• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • 3.000 de tiruri din Ucraina – blocate la granița cu Polonia

    Violina Gorcinschi -

    Circa 3.000 de tiruri ucrainene au fost blocate la granița cu Polonia. Blocada transportatorilor polonezi, declanșată în urmă cu peste 10 zile, a atins un nou vârf ieri, duminică – 19 noiembrie. Autoritățile ucrainene au anunțat că aproximativ 3.000 de tiruri au stat blocate la trei puncte de trecere de frontieră, inclusiv camioane ce transportau ajutor umanitar și combustibil.

    Aproximativ 3.000 de camioane, din care o mare parte ucrainene, unele încărcate cu ajutor umanitar și combustibil, au fost blocate ieri, duminică – 19 noiembrie, la granița cu Polonia din cauza blocadei transportatorilor polonezi, începută acum peste 10 zile, a transmis Reuters.

    tir si agenti de politie
    Jumătate din punctele de trecere, blocate (foto: euronews.com)

    3.000 de tiruri ucrainene blocate la vamă

    Transportatorii polonezi au blocat, la începutul acestei luni, drumurile către trei puncte de trecere a frontierei cu Ucraina pentru a protesta împotriva a ceea ce ei consideră a fi pasivitatea guvernului în fața pierderilor economice cauzate de concurenții străini, de la începutul declanșării războiului din Ucraina. Oficialii ucraineni au declarat, săptămâna trecută, că Varșovia și Kievul nu au reușit să ajungă la un acord pentru a opri protestul.

    „De peste 10 zile, șoferii ucraineni au fost blocați la granița cu Polonia. Mii de oameni sunt nevoiți să trăiască în condiții dificile, cu alimente, apă și combustibil limitate”, a declarat Oleksandr Kubrakov, vicepremierul Ucrainei, pe X, fostul Twitter.

    Oficialul a spus că tirurile au stat la cozi de mai mult de 30 de km (18,6 mile) spre trecerea Yahodyn, de peste 10 km spre Rava-Ruska și de peste 16 km spre trecerea Krakivets.

    Serhiy Derkach, ministrul adjunct al Infrastructurii al Ucrainei, a declarat că au existat „numeroase” cazuri în care camioanele care transportau combustibil și ajutor umanitar, care trebuiau să treacă fără restricții, au fost blocate la cozi.

    „Am transmis informații despre aceste cazuri colegilor noștri polonezi… Așteptăm un răspuns”, a spus Derkach pe pagina sa de Facebook.

    Reuters nu a putut verifica independent raportul.

    Cu o echipă din ministerul său, Derkach a livrat duminică mâncare, apă și medicamente șoferilor blocați la trecerile Krakivets și Rava-Ruska. Alte ajutoare urmau, de asemenea, să ajungă la șoferii blocați la trecerea Dorohusk. „Situația de acolo nu este mai puțin critică – mai mult de 1.200 de camioane sunt la coadă”, a anunțat acesta.

    Agenția de știri de stat poloneză PAP a raportat în weekend că cea mai frecventată vamă polono-ucraineană din Medyka ar putea fi, de asemenea, blocată de la începutul acestei săptămâni. Punctul de trecere Medyka este situat peste graniță față de punctul de trecere ucrainean Shehyni.

    Protestul de la Medyka ar însemna că 4 puncte (jumătate din punctele de trecere a frontierei polono-ucrainene) ar putea fi blocate începând cu această săptămână.

    Transportul produselor agroalimentare a scăzut în noiembrie

    Potrivit Ministerului Infrastructurii din Ucraina, în medie, 40.000-50.000 de camioane trec lunar granița cu Polonia prin cele 8 puncte de trecere existente, de două ori mai multe decât înainte de război, majoritatea mărfurilor fiind duse de flota de transport a Ucrainei.

    Acum, doar câteva vehicule pe oră trec prin granița poloneză la punctele de control blocate, potrivit polițiștilor de frontieră ucraineni.

    Brokerii ucraineni de cereale au declarat săptămâna trecută că transporturile rutiere de alimente ale Ucrainei au scăzut cu 2,7% în primele 13 zile ale lunii noiembrie, din cauza dificultăților de la granița poloneză cauzate de greva șoferilor.

    Spike Brokers, care urmărește în mod regulat statisticile de export, a declarat că trecerea vehiculelor prin punctele de control vamal de la granița cu Polonia a scăzut la 4.000 de tone de marfă pe zi, față de vârful de 7.500 de tone pe zi cu o lună mai devreme.


    Te-ar mai putea interesa

    Mesajul unui fermier pentru funcționarii APIA care au lăsat oamenii cu conturile goale de sărbători Hurlupi la prun: cauze ale bolii, combatere Lege nouă în Monitorul Oficial: Vânzarea unui teren agricol devine nulă dacă nu se achită acest impozit!

    Ultimele știri

    Comisarul european Janusz Wojciechowski: ”Aștept cu nerăbdare să sosesc în România” INS: A crescut producția de carne din România. La oi şi capre sacrificările aproape s-au triplat în martie Fermierii polonezi – protest împotriva Green Deal