Caesar Huțanu, CFRO Broker de Asigurare: ”Încheierea unei polițe de asigurare a devenit o necesitate”
Angelica Lefter -Fenomenul secetei din România îi sperie pe asigurători și tot mai puține sunt firmele de asigurări care mai includ în portofoliul lor polițe pentru asigurarea culturilor agricole împotriva lipsei de precipitații. Chiar în această toamnă, un asigurator a anunțat că nu va mai asigura seceta la culturile de toamnă, a declarat Caesar Huțanu, Director Dezvoltare Parteneriate – Clubul Fermierilor Români (CFRO) Broker de Asigurare.
Invitat în cadrul emisiunii AgroStrategia de pe TVR 1, Caesar Huțanu, Director Dezvoltare Parteneriate – Clubul Fermierilor Români (CFRO) Broker de Asigurare, a arătat că există soluții oferite fermierilor pentru asigurarea culturilor împotriva secetei, dar că mai este mult de lucrat pe această zonă.
Reprezentantul CFRO Broker de Asigurare a arătat că riscurile certe nu mai pot fi acoperite, iar seceta este unul dintre aceste tipuri de risc care se transformă, din păcate, în realitate din ce în ce mai prezentă în ferme.
”Nu pot să spun că la ora actuală în România există o soluție sau o poliță transparentă care să vină întocmai în acoperirea nevoilor fermierilor (în situații de secetă – n.r.). Există însă soluții și, punctual, noi reușim să oferim soluții fermierilor privind acoperirea, dar nu sunt ideale. La ora actuală, chiar unul dintre asigurători ne-a notificat că, în acest an, având în vedere că sunt regiuni din România în care seceta deja s-a instalat, deci riscul este cert, ne-a notificat că nu va mai acoperi culturile de toamnă privind riscul de secetă. Deja seceta nu mai intră în categoria riscuri, ci realități, asigurarea nu o mai poate acoperi pentru că odată ce riscul s-a instalat nu ți-l mai acoperă nimeni pentru că acolo; practic, îți cumperi o daună direct, nu-ți mai cumperi o asigurare”, a explicat Caesar Huțanu.
CFRO Broker de Asigurare a găsit soluții în afara țării
Caesar Huțanu a specificat că brokerii români au găsit soluții pentru fermieri în afara țării. Este vorba despre un model preluat din străinătate care face referire la anumite soluții ce pot fi prezentate fermierilor atunci când este deficit de ploaie. Toate datele sunt însă preluate de la sateliți, deci nu va merge nimeni în teren să facă evaluare.
”Avem un asigurător care ne-a transmis foarte clar că ne va oferi soluții de asigurare privind riscul de secetă, dar doar pentru cultura de porumb, cu niște limitări și cu mare drag vom intra în detalii în momentul în care un fermier sau fermierii vor fi interesați de acest produs. Noi, ca și brokeri specializați, să știți că am reușit să găsim soluții și în afara țării și am și oferit fermierilor aceste soluții”, a relatat Caesar Huțanu.
Polița de asigurare pentru deficit de precipitații. Cum funcționează
Directorul pentru Dezvoltare Parteneriate, la Clubul Fermierilor Români (CFRO) Broker de Asigurare, a povestit, pe larg, la Agrostrategia, care sunt pașii de urmat pentru ca un fermier să beneficieze de despăgubiri în cazul deficitului de ploaie. Practic nu este asigurat pentru secetă, dar va fi asigurat pentru o anumită cantitate de precipitații care ar putea să cadă sau nu pe terenurile sale.
”Cu coordonatele din parcelele, terenurile fermierului, localizate prin GPS, se vede un istoric al precipitațiilor de pe suprafețele fermierului și se vine cu o soluție de acoperire a deficitului de precipitații. Fermierul poate să opteze în felul următor: vreau acoperire a deficitului de precipitații de la 1 iulie la 31 august, și aici vorbim de culturile de primăvară, că acestea sunt cele mai afectate, în această perioadă au nevoie mai multă de apă, de precipitații. Și atunci asigurătorul spune: da, te asigur pentru perioada aceasta, iar fermierul este cel care spune: vreau la valoarea aceasta să mă sigur. Și atunci asiguratorul vine și spune următoarele: pentru perioada aceasta, din istoricul meu, poți să vin cu următoarea soluție: te asigur pentru 150 de litri pe metru pătrat precipitații. Și atunci, dacă în această perioadă fermierul înregistrează mai puțin de 150 de litri, atunci fermierul este despăgubit. Dar gândiți-vă că totul este în parametri, e pe bază de sateliți, nu e cu evaluare, cu constatare, e ceea ce citește satelitul. Despăgubirea este aferentă, proporțional”, a arătat Directorul pentru Dezvoltare Parteneriate – Clubul Fermierilor Români (CFRO) Broker de Asigurare, Caesar Huțanu.
Citiți și: Asigurare de secetă în funcție de umiditatea din sol. Cum funcționează noua poliță pentru fermieri
Buget mai mic la AFIR pentru subvenționarea polițelor de asigurări
Caesar Huțanu a menționat că, până acum, fermierii au fost asigurați în acoperirea unui risc pentru pierderea producției, prin Submăsura 17.1, însă noul Ghid s-ar putea să sufere modificări, mai ales că alocarea financiară prin PNS este mai mică.
”Până acum, pe Submăsura 17.1 a funcționat doar acoperirea unui risc pe bază de pierdere de producție, evaluare directă în teren. Acest instrument s-a aplicat până acum, noi am intrat acum cu submăsura 17.1 în noul PNS 2023-2027, urmează cei de la Autoritatea de Management din cadrul Ministerului să scoată noul ghid. Din informații, s-ar putea să sufere niște modificări față de ceea ce a fost până acum, în primul rând modificarea este că s-a diminuat bugetul aferent submăsurii”, a explicat Caesar Huțanu.
Caesar Huțanu: ”Încheierea unei polițe de asigurare a devenit o necesitate”
Directorul pentru Dezvoltare Parteneriate din cadrul Clubului Fermierilor Români (CFRO) Broker de Asigurare, a transmis, în finalul emisiunii Agrostrategia de la TVR1, că suprafețele asigurate în România sunt foarte mici iar cele asigurate special pentru secetă sunt chiar într-un procent destul de scăzut.
”Suprafața asigurată pentru riscuri generale a fost undeva la 2,2 mil – 2,3 milioane de hectare pentru riscurile generale. Potențialul de creștere este incredibil, până la 9 milioane și ceva. Acesta este și mesajul pe care vreau să-l transmit fermierilor, mai mult ca oricând, încheierea unei polițe de asigurare a devenit o necesitate. Din păcate, din cauza vremurilor tulburi pe care noi le trăim, singurul lucru cert în curtea oricărui fermier sunt costurile, și nu mai vorbim de costuri de producție de 2.000 – 2.500 de lei, acestea s-au dublat sau chiar triplat. Și atunci siguranța fermei vine doar prin intermediul unei polițe de asigurare, la care costul este infim în comparație cu ceea ce se asigură – discutăm undeva la 100-120 de lei cost de asigurare pe hectar în funcție de cultură, pentru toate riscurile”, a conchis Caesar Huțanu, Director Dezvoltare Parteneriate – Clubul Fermierilor Români (CFRO) Broker de Asigurare, în cadrul emisiunii Agrostrategia, ce poate fi urmărită, de luni până joi, la TVR 1, de la ora 10:00.
Agrostrategia, TVR 1. Invitat: Caesar Huțanu, CFRO Broker de Asigurare (14.11.2023)