• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Valeriu Tabără, Președintele ASAS: România trebuie să joace eficient în dosarul NGT

    Angelica Lefter -

    Poziția României exprimată la Bruxelles de către ministrul Agriculturii, Florin Barbu, privind NGT – Noile Tehnici Genomice, are susținerea cercetării românești. Președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice (ASAS) ”Gheorghe Ionescu-Șișești”, prof. univ. dr. Valeriu Tabără arată că agricultura are nevoie de inovație, dar că România trebuie să joace inteligent pentru a-și păstra libertatea de a alege și de a testa.

    Dosarul noilor tehnici genomice – NGT este acum în dezbatere la nivel european, iar subiectul a fost abordat și în cadrul emisiunii Agrostrategia de marți – 5 decembrie, de pe TVR 1, care l-a avut ca invitat pe prof. univ.dr. Valeriu Tabără, președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice (ASAS) ”Gheorghe Ionescu-Șișești”.

    Citiți și: Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, despre NGT: ”România își menține încă rezerva de analiză”

    ”România trebuie să joace eficient. Eficient și bazându-se pe date anterioare și eu vă dau un exemplu legat de ce înseamnă partea aceasta de comerț. A pus cineva problema că nu vom mai importa soia din Argentina și din Brazilia în ultimii 30 de ani? Nimeni. Fără soia nu ai cum să crești animale, dar și în hrana omului ea este din ce în ce mai necesară într-un anumit fel. Este o problemă, nu vreau să intru în amănunte (…) noi ne-am dus cu chestiunile acestea în sistem comercial și politic. Să nu uităm că în Europa este singura zonă a lumii în care există parteneriat politic cu Verzii…eu n-am nimic cu Verzii, din contră, partidele sunt importante. Dar au o îngrijorare unii că vin și se acoperă că vezi doamne consumatorul nu…nu, consumatorului trebuie să-i explici”, a opinat Valeriu Tabără.

    Președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice (ASAS) ”Gheorghe Ionescu-Șișești”, a amintit, la Agrostrategia, și de partea de etichetare a produselor, care trebuie realizată cât mai corect pentru ca și consumatorii să știe ce cumpără.

    ”Partea de etichetare, indiferent că pui pe o cireașă, și pe o cireașă pui o etichetă mică sau pe lămâie, sau pe portocală, este absolut obligatoriu să ai etichetarea, fiecare să știe ce ia, dar nu ai dreptul să vii și în prealabil să nu spui, când tu ai laboratoare formidabile și să demonstrezi cu date concrete: domnule, de asta nu este bun grâul modificat genetic sau rapița modificată genetic. Uleiul din rapița de Canada, care 100% este canola, da, modificată genetic. Este vreo diferență dintre acest ulei și celălalt din punct de vedere chimic, are rezidii, are ADN în el? Dar modificarea ADN-ului de către organismul viu, cum se face?”, a întrebat retoric Valeriu Tabără, președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice (ASAS) ”Gheorghe Ionescu-Șișești”.

    Citește și: Polonia, sceptică privind NGT: ”Există îndoieli dacă NGT-urile vor fi o inovație sau o cale către monopolizare”

    Valeriu Tabără: Decizia de a accesa noile tehnici genomice, să rămână la statul membru

    Pe de altă parte, Valeriu Tabără a subliniat că România poate profita maxim de această discuție la nivel european absorbind multe decizii pe domeniul respectiv. Mai mult, a ținut să precizeze că decizia de a folosi noile tehnici genomice ar trebui să aparțină fiecărui stat în parte.

    ”Să absoarbă foarte multe decizii pe domeniul respectiv de rezolvare la nivelul statului membru, dar nu cum s-a făcut cu OMG-urile. Că îmi permite Uniunea Europeană, dar pe urmă mă ia la întrebări la aprobare și așa mai departe. Decizia să rămână la statul membru și singur, să sprijine prin sisteme de cercetare pentru că unul dintre domeniile afectate la nivelul UE, așa am înțeles…odată poate discutăm, cercetarea științifică este formală, dată aiurea, nu știu ce rezultate a obținut cercetarea științifică europeană în raport cu să zic Statele Unite ale Americii, dar sunt state în curs de dezvoltare, cum este Egiptul, institutul de la Cairo și nu numai. Dar cu ce se întâmplă în China, dar cu ce se întâmplă în India?”, a arătat prof. univ. dr. Valeriu Tabără.

    Valeriu Tabără: Am vrea să nu fim ocoliți, cercetarea românească nu stă rău acum

    Președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice (ASAS) a vorbit și despre cercetarea românească despre care a spus că nu trebuie ocolită. Totodată a subliniat colaborarea bună cu ministerul Agriculturii și a ținut să precizeze că cercetătorii români nu urmăresc altceva decât binele fermierilor.

    ”Cercetarea românească o ducem în forță, știți bine. Nu stă chiar rău acum și chiar cu progrese. În ultimul timp este chiar o colaborare bună cu ministerul pe probleme fundamentale. Am vrea să nu fim ocoliți pentru că nu urmărim niciun fel de alte interese decât, am dat punctul de vedere , punctul acesta, inclusiv pe ceea ce înseamnă Planul Național Strategic. Participăm la modificări și ne pare rău că la vremea respectivă nu am fost ascultați suficient, pentru că unele măsuri din PNS, după părerea mea, aduc prejudicii fermierilor”, a conchis Prof. Univ. Dr. Valeriu Tabără, președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice (ASAS) ”Gheorghe Ionescu-Șișești”, la Agrostrategia, emisiune care poate fi urmărită pe TVR1, de la ora 10:00, în fiecare zi de luni până joi.

    Agrostrategia – TVR 1. Invitat: Valeriu Tabără, ASAS (05.12.2023)


    Te-ar mai putea interesa

    Cel mai puternic utilaj agricol din lume – la semănat în ferma Terracult din județul Arad Lege nouă în Monitorul Oficial: Vânzarea unui teren agricol devine nulă dacă nu se achită acest impozit! Plăți subvenții APIA în Săptămâna Mare. Sumele virate în conturile fermierilor

    Ultimele știri

    MADR: Plata subvenției de 100 euro – din 15 mai. Ministrul Barbu: Fermierii vor primi suma promisă! Plouă, dar tot e secetă. Zonele agricole unde există încă un mare deficit de apă în sol O nouă taxă de la ANAF pentru micii fermieri