• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Plafonarea adaosurilor la alimente, în discuții să fie menținută. Două scenarii posibile

    Roxana Dobre -

    Ministerul Agriculturii, Florin Barbu, va purta discuții la începutul săptămânii viitoare cu reprezentanții marilor magazine şi procesatorii pentru a stabili dacă măsura plafonării adaosului comercial la o serie de alimente se va menține și după 31 ianuarie când Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 67 din 30 iunie 2023 va expira.

    Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), Florin Barbu, ar urma să poarte discuții la începutul săptămânii viitoare cu retailerii și procesatorii pentru a decide dacă plafonarea adaosurilor comerciale va fi prelungită, conform unor surse citate de Antena3.ro. Șeful de la MADR declara în luna decembrie că măsura ”trebuie să continue” și după 31 ianuarie când expiră actuala OUG.

    Citiți și: OUG pentru plafonarea adaosului comercial la alimente ar putea fi prelungită și în 2024

    Florin Barbu a anunțat consultările cu retailerii şi procesatorii încă din luna decembrie

    Florin Barbu precizat în cadrul unui interviu pe care l-a acordat în luna decembrie că o eventuală decizie de prelungire va fi luată în urma discuțiilor cu procesatorii și retailerii, cu care sunt programate o serie de discuții.

    ”O să avem după sărbători  o discuţie şi cu retailerii, şi cu procesatorii. S-a văzut foarte clar că această ordonanţă a produs efecte. Spun acest lucru pentru că în 2022, la 30 noiembrie, preţul alimentelor era cu plus 28%. În anul 2023, în care avem ordonanţă în vigoare şi act juridic, preţul alimentelor a scăzut cu 5%”, a argumentat ministrul.

    Citiți și: OUG pentru plafonarea adaosului comercial la alimente ar putea fi prelungită și în 2024

    Măsura plafonării prețurilor la alimentele de bază expiră de la 1 februarie (foto: which.co.uk)

    Cum s-ar putea continua plafonarea adaosurilor comerciale

    Măsura plafonării adaosului comercial a intrat în vigoare începând de la 1 august și se aplică până la 31 ianuarie 2024 la o listă de alimente de bază. Măsura cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor s-a aplicat tuturor operatorilor economici înregistrați în România, indiferent de forma de organizare, pe întreg lanțul de producție, import, comerț intracomunitar, distribuție și vânzare cu amănuntul, pentru produsele agricole și alimentare prevăzute în OUG.

    Astfel, plafonarea adaosului comercial la anumite alimente de bază s-ar putea prelungi tot prin Ordonanță de Urgență a Guvernului sau, conform unor surse, la nivel guvernamental se ia în calcul acordarea unor tichete sociale dedicate exclusiv achiziției de alimente de bază, mai cu seamă că infrastructura cardurilor sociale există deja.

    În prezent, cât măsura plafonării prețurilor este încă în vigoare, se aplică astfel:

    a) cota de adaos comercial practicată de procesator este de maximum 20% față de costul de producție al produsului, calculat potrivit reglementărilor contabile în vigoare, respectiv Legea contabilității nr. 82/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în care sunt incluse cheltuielile directe și indirecte;

    b) cota de adaos comercial practicată în mod cumulat pe întreg lanțul de distribuție, indiferent de numărul distribuitorilor de pe lanț, este de maximum 5% față de prețul de achiziție la care se adaugă cheltuielile operaționale;

    c) cota de adaos comercial practicată de comerciant la vânzarea cu amănuntul și cash carry este de maximum 20% față de prețul de achiziție, la care se adaugă cheltuielile directe și indirecte ale comerciantului; în cota de adaos comercial de maximum 20% vor fi incluse și remizele și risturnele, prevăzute în art. 3 pct. 6 din Legea nr. 81/2022 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar.

    (1^1) Pentru produsele agricole și alimentare care intră pe teritoriul României și nu sunt introduse în procesul de procesare/abatorizare, cota de adaos comercial este de maximum 5% față de prețul de achiziție, la care se adaugă cheltuielile directe și indirecte prevăzute de Ordinul inistrului finanțelor publice nr. 1.826/2003 pentru aprobarea Precizărilor privind unele măsuri referitoare la organizarea și conducerea contabilității de gestiune. Produsele agricole și alimentare care fac obiectul acestei măsuri sunt: ulei, zahăr, făină, mălai, carne de porc, carne de pui, carne de vită, pentru cantități de produs ambalat mai mari de 5 kg, respectiv 5 l.


    Te-ar mai putea interesa

    Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till