de ouă a unei găini depinde de vârsta acesteia.
O găină tânără începe să ouă de la vârsta de 17-18 săptămâni, uneori mai târziu, la 20-22 de săptămâni. Producția maximă de ouă la găini este atinsă la vârsta de aproximativ 30 de săptămâni, adică în jurul vârstei de 6 luni.
Primele ouă sunt de regulă mai mici, dar pe măsură ce găinile îmbătrânesc, ele vor crește, iar producția de ouă va scădea.
Producția de ouă scade după vârsta de doi ani, dar sunt găini care pot oua până la 7-8 ani.
Citiți și: Cele mai productive rase de găini ouătoare
Producția de ouă la găini în funcție de rasă
Rasa găinii este un factor important ce determină productivitatea acesteia. Există rase de găini pentru ouă, pentru carne sau rase mixte. Unii crescători spun că cele mai mari producții de ouă se obțin cu hibrizi, adică de la amestecuri de rase.
Iată ce producție de ouă se obține de la cele mai cunoscute rase de găini:
Producție de ouă la rasa de găini Lohmann Brown: 300-330 de ouă pe an
Găinile din rasa Lohmann Brown au o producție anuală de ouă de 300-330 de bucăți pe an, cu o greutate medie a fiecărui ou de 34-63 g. Această rasă de găini ouătoare poate produce, în medie, 313 ouă pe an, cu un consum minim de furaje, de 110 g pe zi.
Producție de ouă la rasa de găini Kabir: 200 de ouă pe an
Găinile din rasa Kabir produc până la 200 de ouă pe an și au și o producție bună de carne, atingând ușor greutăți de patru kilograme.
Producție de ouă la rasa de găini High-Line: 340-350 de ouă pe an
O găină din rasa High-Line are o producție de ouă de aproximativ 340-350 de bucăți pe an. Fiecare ou are o greutate între 60-65 g.
Producție de ouă la rasa de găini Leghorn: 200-250 de ouă pe an
Găinile din rasa Leghorn au o producție de ouă de 200-250, chiar 300 de ouă pe an. Ouăle au o greutate medie cuprinsă între 55 și 67 de grame. Instinctul de clocit se manifestă foarte slab, găinile din această rasă căzând cloşti în proporţie de numai 1-4 %. În România, rasa Leghorn deţine primul loc în asigurarea producţiei de ouă.
Producție de ouă la rasa de găini Russian White: 200-240 de ouă pe an
Rasa Russian White se distinge prin indicatori medii de productivitate, oferind de 200-240 de bucăți pe an, cu fluctuații de greutate în intervalul 55-60 g.
Producție de ouă la rasa de găini Plymouth Rock: 200 de ouă pe an
Productivitatea unei găini din rasa Plymouth Rock este de până la 200 de ouă pe an. Această rasă are un randament bun și la carne, cocoșii ating 3,6 kilograme, iar găinile 3 kilograme.
Producție de ouă la rasa de găini New Hampshire: 160-240 de ouă pe an
New Hampshire produce 160-240 de unități pe an, cu o greutate medie de 60-70 g.
Producție de ouă la rasa de găini Australop: 330-360 de ouă pe an
Rasa Australorp este una specializată în producția de ouă, fiind considerată o veritabilă campioană, obținându-se de la ea, 364 de ouă în 365 zile.
Producție de ouă la rasa de găini Araucana: 170-180 de ouă pe an
Găinile din rasa Araucana au o producție anuală de ouă de 170-180, cu o greutate a oului 53-60 grame.
Producție de ouă la rasa de găini Marans: 180-220 de ouă pe an
Rasa de găini ouătoare Marans are o producție anuală de 180-220 de ouă, putând fi exploatată atât pentru carne cât și pentru ouă. Greutatea unui ou este de 60 grame și coaja este de culoare brună.
Producție de ouă la rasa de găini La Bresse: 160-180 de ouă pe an
Găinile din rasa La Bresse produc 160-180 de ouă anual, având o greutatea de 65-70 grame și coaja albă. La Bresse nu este doar o rasă bună ouătoare, are, în acelaşi timp, şi o carne foarte gustoasă.
Producție de ouă la rasa de găini Dominicană: 170 de ouă pe an
Găinile ouătoare din rasa Dominicană au un randament anual de 170 de ouă, cu o greutate de 60-65 de grame.
Producție de ouă la rasa de găini Hamburg: 150-170 de ouă pe an
Rasa de găini Hamburg produce, în medie, 150-170 de ouă pe an, cu o greutate de 50-55 de grame.
Producția de ouă la găini din rasa Brahma: 200 de ouă pe an
Găinile din rasa Brahma nu au o producție foarte mare de ouă. Ele depun în medie cam 4 ouă pe săptămână. Ouăle de Brahma ajung la 50-53 de grame. Anual, productivitatea găinilor Brahma poate ajunge la 200 de ouă.
Producție de ouă la rasa de găini Gât Golaș de Transilvania: 130-170 de ouă pe an
Rasa de găini ouătoare Golaș de Transilvania poate produce, în medie, 130-170 de bucăți pe an. Un ou de Golaș de Transilvania are coaja albă și cântărește 65-75 de grame.