• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Inundații în mai multe comune. Pășuni și terenuri agricole, distruse de ape

    Roxana Dobre -

    Terenuri agricole și pășuni, distruse de inundații. Un număr de 15 comune au fost afectate de inundaţiile produse în urma ploilor din ultimele zile. Au fost inundate 49,5 hectare de teren arabil, 5 hectare de păşuni şi fânaţe, dar şi 2.000 metri pătraţi de sere şi solarii.

    Inundații catrastrofale în județul Maramureș. Prefectul județului, Rudolf Stauder, preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU), a anunțat pe pagina sa de socializare că urmare a precipitațiilor din ultimele zile, cotele de atenție au fost depășite în mai multe zone. Conform acestuia, cel mai afectat este râul Lăpuș.

    Citiți și: Apele au făcut prăpăd în mai multe comune. S-au emis noi alerte de inundații

    Inundații în județul Maramureș (foto: Rudolf Stauder)

    Au fost depăşite cotele de apărare pe mai multe râuri

    Rudolf Stauder a precizat că precipitaţiile abundente din ultima perioadă, suprapuse pe un strat de zăpadă în zona înaltă de munte, au contribuit la creşterea debitelor şi nivelurilor cursurilor de apă din bazinele hidrografice ale judeţului.

    Conform acestuia, s-au înregistrat, în interval de 24 de ore, precipitaţii în valoare de: 58 l/mp la staţia pluviometrică Cavnic, 48,5 l/mp la staţia pluviometrică Băiuţ, 39,5 l/mp la staţia pluviometrică Mara, 38,3 l/mp la staţia pluviometrică Copalnic, 37 l/mp la staţia pluviometrică Luhei, 34,9 l/mp la staţia pluviometrică Bistra, 33 l/mp la staţia pluviometrică Valea Vişeului şi 32,1 l/mp la staţia pluviometrică Leordina.

    ”Au fost depăşite cotele de apărare pe râurile Cavnic, Lăpuş, Iza, Mara şi Sălaj. Scurgerile de pe versanţi au contribuit la formarea de torenţi şi creşterea debitelor unor pâraie, văi şi râuri care nu au putut fi preluate de secţiunile de scurgere a podeţelor, podurilor şi au ieşit din matcă. Au fost afectate de inundaţii 15 unităţi administrativ-teritoriale – Târgu Lăpuş, Sălsig, Cupşeni, Ariniş, Coltău, Fărcaşa, Lăpuş, Remetea Chioarului, Recea, Mireşu Mare, Ruscova, Petrova, Bârsana, Coaş şi Onceşti. Apele revărsate au inundat patru gospodării şi un obiectiv economic. Au fost afectate patru poduri şi cinci podeţe, dar şi apărări de mal. Au fost degradate 13,7 kilometri de străzi, 3,8 kilometri de drum comunal şi 8,4 kilometri de drum agricol”, a spus Rudolf Stauder, conform Agerpres.

    Citiți și: Un ciclon polar lovește România de Sărbători și ar putea aduce un Crăciun cu zăpadă ca pe vremuri

    Terenuri agricole și pășuni, inundate

    Prefectul județului Maramureș a mai menționat că materialul aluvionar transportat de şuvoaiele de apă (pietriş, nămol, material lemnos) a colmatat şi afectat o sursă de alimentare cu apă în sistem centralizat. Au fost inundate 49,5 hectare de teren arabil, 5 hectare de păşuni şi fâneţe, dar şi 2.000 metri pătraţi de sere şi solarii.

    În cursul zilei de joi, prefectul Rudolf Stauder s-a deplasat în teren şi a coordonat activitatea echipelor de intervenţie din grupurile de suport tehnic care au intervenit în sprijinul comunităţilor locale din zonele afectate de inundaţii.

    Totodată, comitetele locale pentru situaţii de urgenţă au acţionat cu utilaje şi personal din cadrul serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă în scopul eliminării efectelor negative produse de inundaţii.


    Te-ar mai putea interesa

    Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români