• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Ceapa eșalotă – cultivare. Sfaturi de la plantare la recoltare

  Violina Gorcinschi -

  Ceapa eșalotă – sfaturi pentru cultivare, cum și când se cultivă ceapa eșalotă. De la recomandări pentru semănat, îngrijirea culturii și până la recoltarea și producții la hectar la cultura de ceapă eșalotă, aceste informații vi le oferim în acest articol.

  Ceapa eșalotă se poate planta prin bulbi – arpagic, toamna sau primăvara, fiind o plantă mai puțin pretențioasă atâta vreme cât are apă și lumină. Aflați din acest articol cum se plantează, se îngrijește și se recoltează ceapa eșalotă.

  Citiți și: De ce nu s-a făcut ceapa – 7 cauze. Recomandări

  Ceapa eșalotă, denumită și hașmă sau ceapă franțuzească, este o cultură întâlnită în grădinile românilor, datorită gustului său specific. Acest tip de ceapă este folosită atât pentru frunze, cât și pentru bulbi. Ceapa eșalotă formează bulbi mari, de formă sferică, care au o mare toleranță la frig, chiar și la -12°C. Pentru înființarea culturii se folosesc bulbii frați și nu bulbișorii aerieni.

  Ceapă eșalotă: condiții de cultivare

  Ceapa eșalotă – Condiții necesare

  Condițiile de cultivare a cepei eșalote nu sunt greu de îndeplinit, tehnologia culturii fiind asemănătoare cu cea a cepei cultivate din arpagic. Cultura tolerează temperaturile scăzute de iarnă, de -10 – -8 grade Celsius. Sezonul de toamnă este un moment prielnic pentru a planta arpagicul, dar și primăvara.

  Cultura de ceapă eșalotă este caracterizată de preferința sa pentru perioadele prelungite de lumină, de peste 14 ore pe zi. În zilele scurte, cu mai puțin de 12 ore de lumină, planta își dezvoltă frunzele, dar cepele rămân relativ mici. În selectarea locației pentru ceapa eșalotă, se ia în considerare faptul că preferă zonele cu expunere directă la soare sau semiumbrite.

  Acest tip de ceapă este destul de pretențios în ceea ce privește umiditatea din sol. Preferă solurile reavene, bine drenate. Irigarea prin picurare sau aspersie este absolut necesară pentru ceapa eșalotă. Cu toate acestea, în condiții de umiditate excesivă, înainte de recoltare, planta poate fi atacată de boli.

  Pe lângă umiditate, această legumă are nevoi ridicate și față de sol, preferându-le pe cele bogate în materie organică. La ceapa eșalotă, solul se recomandă să aibă un pH de 6,2-6,8, însă cultura de dezvoltă bine și la un pH în intervalul de 5,6-8.

  Citiți și: Legume care se seamănă sau se plantează după ceapă

  În ceea ce privește regulile de rotația culturii, ceapa eșalotă se cultivă după culturi precum: dovlecel, cartofi, fasole, mazăre, vinete, tomate, ardei, castraveți, conopidă. Având în vedere incidența bolilor și dăunătorilor, se recomandă revenirea pe același teren a cepei eșalote după 3 ani.

  Ceapa eșalotă – semănat. Cum se plantează ceapa eșalotă

  Cultura de ceapă eșalotă se plantează toamna, în perioada septembrie-noiembrie, și primăvara, în intervalul februarie-martie, prin plantarea de bulbi, arpagic. Se selectează materialul săditor de dimensiuni mai mici, care se plantează pe rânduri.

  Dacă ceapa eșalotă se plantează primăvara, la pregătirea terenului în toamnă se poate încorpora gunoi de grajd în sol.

  Bulbii de ceapă eșalotă se înfig în pământ, la o adâncime de 3-5 cm. La plantarea de primăvară, vârful părții superioare poate rămâne expus afară, însă toamna, acesta se acoperă cu pământ, într-un strat de circa 2,5 centimetri. Distanța de plantare la ceapa eșalotă este de 15-20 cm între plante pe rând și 25-30 de cm între rânduri.

  ceapa esalota rasarita
  Îngrijirea culturii de ceapă eșalotă

  Ceapa eșalotă – îngrijirea culturii

  Plantate toamna, plantele de ceapă eșalotă iernează fără probleme în sol, fără cerințe suplimentare, atâta timp cât terenul este bine drenat. La final de iarnă, cepele plantate toamna se fertilizează cu îngrășăminte bogate în azot, cum ar fi sulfatul de amoniu, la o rată de fertilizare de 35 g/metru pătrat. Astfel, se va stopa înflorirea prematură. Alternativ, se poate utiliza și gunoiul de grajd uscat de la păsări. La ceapa eșalotă semănată primăvara, se pot aplica fertilizări foliare până la mijlocul verii.

  Întreținerea culturii de ceapă eșalotă se face prin lucrări specifice culturilor de ceapă – îndepărtarea buruienilor și crustei prin prașilă manuală și aplicarea tratamentelor împotriva bolilor și dăunătorilor. Dacă ceapa eșalotă începe să înflorească, tulpina floriferă se îndepărtează imediat deoarece va folosi toate resursele plantei, iar ceapa din pământ va fi mică.

  Ceapa eșalotă se irigă regulat, însă se evită udările peste tulpină deoarece cresc riscul de apariție a bolilor fungice. În cazul plantărilor de primăvară, udările se opresc la ceapa eșalotă odată ce bulbii s-au umflat, în mijlocul verii deoarece nu mai pot reține apă.

  Ca erbicide, se pot folosi produse de genul Cerlit Super, de la Corteva Agriscience. La ceapă, tratamentul se administrează într-o doză de 0,30 litri/ha, în stadiul de 2-6 frunze. Vezi mai multe recomandări pentru erbicidarea la ceapă în articolul: Erbicide pentru ceapă. Cum scăpăm de buruieni la ceapă

  Ceapa eșalotă: producție la hectar

  Ceapa eșalotă – recoltare, producție la hectar

  Dacă s-a semănat toamna, cultura de ceapa eșalotă se recoltează primăvara timpuriu, sub formă de ceapă verde. La cultura de primăvară, recoltarea se face vara, în luna iulie, prin scoaterea bulbilor maturi din pământ, la 90-120 de zile de la plantare.

  Citiți și: De ce putrezește ceapa în pământ sau la păstrare. Cauze, soluții

  Bulbii se lasă la uscat la soare câteva zile, după care se depozitează în plase, în locuri uscate, răcoroase (0-1°C) și întunecate. Recoltele pot rezista în depozit luni bune. Producția la hectar de ceapă eșalotă are o medie de 23 de tone la hectar în țările unde această cultură ocupă suprafețe întinse și se face o tehnologie avansată. În România, în funcție de soi, de sol și de condițiile de cultură, recolta de ceapă eșalotă este de 8-18 tone la hectar.

  În stare verde se comercializează la legături sau la kg, în funcție de perioada de apariție.


  Te-ar mai putea interesa

  Ce se pune în gropi la plantarea răsadurilor de castraveți Paradisul Cireșelor și-a deschis porțile! Vizitatorii pot mânca fructe pe săturate și să își culeagă cireșe pentru acasă Alertă meteo de ploi și grindină în 17 județe unde cantitățile de apă vor depăși 50 l/mp

  Ultimele știri

  Ziua Rapiței – Marghita 2024. Peste 60 de hibrizi au făcut spectacol în câmp! Vremea se schimbă radical. Zonele din țară unde în weekend vor fi peste 30 de grade Celsius Clarificare pentru fermierii care vor să acceseze PD-27, noua ecoschemă pentru pășunat