• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • 10 români agrointeligenți cu care ne mândrim de Ziua Națională

    agrointeligenta.ro -

    Cu ocazia Zilei Naționale a României, Agrointeligența vă prezintă doar câțiva dintre oamenii de valoare care muncesc în agricultura românească. Mai jos veți regăsi doar 10 nume, însă numărul celor care merită să fie apreciați este mult mai mare, așa că sperăm ca acest demers să se îmbogățească, de la an la an, cu cât mai multe chipuri și suflete care gândesc și simt românește.

    La mulți ani, România! La mulți ani, fermieri români!

    Alice Constantin1.Alice Constantin

    Începând cu doamnele, ne mândrim cu tineri valoroși, așa cum este Alice Constantin. Tânără antreprenoare, Alice a accesat, la vârsta de doar 19 ani, Măsura 112 – Instalarea tinerilor fermieri și cu banii europeni obținuți și-a pornit propria afacere cu legume în localitatea județul Ialomița. Îi merge bine mai ales că a înțeles că pentru a reuși să intre în marile rețele de magazine nu poate face totul singură și s-a asociat cu un alt producător din Fierbinții de Jos – Alexandru Minea, un legumicultor cu experiență de la care tânăra a învățat secretele culturii de legume. Pasul următor a fost unul firesc – crearea propriului brand de producător – Țara Legumelor, cu care Alice și asociatul său vor să înceapă să exporte o parte din producția obținută în solarii și în câmp.

    Citiți povestea de succes a tinerei Alice Constantin

    2.Gabi Sandu

    Face parte dintre românii care sunt dispuși să lupte an de an cu diferențele climatice și de sol pentru a adapta în România cele mai interesante soiuri din alte țări. La capătul a șapte ani de muncă, a reușit să aclimatizeze cartoful mov la ferma sa din Neamț, iar astăzi Gabi Sandu este deja în căutarea unor plante noi cu care fermierii români pot obține profituri mai mari.

    Citiți povestea de succes a fermierului Gabi Sandu

    3.Ing. Ioan Anghel

    Din 1955, Ioan Anghel face agricultură și, ca inginer horticol, a asistat de-a lungul anilor, la declinul livezilor românești. Și-a spus în sinea lui că el nu va fi niciodată responsabil peste pomi care nu rodesc și care nu fac profit. În 1999 i s-a propus și a acceptat să devină ”creierul” de la Horticola Sibiu, societatea privată cu cea mai mare suprafață de livadă din țară. Mulțumită experienței și priceperii sale, compania a ajuns un producător de top, a fost înființată asociația ”Mărul de Sibiu” prin care cei șase producători locali reușesc să intre pe piața europeană cu fructele din livada românească.

    Citiți povestea de succes a ing. Ioan Anghel

    4.Ioan Tătăran

    Inginerul agronom Ioan Tătăran din localitatea Lăpuşel, judeţul Maramureş, este cel mai cunoscut crescător de porci din rasa Mangaliţa, sau porcul-somon așa cum am botezat noi, redacția Agrointeligența, în 2013, când am făcut primul material cu domnul Tătăran. Administrator și al unei carmangerii, Tătăran a reuşit să obţină un contract pentru comercializarea produselor sale în două mari lanţuri de magazine, iar astăzi produsele sale sunt prezente la toate târgurile, mai ales că fermierul a reușit să obțină atestate de produs tradițional pentru bunătățile din carne de Mangalița.

    Citește povestea de succes a fermierului Ioan Tătăran

    5.Valentin Petrescu-Mag

    Uriașul de Transilvania este singura rasă de iepure românesc standardizată și se află în acest moment în proces de omologare. Rasa a fost creată de geneticianul clujean Valentin Petrescu-Mag, lector universitar la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca și este doctor în zootehnie.. Acesta și-a dorit să creeze prima rasă de iepure specifică țării noastre și a reușit să o adapteze la toate condițiile de trai de aici.

    Citește povestea de succes a lui Valentin Petrescu-Mag

    6. Florentin Stavarache

    Florentin Stavarache, alături de soția sa Gabriela, este un model pentru curajul cu care a decis să lase în urmă un loc călduț de muncă la birou pentru a porni o afacere cu miere. Apicultori pasionați, cei doi au învațat din mers, an de an, secretele unei meserii frumoase, reușind să devină un producător important și onest pentru toți consumatorii de miere din Pașcani și nu numai.

    Citiți povestea de succes a familiei Stavarache

    7.Dimitrie Muscă

    Omul producțiilor record, la grâu nu îl bate nimeni în țară. Fermierul care dă salarii de mii de euro tractoriștilor. Dimitrie Muscă a reușit să realizeze o structură integrată funcțională în agricultură, are producție vegetală, ferme de creștere a animalelor, procesare de produse din carne și chiar magazine de desfacere. Ferma-model din vest țării, la Curtici în județul Arad, este creația sa de la un capăt la altul și o conduce cu mână forte. Planurile lui Muscă vizează egalarea competitivității țărilor din Occident, mai ales la cereale, și este foarte aproape de a atinge acest obiectiv.

    Citiți povestea de succes a fermierului Dimitrie Muscă

    8.Piero Francisci

    Venit în România încă din 1992,  Piero Francisci și-a construit nu doar o afacere solidă, ci și o reputație de voce puternică în agricultura românească. La ferma sa din Băbăița, județul Terleorman, italianul a dovedit că nu trebuie să fii născut aici ca să iubești România și să pui umărul la ridicarea țării și la prosperitatea ei. Pentru ferma-model pe care a înființat-o, pentru faptul că este mereu implicat în apărarea intereselor fermierilor dar și pentru capacitatea lui de a expune problemele agricole, Piero Francisci face parte dintre oamenii cu care ne mândrim în agricultură.

    Citiți povestea de succes a fermierului Piero Francisci

    9.Frații Cățean

    Cu o tradiție de aproape 300 de ani în creșterea oilor, familia Cățean, cu origini din două neamuri mari de ciobani din Țara Bârsei, a pus bazele la Rotbav, județul Brașov, unei afaceri ce a devenit, în scurt timp, nu numai profitabilă, ci și exemplu pentru investitorii în creșterea animalelor. Silviu (28 de ani-medic veterinar), George (26 de ani-economist) și Ionuț (23 de ani-cascador) muncesc toți ca unul și, după ce au pornit la drum cu 30 de oi, o vacă și un cal, efective moștenite de la bunicul lor , au reușit să  transforme puținul pe care îl aveau într-o fermă frumoasă și o afacere cu produse tradiționale preparate ca odinioară.

    Citiți povestea de succes a familiei Cățean

    10.Marin Dumbravă

    Din clasamentul nostru nu putea lipsi agricultura ecologică, iar Marin Dumbravă este un model prin faptul că a readus la viață o veche pârloagă și a transformat-o într-o veritabilă exploatație de legume sănătoase. Dumbravă s-a pregătit toată viața pentru a lucra în Armată și a și făcut-o până în 2008. După ce a trecut în rezervă, s-a apucat de ceea ce el considera până atunci ca fiind o glumă – agricultura. Și nu orice fel de agricultură, ci agricultură ecologică. În ciuda suprafeței mici – sub un hectar, a fermei bio înființată lângă București, fostul militar a reușit nu doar să aibă o afacere agricolă rentabilă, dar și să construiască un brand de care este mândru.

    Citiți povestea de succes a fermierului Marin Dumbravă


    Foto: www.descrieri.ro

     


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!