• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Agrometeo: Zonele unde anul a început cu secetă. Graficul ploilor până pe 11 ianuarie

    Roxana Dobre -

    Zone agricole afectate de secetă la începutul anului 2024. Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) arată în prognoza de specialitate valabilă pentru intervalul 5 – 11 ianuarie că lipsa apei își face deja simțită prezența în mai multe zone.

    Administrația Națională de Meteorologie (ANM) arată în prognoza agrometeorologică valabilă de astăzi, vineri – 5 ianuarie, și până joi, 11 ianuarie, că seceta pedologică moderată şi puternică se menţine în această perioadă în unele zone agricole din Moldova, Muntenia şi Transilvania.

    Citiți și: Rezerva de apă din sol. ANM: Regiuni cu secetă pedologică la acest moment

    Secetă la început de an (reddit.com)

    Zonele afectate de secetă la început de an

    Conform prognozei emise de ANM, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în Maramureș, Banat, Crișana, Oltenia și Dobrogea, cea mai mare parte a Transilvaniei și Munteniei, local estul, centrul, vestul, sudul și sud-estul Moldovei.

    ”Conținutul de apă din sol se va situa în limite scăzute și deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată și puternică, local în nordul, sudul și estul Moldovei, nordul și centrul Munteniei, izolat sudul Transilvaniei”, mai precizează ANM.

    Citiți și: Fermierii sunt îngrijorați: Început de an cu deficit de apă în sol în mai multe regiuni

    Ritmurile de creştere la rapiţă, orz şi grâu de toamnă vor fi mai lente în toate regiunile agricole

    Meteorologii mai notează că pe fondul scăderii temperaturilor minime din aer şi sol din ritmurile de
    creştere şi dezvoltare ale culturilor de rapiţă, orz şi grâu de toamnă vor fi mai lente în toate regiunile agricole, plantele intrând treptat în starea de repaus biologic.

    De asemenea, uniformitatea şi vigurozitatea culturilor va fi bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile efectuate tardiv, iar plantele vor prezenta aparat foliar îngălbenit parţial.

    Orzul şi grâul de toamnă înfiinţate în epoca optimă vor parcurge creşterea frunzelor şi înfrăţirea (10-100%), iar în culturile semănate tardiv vor predomina răsărirea şi apariţia frunzei a treia (40-100%). Cultura de rapiță semănată în perioada optimă își va continua înfrunzirea, plantele având în medie 5-9 frunze. În majoritatea plantaţiilor, pomii fructiferi şi viţa-de-vie se vor afla în stadiul de repaus biologic. În zilele cu precipitaţii, lucrările agricole de sezon se vor desfăşura cu dificultate sau vor fi întrerupte temporar.

    ANM prognozează ploi și ninsori până la 11 ianuarie

    Conform prognozei emise de ANM pentru intervalul 5 – 11 ianuarie, vremea mai caldă de la începutul perioadei va intra într-un proces de răcire accentuată, la nivelul întregii ţări. Sunt prognozate precipitaţii sub formă de ploi locale, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), acestea fiind însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului, în cea mai mare parte a ţării, iar izolat se va produce ceaţă, asociată cu burniţă.

    Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -4…13°C în primele zile, abaterile termice pozitive fiind de 1…11°C şi -9…3°C spre sfârşitul intervalului, valori mai scăzute cu 1…3°C în raport cu mediile climatologice, în aproape toate zonele de cultură.

    Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între -6…17°C, pe întreg teritoriul agricol. Temperatura minimă a aerului se va situa între -12…10°C, în majoritatea regiunilor, fiind condiţii de producere a brumei şi îngheţului la sol.


    Te-ar mai putea interesa

    Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români