• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenții APIA 2024. Următoarele subvenții pe hectar care intră la plată

    Roxana Dobre -

    Subvenții APIA 2024 – următoarele subvenții la hectar care intră la plată. Activitatea de autorizare a fost reluată la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), unde următoarele scheme ce ar trebui să fie deblocate sunt ecoschemele pentru suprafețele agricole. Acestea nu au intrat nici la plata avansului, nici la plata regulară, motivele fiind legate de modulele softului informatic care nu au fost încă actualizate pentru a include și plata noilor scheme introduse prin Planul Național Strategic.

    Ecoschemele pe suprafață ar trebui să fie următoarele subvenții la hectar deblocate de către APIA. Nu se cunoaște exact când se va întâmpla acest lucru, dar lucrurile nu mai pot întârzia mult, întrucât fermierii își așteaptă sumele ce li se cuvin și pentru care au îndeplinit condiții drastice.

    Sunt trei ecoscheme care ar trebui să intre în curând în lista schemelor de plată autorizate la plată de APIA. Cea mai așteptată subvenție este cea care a înlocuit plata pe înverzire și care, până la anul de cerere 2023, se achita încă din faza de avans.

    Subvenții APIA 2024. Ecoscheme la hectar care se achită fermierilor

    Ecoscheme care ar trebui să fie deblocate în curând pentru plată:

    Ecoschema PD-04 – Practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil

    Una dintre cele mai așteptate intervenții de fermieri este ecoschema PD-04 – Practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil, subvenție care până anul trecut se achita ca plată directă prin schema de Înverzire și făcea partea din lista pentru avans. Până la începutul lunii ianuarie însă această schemă nu a fost pe lista de avans și nici la plata finală care a început pe 4 decembrie. Fermierii se așteaptă ca PD-04 să fie printre primele intervenții care vor fi deblocate de APIA în luna ianuarie.

    Potrivit cuantumurilor estimate în Planul Strategic pentru Politica Agricolă Comună (PAC) aprobat de către Comisia Europeană (CE) cu modificările propuse de țara noastră, cuantumul unitar planificat pentru PD-04 este de 56,28 euro/ha pentru campania 2023.

    Cuantumul maxim estimat este de 73,00 euro/ha.

    Ecoschema PD-05 – Practicarea unei agriculturi prietenoase cu mediul în fermele mici (gospodăriile tradiționale)

    O altă ecoschemă pe suprafață așteptată de fermierii care au depus cererea unică la APIA este PD-05 – Practicarea unei agriculturi prietenoase cu mediul în fermele mici (gospodăriile tradiționale), plată care se adresează fermelor cu o supfață maximă de 10 ha.

    Pentru această intervenție în PNS sunt estimate 3 cuantumuri: cuantumul unitar planificat pentru 2023 de 76 euro/ha, cuantumul maxim de 98,8 euro/ha și cuantumul minim de 64,60 euro/ha.

    Ecoschema PD-06 – Înierbarea intervalului dintre rânduri în plantațiile pomicole, viticole, pepiniere și hameiști

    O plată importantă este așteptată și de horticultori – ecoschema PD-06 – Înierbarea intervalului dintre rânduri în plantațiile pomicole, viticole, pepiniere și hameiști.

    Intervenția care se achită pentru sectorul horticol are în PNS un cuantum unitar planificat pentru 2023 de 85,50 euro/ha, un cuantum maxim de 102,60 euro/ha și un cuantum minim de 76,95 euro/ha.

    Fermierii așteaptă și Ajutoarele Naționale Tranzitorii

    Nu doar ecoschemele ar trebui să intre la plată în perioada următoare, ci și Ajutoarele Naționale Tranzitorii. Cuantumurile acestor subvenții pe hectar și animale nu sunt încă cunoscute, ele urmând să fie stabilite prin hotărâre de Guvern.

    Vă reamintim însă cuantumurile la hectar pentru ANT achitat pentru anul de cerere 2022, care au intrat la plată începând din 2 februarie 2023:

    Ultimele subvenții APIA pe suprafață care vor intra la plată vor fi schemele de sprijin cuplat vegetal, la care autorizările vor începe după data de 15 mai.


    Te-ar mai putea interesa

    Șeful APIA – precizări despre plata finală a subvențiilor către fermieri! Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă

    Ultimele știri

    Porumb recoltat în ianuarie. Viorel Zaharia, prestator de servicii: Am cules 4 tone la hectar Vești excelente pentru salariații din agricultură! Guvernul a modificat Ordonanța ”trenuleț” Subvenții APIA. Fermierii – chemați să depună deconturile pentru plățile-bonus pe cap de animal