• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Răsaduri de tomate plantate în ianuarie. Când vom mânca primele roșii românești în acest an

    Oana Timar -

    Mai mulți legumicultori au plantat până la acest moment răsadurile de tomate. Culturile înființate în luna ianuarie sunt în solarii și sere încălzite, astfel că prima recoltă de roșii românești din acest an ar putea fi recoltată cu o lună mai devreme decât până acum.

    Invitat în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, legumicultorul Ionuț Radu, Prim-vicepreședinte al Asociației Forța Fermierilor și Coordonator al Departamentului Ferma de Familie – Horticultură, a anunțat când sunt așteptate să iasă pe piață primele roșii românești. De asemenea, fermierul a anunțat că la acest moment, producătorii ca el, care au investit în solarii încălzite, comercializează legume românești în extrasezon.

    Citiți și: Primul tratament la roșii după plantare. Sfaturi utile

    Ionuț Radu face legumicultură în județul Olt

    ”Am diversificat culturile. Dacă în trecut aveam doar tomate în perioada aceasta, anul acesta am reușit avem și ardei capia, ardei gras, și vinete avem până astăzi, la vânzare în piață. Urmează salata și cât de curând prima recoltă de roșii. Anul trecut am avut la vânzare roșii românești până în decembrie”, a spus Ionuț Radu, precizând că prețul tomatelor românești în decembrie a fost similar cu cel al legumelor aduse din import, adică 14-15 lei kilogramul, la tarabă.

    Față de anii trecuți, mai mulți legumicultori au investit în sisteme de încălzire și au decis să înființeze culturile de tomate mai devreme. Ei au semănat în luna decembrie, iar acum, în ianuarie, plantează răsadurile. Astfel, nu doar că românii vor avea roșii autohtone de Paști, dar tomatele românești vor ieși pe piață mai devreme decât în alți ani, cu condiția ca și vremea să țină cu producătorii.

    Chiar zilele trecute am văzut există un număr mic, ce-i drept, dar există de producători care au plantat deja, vorbim de răsaduri de tomate plantate deja în solarii. Acest lucru înseamnă o ieșire pe piață cu poate o lună mai devreme decât ce ne obișnuisem în anii trecuți. Înainte se luau ca reper sărbătorile pascale, însă anul acesta, la Paști cred vom avea un număr mai mare de producători care vor recolta înainte sau în perioada 1-5 aprilie”, a explicat fermierul, menționând că începutul lunii aprilie va fi perioada când vor ieși pe piață roșiile românești extratimpurii. 

    Cu privire la costurile cu încălzirea spațiilor protejate, Ionuț Radu a spus în cadrul emisiunii Agrostrategia, o coproducție Agrointeligența și AGROINTEL.RO, că acestea au crescut și au ajuns, cel puțin în ferma sa, la 20.000 de lei pentru 1.000 de metri pătrați.

    Citiți și: Cultivarea roșiilor fără udare – metoda rusească Kazarin

    Legume românești pentru masa de Paști

    Ionuț Radu a vorbit și despre alte legume extratimpurii de care românii se vor putea bucura în această primăvară. Astfel, nu doar roșiile vor fi culese mai devreme pentru a fi disponibile până la Paște. ”Sigur vom avea o ofertă serioasă pentru că Paștele, dacă nu înșel, e la începutul lunii mai anul acesta (5 mai pentru Paștele Ortodox – n.r.), adică marea majoritate a producătorilor vor avea o ofertă serioasă”, a precizat Ionuț Radu, menționând printre legumele care vor ieși timpuriu, alături de roșii, și castraveții și ardeii grași. Despre ardeiul capia românesc, legumicultorul a promis că acesta va intra pe piață din luna iunie, în timp ce culturile care vor fi din abundență pe piață în lunile următoare vor fi cele de ceapă verde, salată sau ridichi.

    Referitor la Programul Tomata din acest an, Ionuț Radu și-a reiterat speranța că inclusiv pentru Ciclul I de cultură vor fi introduse mai multe culturi eligibile, nu doar tomatele.

    Agrostrategia – TVR 1. Invitat: Ionuț Victor Radu, Legumicultor (10.01.2024)


    Te-ar mai putea interesa

    Avans APIA 2024 – primii fermieri vor intra la plată. Director: Aceste cereri merg mai departe pe flux! Fenomen nou la fructele și legumele românești din cauza valului de caniculă Fermieri chemați de urgență la centrele APIA pentru subvențiile din acest an

    Ultimele știri

    Variola la ovine și caprine: semne, transmitere și tratament Șef APIA: După 18 ani de când se dau subvenții, proprietarii de terenuri își mai atribuie încă banii! Urșii crează probleme și la APIA. Ce se întâmplă la controalele pentru subvenții