• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Lege votată în Senat: Tractoarele se pot conduce și cu permis pentru alte categorii de vehicule

    Oana Timar -

    Tractoarele pot fi conduse pe drumurile publice și cu permise pentru alte categorii de vehicule, a decis Senatul României care a adoptat un proiect de lege inițiat la solicitarea fermierilor.

    Plenul Senatului a eliminat luni, 4 decembrie, în plen, prin adoptarea unei propuneri legislative, obligativitatea deţinerii pentru conducătorii de tractoare agricole sau forestiere a unui carnet de conducere corespunzător categoriei, fiind suficient, pe drumurile publice, permisul de conducere pentru alte categorii, anunță Agerpres.

    Inițiativa legislativă, pornită de la un articol Agrointeligența și o campanie AFF

    Inițiativa legislativă a fost declanșată de valul de reacții stârnit de articolul Agrointeligența în care anunțam că fermierii sunt pasibili de dosare penale dacă sunt prinși pe drumurile publice în cabina tractorului fără a avea permis special pentru condusul utilajelor agricole. Împreună cu Asociația Forța Fermierilor, publicația noastră a pornit apoi o veritabilă campanie în rândul decidenților pentru a atrage atenția asupra faptului că activitatea agricolă riscă să fie pusă în pericol din cauza noii legislații adoptate fără consultarea reprezentanților din agricultură.

    În urma apelurilor AFF s-a primit un răspuns negativ din partea Ministerului Afacerilor Interne, dar și o deschidere în Parlament, acolo unde senatorul George Scarlat, președintele Comisiei de Agricultură, a decis să inițieze un proiect de lege care să vină în sprijinul agricultorilor.

    Dacă proiectul în forma iniţiatorului prevedea că permisul de conducere corespunzător categoriei din care face parte vehiculul va fi obligatoriu începând cu 1 iulie 2024, prin amendarea proiectului de către Senat se stipulează în prezent că pentru a conduce un tractor agricol sau forestier pe drumurile publice este obligatorie deţinerea permisului de conducere din categoriile B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE sau Tr sau dovada înlocuitoare a acestuia cu drept de circulaţie.

    Citiți și: Legea permiselor pentru tractoare ar putea fi prorogată. Anunțul senatorului George Scarlat la MoldAgro Expo!

    Potrivit expunerii de motive, mare parte a operaţiunilor agricole mecanizate se realizează de către operatori care nu deţin permise pentru categoria corespunzătoare utilajelor agricole, dar care au carnet de conducere pentru alte categorii, activitatea agricolă fiind „grav afectată” de noua reglementare din Codul penal (art. 335), care stabileşte ca infracţiune conducerea pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier cu un permis de o altă categorie.

    Inițiativa ar putea deveni lege în următoarele luni

    Vă reamintim că senatorul George Scarlat, ca prim-inițiator, alături de alți colegi senatori din PNL și PSD, a depus pe 16 octombrie, în Parlamentul României, un proiect de lege care prevede ca tractoriștilor să nu le fie deschis dosar penal dacă nu au permis categoria Tr. Este de așteptat ca, având în vedere parcursul legislativ, inițiativa să fie aprobată până la finalul acestui an sau în prima parte a anului viitor.

    Propunerea legislativă pentru modificarea art.23, alin.(1) din OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, iniţiată de un grup de senatori PNL şi PSD, va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz. Pentru a intra în vigoare, legea votată de Parlament trebuie promulgată de președintele României și publicată în Monitorul Oficial.


    Te-ar mai putea interesa

    Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till