• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Oficial: Derogare pentru GAEC 8. Comisia Europeană răspunde solicitărilor fermierilor români!

    Oana Timar -

    Comisia Europeană a propus să permită fermierilor din blocul comunitar să se folosească de derogarea pentru 2024 din reglementările cuprinse în Politica Agricolă Comună (PAC) care îi obligă să menţină anumite terenuri neproductive, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

    Propunerea Comisiei, trimisă deja statelor membre UE, care vor vota pe acest subiect într-o reuniune a comitetului, oferă primul răspuns politic concret la rezolvarea temerilor fermierilor legate de venituri. Decizia de la conducerea CE vine în urma scrisorii deschise transmise în această dimineață de COPA-COGECA, în numele fermierilor români reprezentanți prin Alianța pentru Agricultură și Cooperare – Federația Națională PRO AGRO, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, Uniunea Naţională de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV și Asociația Forța Fermierilor – AFF.

    Vă reamintim că la Consiliul Agrifish din 23 ianuarie, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a reiterat în cadrul reuniunii solicitarea fermierilor privire derogările de la ecocondiționalități și problema importurilor din Ucraina. Mai mult, AAC a susținut poziția fermierilor români printr-o scrisoare adresată atât comisarului pentru agricultură, cât și Ursulei von der Leyen, Președinta Comisiei Europene.

    Nou set de standarde de ecocondiționalitate

    CE a venit astăzi, miercuri – 31 ianuarie, cu o propunere pentru derogare de la GAEC 8. Pentru a primi sprijinul PAC la care sunt îndreptăţiţi, fermierii trebuie să respecte un set de nouă standarde în beneficiul mediului şi climei.

    Acest principiu de condiţionalitate se aplică la aproape 90% din suprafaţa agricolă utilizată în UE şi are un rol important în integrarea practicile agricole sustenabile. Setul de standarde de bază face referire la GAEC, care înseamnă ”bunele condiţii agricole şi de mediu”.

    ”Standardul 8 GAEC impune alocarea unei ponderi minime din terenul arabil pentru terenuri sau zone neproductive. Acestea din urmă se referă la terenurile lăsate în pârloagă, dar şi la zone cu gard viu sau copaci. De regulă, fermierii care au mai puţin de zece hectare de teren arabil sunt exceptaţi de la această obligaţie. Miercuri, Comisia Europeană a oferit posibilitatea ca toţi fermierii din UE să fie exceptaţi de la această cerinţă, dar să fie eligibili pentru plăţile directe PAC.

    În loc să lase 4% din teren nelucrat sau neproductiv, se va considera că fermierii UE care cultivă plante fixatoare de azot (mazăre, fasole, linte) şi/sau au culturi secundare pe 7% din terenul lor arabil îndeplinesc cerinţele. Culturile secundare sunt plantele care cresc între două culturi principale. Acest culturi pot servi ca furaje pentru animale sau îngrăşăminte verzi. Folosirea plantelor fixatoare de azot şi a culturilor secundare aduce beneficii mediului”, arată oficialii CE.

    Propunerea Comisiei este calibrată cu atenţie pentru a oferi echilibrul adecvat între oferirea, pe de o parte, a unui sprijin adecvat fermierilor, care se confruntă cu numeroase crize, şi, pe de altă parte, pentru protejarea biodiversităţii şi a calităţii solurilor.

    Măsura va fi votată în următoarele zile de statele membre UE în cadrul reuniunii comitetului. După acea, Executivul comunitar va asigura adoptarea oficială. Reglementarea se va aplica retroactiv de la 1 ianuarie 2024. Statele membre UE care vor să aplice derogarea la nivel naţional trebuie să notifice Comisia Europeană în termen de 15 zile, astfel încât fermierii să fie informaţi cât mai curând posibil.


    Te-ar mai putea interesa

    Calendarul foilor de ceapă 2025. Lunile bogate în ploi și lunile în care va fi secetă Primele subvenții APIA care se transferă în noul an în conturile fermierilor Bursa cerealelor la final de an. Prețuri pentru tona de grâu și de porumb

    Ultimele știri

    Fermă de găini cu Salmonella, lângă Vaslui. Aproape 6 milioane de ouă au fost retrase de pe piață Sondaj: 9 din 10 europeni sunt de acord ca UE să continue să plătească subvenții fermierilor Drumurile pe care sunt amplasate radare fixe. Amenzile, trimise direct acasă