• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvențiile ar putea dispărea din 2027? Comisar UE: „Unii cred că fermierii primesc prea mult”

    Violina Gorcinschi -

    Comisarul pentru Agricultură al UE, Janusz Wojciechowski, a vorbit, recent, despre situația actuală și viitoare a subvențiilor primite de fermierii europeni. Potrivit acestuia, plățile directe, în forma în care sunt ele acum, ar putea dispărea după 2027, în funcție de evoluția agriculturii și de modul în care reprezentanții acesteia își vor susține punctele de vedere.

    Platforma Farmer.pl a publicat astăzi, marți-21 noiembrie, declarațiile Comisarului pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski despre acest subiect. Oficialul de la Bruxelles a dorit să le transmită fermierilor faptul că standardele PAC sunt opționale pentru fermieri, în condițiile în care aceștia renunță la subvenții.

    „Fiecare fermier poate renunța la subvenții, pentru că acestea sunt disponibile la cerere, (…) cineva care nu depune cerere nu este supus niciunei restricții legate de PAC. De asemenea, vreau să vă fac conștienți că nu veți găsi nicăieri subvenții necondiționate. Ori de câte ori banii publici sunt cheltuiți pentru ceva, se așteaptă un anumit efect. În PAC, acestea sunt efectele asupra mediului și protecția biodiversității. Se așteaptă ca agricultura să nu transforme pământul într-o fabrică. Rezerva funciară trebuie păstrată, motiv pentru care există aceste condiții”, a transmis Janusz Wojciechowski.

    Comisarul pentru Agricultură a punctat faptul că s-au depus eforturi pentru ca cerințele să fie cât mai blânde comparativ cu propunerile inițiale.

    „Am făcut totul pentru a le face cât mai blânde pentru fermieri, că nu este 10% așa cum s-a propus la început, ci 4% din suprafețele neproductive și că acoperirea de iarnă este de 80%, nu 100% ca la început. Dacă vrei să folosești subvenția, trebuie să fii de acord cu ceva. Eco-schemele vor fi primite doar de fermierii care fac mai mult din punctul de vedere al mediului. Dar este mai mult decât atât, de multe ori și fermierii beneficiază de practici precum amestecarea paielor cu pământul, fiind foarte bune pentru sol care are nevoie de mai mult carbon și mai mult humus pentru a reține apa. Acestea sunt bune practici și fermierii nu se apără împotriva lor și sunt foarte bucuros că există un asemenea interes pentru eco-schemele, acesta este un succes pentru Polonia. Bineînțeles că există și problema inflației în bugetul agricol și de aceea tot vorbesc despre întărirea bugetului pentru ca la un moment dat să nu ajungem într-un stadiu în care fermierii vor începe să se întrebe: este profitabil pentru mine sa fie supus acestor restricții sau nu este profitabil? Și apoi renunț și fac ce vreau pe pământul meu. Vă rog, totuși să nu înțelegeți că vă încurajez să renunțați la PAC. Mai adaug ceva, pentru că uneori chiar am aceste discuții pe rețelele de socializare și acolo sunt argumente puternice (…) pentru că unii spun: – nu ne dați nicio subvenție, asta e pomană, nu vrem pomană. Vrem ca el să decidă piața, să fie un preț bun, pentru un cumpărător bun, ca totul să fie exportat și să nu fie importat nimic. Atunci ar fi cel mai bine – Ei bine, acestea sunt dorințe pe care nimeni nu le va împlini vreodată. Deci este nevoie de PAC, nu este de pomană, niciun fermier nu ar trebui să se simtă jenat să folosească un astfel de ajutor, este o compensare pentru efortul suplimentar pe care îl depune fermierul, pentru faptul că, datorită subvențiilor, noi consumatorii putem avea prețuri mai mici la alimente”, a precizat Comisarul pentru Agricultură.

    un tractor de jucarie si monede
    Scenariu: Subvențiile, o amintire în 2027 (foto: euractiv.com)

    Subvențiile ar putea dispărea în 2027?

    Comisarul Janusz Wojciechowski a fost întrebat dacă nu vor dispărea de tot subvențiile după anul 2027. Acesta a argumentat că totul depinde de evoluția agriculturii, dar și de a demonstra că acest domeniu merită în continuare investiții.

    „Deși PAC este încorporată în Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, cum va fi condusă, cum va arăta sistemul de subvenții, dacă este pentru toată lumea sau dacă vor fi subvenții sau alte instrumente de sprijin, pot fi decizii politice diferite. Experiențele pozitive de peste 60 de ani, în vremuri mai bune sau mai rele, vor determina să se acorde subvenții, dar trebuie să ne amintim și că lumea nu este compusă doar din susținători ai agriculturii. Sunt multe voci care ar trebui luate în considerare, care spun că agricultura primește prea mult, că se transformă într-o industrie și că nu merită să investești bani publici aici. Există astfel de voci și trebuie să avem un răspuns bun la ele”, a spus Comisarul pentru Agricultură.

    În scenariul în care subvențiile vor fi menținute, se va pune accentul pe eco-scheme, dar și pe susținerea fermelor mici, cu producție mixtă.

    „Cred că sistemul ar trebui să fie similar cu cel care există. Eco-scheme – acest lucru trebuie menținut cu siguranță. Fermele mici trebuie cu siguranță sprijinite și această plată redistributivă ar trebui să aibă loc. De asemenea, am în vedere un sistem de alocare obligatorie, de exemplu, a unei părți din pachetul de subvenție către fermele mixte, adică cele cu producție vegetală și animală. Pentru că, în primul rând, în acestea sunt așa-ziși fermieri activi. Mai mult, pierdem foarte repede acest tip de ferme în UE (de-a lungul deceniului numărul lor a scăzut cu 42%, și în Polonia la o scară similară) și aceasta este o tendință foarte proastă. Această tendință trebuie inversată. Deci, dacă aș sugera să adăugați ceva la acest sistem, ar fi situația privilegiată a fermelor cu producție mixtă”, a declarat Janusz Wocjiechowski.


    Te-ar mai putea interesa

    Plăți avans APIA 2024. Diferență uriașă între fermierii autorizați și cei cu banii în conturi Primăriile vin în sprijinul fermierilor care vor să încaseze ajutorul de 1.000 lei/hectar Emil Turdean, fermierul care face agricultură pe model olandez. Sfecla de zahăr, o cultură de bază

    Ultimele știri

    ”Regele Uleiului” a cumpărat un terminal în Portul Constanța și îl va extinde cu bani de la Guvernul României Începe Programul Tomata – Ciclul II. Anunțul făcut de ministrul Barbu direct din solar! APIA: 12.380 de crescători de animale au avansul în conturi. Situația plăților la zi!