• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Tăieri la vița de vie iarna – perioada optimă, reguli și tipuri de tăieri

    Violina Gorcinschi -

    Tăieri la vița de vie iarna – metode și sfaturi de întreținere a viței de vie în sezonul rece și reguli importante pentru tăierile în uscat. Aflați din acest articol ce presupun lucrările de tăiere la vița de vie iarna, ce fel de metode se folosesc, cea mai bună perioadă pentru tăierea viței de vie în uscat, precum și regulile de care trebuie să se țină cont în timpul acestor proceduri.

    Tăierile care se aplică la vița de vie iarna sunt cele de rodire, executate în perioada de repaus vegetativ, de la căderea frunzelor toamna până la dezmuguritul din primăvară.

    Când se fac tăieri în uscat la vița de vie, se recomandă ca viticultorii să fie mai cumpătați și să lase o încărcătură mai mare pe rod, care se va corecta, ulterior, primăvara, în funcție de pierderile de muguri provocate de înghețurile din sezonul rece.

    Când și cum se fac tăierile în uscat la vița de vie

    Când și cum se fac tăierile la vița de vie în uscat, iarna

    Tăierea viței de vie în uscat în perioada iernii ajută la diminuarea volumului de muncă din primăvară.

    Iarna, se fac tăieri la vița de vie matură, intrată pe rod, niciodată la via tânără.

    Când se fac tăieri la vie iarna. Cea mai bună perioadă pentru tăierile de iarnă la vița de vie este ce începe din 15 ianuarie și se încheie la finele lunii februarie, în zonele de cultură neprotejate și semiprotejate. În culturile întinse pe suprafețe mari, tăierile de iarnă pot fi inițiate chiar din luna decembrie. În schimb, dacă vine vorba de suprafețe mai mici, lucrările pot începe mai târziu, în ianuarie-februarie.

    Culturile neprotejate, unde vița de vie nu se îngroapă, sunt reprezentate de vița de vie nobilă sau hibrizi înnobilați plantați în zone cu risc redus de îngheț, unde temperaturile nu coboară niciodată mai jos de -15 grade Celsius. De asemenea, se pot cultiva hibrizi producători direcți neprotejat, fiind rezistenți la temperaturi mai mici de -28 grade Celsius.

    Culturile semiprotejate sunt cele în care se îngroapă doar parțial elementele butucului situate la bază (2 coarde pentru viitorii 2 cepi/refacerea părții aeriene). La culturile semiprotejate se mai intervine o dată după dezgropat, cu tăierea de primăvară. Lucrarea din urmă vizează anumite elemente ale butucului – cele care au fost acoperite cu sol iarna.

    Tăierile de iarnă se fac părților aeriene care nu sunt acoperite cu pământ, în funcție de metoda aleasă.  Totodată, se aplică la toate culturile pentru care nu se efectuează normarea numărului de ochi viabili și compensarea acestora înainte de tăierea de primăvara în uscat.

    Tipuri de tăieri în uscat la vița de vie

    Tipuri de tăieri ale viței de vie iarna

    La tăierile de iarnă din vie este extrem de importantă alegerea tipului de tăiere, scurt sau lung, care se face în funcție de soi. Mugurii bazali, situați în zona formațiunilor lemnoase scurte, sunt mai fertili decât cei de pe formațiunile lungi. Acest fenomen se echilibrează prin tăiere care duce la eliminarea fenomenului de inhibiție corelativă a celor doi muguri din vârf.

    În timpul iernii, se pot efectua trei tipuri de tăieri la vița de vie:

    Citiți și: Tăieri de primăvară la vița de vie

    Tăieri de iarnă în vie – reguli de bază

    Tăierea viței de vie iarna. Reguli de bază

    Cunoașterea regulilor la tăiere la vița de vie iarna este importantă pentru a asigura longevitatea butucului și  a obține roade bune în sezon. Indiferent de tipul de tăiere ales, se evită tăierile inutile și se diminuează la minimum rănile care rezultă din proces. Viticultorii greșesc atunci când taie 80-90% din masa de coarde a viei. Astfel de intervenții excesive pot scurta durata de viață a butucului, fără obținerea altor avantaje. Astfel, pentru a lucra corect la vița ce vie, este nevoie de foarfece și alte instrumente de calitate bună, pentru a ușura munca și a evita greșelile.

    Regenerarea sau rejuvenarea butucului trebuie să păstreze destul lemn, pentru efectuarea procedurii din anul următor.  Adesea, acesta este cel mai important aspect al procesului de tăiere deoarece trebuie anticipată prezența lemnului nou la locul potrivit pentru tăierea din iarna viitoare, iar acest lucru se asigură prin structurile de retorsiune, de retur/revenire, luând în considerare poziția mugurilor rămași după tăiere, potrivit winesofromania.com.

    Prevenirea apariției bolilor la culturi este un alt aspect cheie în îngrijirea de iarnă. Singurele boli care s-ar putea transmite în această perioadă sunt cele care afectează lemnul, fiind și cele mai grave deoarece se mută ușor de la o plantă la alta, cu ajutorul foarfecelor. Apariția problemelor în cultură poate fi evitată prin cunoașterea focarelor de infecție din plantație, precum și  dezinfectarea sistematică a tuturor instrumentelor.

    Alegerea momentului în care pot fi începute lucrările de iarnă este un subiect destul de dezbătut între viticultori. Pe deoparte, unii sunt de acord cu efectuarea acestora în luna noiembrie-decembrie deoarece rănile se usucă mai rapid și plânsul se manifestă în cantități reduse. Pe de altă parte, unii încurajează și tăierile făcute după trecerea înghețurilor târzii de primăvară.

    Citiți și: Soiuri apirene de viță de vie. Cei mai buni struguri fără sâmburi


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri!

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!