• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Oficial! Interzis de astăzi la aplicarea îngrășămintelor pe terenurile agricole. Sunt și excepții!

    Roxana Dobre -

    Fermierii nu mai pot aplica îngrășăminte în nicio zonă a țării începând din 15 noiembrie, conform Programului pentru protecţia apelor împotriva poluării cu nitraţi din surse agricole. De la această dată, practic toată țara se află în perioada de interdicție, până în luna martie 2024. Sunt însă și excepții!

    Începând de astăzi, joi – 16 noiembrie, se interzice aplicarea îngrășămintelor organice și chimice pentru toate zonele țării, conform Programului pentru protecţia apelor împotriva poluării cu nitraţi din surse agricole, document obligatoriu pentru toţi fermierii care deţin sau administrează exploataţii agricole şi pentru autorităţile administraţiei publice locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor pe teritoriul cărora există exploataţii agricole.

    Citiți și: Prețul îngrășămintelor. Gabriel Ionescu, SEEFCO: Azotoasele sunt pe un trend ușor de creștere

    Interdicție pentru aplicarea îngrășămintelor

    Perioade de interdicție în aplicarea îngrăşămintelor pe terenul agricol

    Perioadele de interdicţie pentru aplicarea pe teren a îngrăşămintelor sunt definite prin intervalul de timp în care cerinţele culturii agricole faţă de nutrienţi sunt reduse şi când riscul de percolare/scurgere la suprafaţă este mare.

    În condiţiile pedoclimatice ale României, perioadele cu risc mare de percolare sau scurgere din intervalul rece (toamna-primavara) sunt incluse în intervalul de timp în care temperatura medie a aerului se afla sub 5 grade Celsius.

    Data de la care, în perioada toamnă-iarnă temperatura medie a aerului scade sub 5 grade Celsius reprezintă începutul perioadei de interdicţie pentru aplicarea îngrăşămintelor organice solide şi/sau lichide.

    Pentru perioada iarnă-primăvară data de la care temperatura aerului devine mai mare de  5 grade Celsius reprezintă sfârşitul perioadei de interdicţie pentru aplicarea îngrăşămintelor organice solide şi/sau lichide.

    Pentru a nu risca vreo sancțiune, fermierii trebuie să cunoască exact la ce categorie este încadrată localitatea unde au terenul agricol sau pășunea, zonele fiind enunțate la figura 1, unde sunt menționate  toate UAT-urilor din România și plasarea lor, în funcție de zona de relief.

    Unităţile administrativ – teritoriale au fost grupate, din punct de vedere al perioadelor de interdicţie pentru aplicarea îngrăşămintelor organice, în trei zone definite prin relieful predominant din unitatea teritorial-administrativă: 1- câmpie, 2- deal, 3- munte (figura 1).

    Zonele de încadrare a UAT-urilor în funcţie de perioadele de interdicţie pentru aplicarea îngrăşămintelor organice solide şi/sau lichide, utilizând seriile de date climatice zilnice pentru perioada 1987-2017

    În Anexa 1 este prezentată pentru fiecare zonă lista corespunzătoare a unităţilor administrativ – teritoriale (UAT).

    Calendarul perioadelor de interdicţie pentru aplicarea îngrăşămintelor organice și minerale, solide şi/sau lichide, în funcţie de zona în care se încadrează UAT-urile

    Pe terenurile arabile având culturi de toamnă se pot aplica însă îngrăsăminte minerale și în perioada de interdicție, în limita a maxim 50 kg N substanţă activă/ha, în funcţie de dezvoltarea fiziologică a plantelor, cu condiţia ca terenul să nu fie saturat cu apă, îngheţat sau cu strat de zăpadă.

    Citiți și: Aplicarea îngrășămintelor – interzisă până în luna martie. Care sunt excepțiile

    Când se sfârșește perioada de interdicție 

    În ceea ce privește sfârșitul perioadei de interdicție, acesta variază în funcție de cele trei zone definite prin relieful predominant din unitatea teritorial-administrativă: câmpie, deal, munte. La câmpie se încheie pe 15 martie, având o durată de 120 zile. La deal aplicarea îngrășămintelor organice devine posibilă pe 25 martie având o durată de 135 de zile iar la munte pe 30 martie având o durată de 156 de zile.


    Te-ar mai putea interesa

    Untul produs din aer, fără a mai fi nevoie de lapte, este în curs de aprobare pentru a intra pe piață România a scos ”artileria grea” în lupta cu seceta. Județele unde ploaia va fi produsă artificial Seceta bagă combina în lanurile de porumb. Fermierii recoltează mai devreme în acest an

    Ultimele știri

    Universitatea de Științele Vieții din Timișoara deschide al doilea magazin Akademika Market Premierul Ciolacu: România nu e în pericol în ceea ce priveşte securitatea alimentară. Investițiile în irigații vor continua Condiția ca fermierii afectați de secetă să nu piardă subvenția de 500 euro/hectar