• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Rasa de oi Assaf pentru carne și lapte. Producție, îngrijire, prețuri

    Violina Gorcinschi -

    Assaf este o rasă de ovine ce se numără printre cele mai apreciate din lume. Crescută pentru producția de lapte și de carne, Assaf este o rasă mixtă de ovine cu un randament foarte bun la creștere, având caracteristici ce o fac să fie ușor de îngrijit atât în stabulație, cât și pe pășune. În România, rasa mixtă de oi Assaf a început să fie tot mai prezentă în saivane, mai ales la crescătorii care procesează laptele în brânzeturi artizanale.

    Rasa Assaf este foarte populară datorită calităților sale în ceea ce privește producția de lapte de calitate superioară, dar și cerințele necostisitoare de îngrijire. Pentru țara noastră, creșterea oilor Assaf poate fi extrem de profitabilă, fiind rezistente la boli și condiții de mediu extreme. Dacă sunt îngrijite corect, pot aduce randamente mulțumitoare de lapte, carne și lână.

    Citiți și: Rasa de oi Lacaune: caracteristici, producție lapte, îngrijire

    Rasa de oi Assaf: origine

    Rasa de oi Assaf are originea în Israel, fiind rezultatul încrucișării dintre femelele din rasa Awassi și masculii din rasa Friză, în proporție de 5/8, respectiv 3/8. În Israel, rasa este crescută cu dublu scop, atât pentru producția de lapte, cât și pentru cea de carne. Cu toate acestea, pe parcursul ultimelor trei decenii, rasa Assaf a trecut printr-o serie de adaptări și procese de selecție pentru a obține producții de lapte remarcabile.

    În Europa, rasa s-a răspândit și îmbunătățit în special în Spania. La finalul anilor ’70, din Israel au fost importate câteva exemplare de oi, femele și masculi, într-o fermă din regiunea Leon, reprezentând un punct inițial central al rasei în Spania, ceea ce a oferit o oportunitate pentru crescătorii locali de a-și îmbunătăți rasele Castellana și Chura. De asemenea, inseminarea artificială a jucat un rol important în accelerarea procesului de evoluție genetică.

    Procesul de „modelare” a rasei în Spania a avut loc, în mare parte, în Castile și Leon, în special în provincia Zamora, de unde s-a răspândit în restul Spaniei. Mai multe grupuri de specialiști în ameliorarea raselor și-au făcut propria selecție, bazată pe rezultate în ceea ce privește performanța.

    În Spania, rasa a fost recunoscută în 2003 de către Asociația de Crescători, iar o parte mare dintre efectivele de Assaf din România au fost importate direct din Spania.

    Citește și: Oaia Țurcană, cea mai veche și cunoscută rasă de ovine din România

    Rasa de oi Assaf: caracteristici

    Oaia Assaf prezintă o serie de caracteristici ce o fac ușor de recunoscut. Ovinele din această rasă au dimensiunii medii spre mari. Femelele cântăresc de la 70 la 100 de kilograme, iar masculii au o greutate de la 90 la 140 de kilograme. Lâna este de culoare crem, uneori cu pete negre sau maronii pe cap. Pieptul este lat, cu mușchi bine dezvoltați, reprezentând un avantaj în producția de carne.

    Mărimea capului se armonizează cu celelalte părți ale corpului, fiind lung, plat în părți și cu un profil curbat. O trăsătură specifică la Assaf sunt urechile ce cresc mari, late și lungi, cu vârfurile îndreptate în exterior. Prezența coarnelor este comună. Gâtul este lung, puternic, musculos.

    Rasa Assaf este recunoscută pentru abilitatea sa de a se adapta la condiții de mediu variate. Sunt animale rezistente care pot tolera temperaturi extreme, pretându-se la traiul în regiunile aride și semi-aride. De asemenea, tolerează multe boli comune la ovine. În medie, un exemplar din rasa Assaf trăiește 7 ani.

    Oi Assaf – producție lapte și carne

    Rasa de oi Assaf: producția de lapte și de carne

    Oile Assaf sunt extrem de apreciate în special pentru producția de lapte, jucând un rol important în industria lactatelor din mai multe țări. Sunt folosite, de asemenea, și pentru carne și lână – folosită în producția de materiale textile.

    Producția de lapte la Assaf este principalul avantaj al rasei – fermierii pot obține, în condiții speciale, chiar și peste 450 de litri de lapte pe sezonul de lactație, care durează 210 zile. În medie, în 150 de zile, se pot obține în jur de 350 de litri (2,2 litri pe zi), cu un conținut mediu de grăsime de 6,2%, proteine 5,3% și materie uscată, 16,8%. De aceea, laptele oilor este folosit deseori în producția de brânzeturi și iaurt.

    În schimb, carnea este oferită în special de la mieii de lapte. La o lună, mieii cântăresc 15-16 kilograme, iar la 3 luni, 38-40 kilograme.

    Miei rasa Assaf

    Rasa de oi Assaf: profilicitate. Câți miei fată o oaie Assaf

    Numărul de miei pe care îi fată o oaie Assaf este un aspect luat în calcul de crescători, iar la această rasa, femelele au o prolificitate destul de bună. Oile Assaf sunt active sexual de la vârsta de 7-8 luni, iar masculii, de la 6-7 luni. Prima fătare are loc la 14-16 luni, în funcție de dezvoltarea corpului și de sezon. Prezintă o rată a fertilității bună și o prolificitate de 1,6. Animalele crescute în regim intensiv fată o dată pe an, însă în unele ferme nu e neobișnuit ca acestea să dea naștere la miei de trei ori în doi ani. Gradul de fertilitate al rasei diferă în funcție de sezon. În primăvară, acesta este de 75%, în timp ce toamna, se ridică la 85%. Riscul de mortalitate la miei este de 10%.

    Un avantaj important la rasa Assaf este că animalele au montă extrasezonieră, ceea ce înseamnă că producția de lapte este prezentă în ferme pe tot parcursul anului. Monta se monitorizează în detaliu, ținând evidența momentului de reproducere, productivitatea indivizilor etc.

    Rasa de oi Assaf: îngrijire

    Pentru a asigura creșterea optimă și o producție ridicată de lapte și carne, oile Assaf au nevoie de o nutriție echilibrată, plină în nutrienți și alte elemente esențiale. Dieta acestora include, de regulă, fân, siloz și furaje concentrate. Se știe despre rasa Assaf că este selectivă în ceea ce privește dieta, adică vor alege plante specifice în detrimentul altora dacă au posibilitatea.

    Lactația oilor este stimulată de o alimentație corespunzătoare – de exemplu, trifoiul este un element benefic în dieta oilor. Fermierii au constatat o creștere a producției de lapte de circa 25% atunci când a fost introdus acest tip de furaj în alimentație.

    De asemenea, similar cu standardele de îngrijire ale celorlalte rase de oi, Assaf necesită condiții bune de igienă, spațiu suficient de mișcare, îngrijiri medicale la nevoie pentru prevenirea bolilor, apă proaspătă, adăpost în condiții de vreme extremă.

    Rasa de oi Assaf: prețuri

    Oile din rasa Assaf au un preț bun, cu condiția ca fermierul să poată face dovada originii animalelor. Prețul unor exemplare din rasa Assaf depinde de sex, vârstă, stare de sănătate, puritatea rasei etc. În medie, crescătorii își vând mieluții și mieluțele la un preț de 1.000-1.200 de lei.

    Berbecii pot fi achiziționați la prețul de aproximativ 2.300 de lei.

    Oi Assaf: subvenții APIA

    Oile din rasa Assaf pot beneficia de subvenții prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Crescătorii pot solicita, prin cererea de plată, achitarea Ajutorului Național Tranzitoriu pentru ovine. Din acest an, fermierii pot beneficia de Sprijinul cuplat zootehnic întrucât s-a eliminat la condiția de eligibilitate obligația ca animalele să fie încrise în registrul genealogic. Astfel, ovinele Assaf pot beneficia de următoarele subvenții APIA (cuantumuri la nivelul anului de cerere 2023):

    Citește și: Preț oi reformă. Cât costă o oaie reformă în viu și în carcasă


    Te-ar mai putea interesa

    Guvernul – decizie astăzi care îi vizează și pe fermieri Legea arendei – adoptată de Parlament! Contracte pe minim 7 ani, cu valabilitate și după decesul arendatorului Fermier cu 40 de vaci de lapte: Am scos ferma la vânzare! Vând tot și emigrez în Spania!

    Ultimele știri

    Cum va fi vremea de Crăciun. Prognoza meteo pentru perioada sărbătorilor Licitație uriașă în Germania. Fermierii români au cumpărat 100 de utilaje agricole Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului