• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Solicitare către ministrul Barbu! Adeverința pentru subvențiile APIA – doar cu semnătura primarului

    Roxana Dobre -

    Fermierii cer o documentație simplificată pentru subvenții. Valentin Popa, Prim-vicepreședintele Asociației Forța Fermierilor, a solicitat ministrului Agriculturii Florin Barbu, oficial printr-o cerere depusă la MADR să vină în sprijinul fermierilor și să îi ajute să obțină mai ușor adeverința obligatorie pentru subvenții care trebuie eliberată de Primării și depusă mai departe la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

    Fermierul Valentin Popa, Prim-vicepreședintele Asociației Forța Fermierilor, a anunțat prin intermediul Agrointeligența-AGROINTEL.RO că a depus oficial la Ministerul Agriculturii o cerere prin care solicită ca adeverința pentru subvenții, eliberată anual de primării, să aibă nevoie doar de semnătura primarului, fără alți funcționari care pot doar întârzia eliberarea documentului obligatoriu pentru plățile APIA. După cum se știe an de an fermierii se plâng că de cele mai multe ori sunt condiționați de funcționarii din Primării, pentru eliberarea adeverinței, iar în multe cazuri au fost producători agricoli care au ratat termenul de depunere al cererii unice din cauză că nu au obținut documentul pentru subvenții în timpul campaniei APIA.

    Citiți și: Fermierii îl vor înapoi pe Adrian Pintea la APIA: ”Doar dânsul poate rezolva haosul care este acum!”

    Fermierul Valentin Popa, Prim-vicepreședintele Asociației Forța Fermierilor

    Fermierii cer ca adeverința pentru subvenții să fie eliberată mai ușor

    Valentin Popa, fermier din localitatea Sohatu, județul Călărași este unul dintre producătorii agricoli care s-au confruntat aproape an de an cu ”piedici” în eliberarea adeverinței de la Primărie, document obligatoriu pentru subvențiile APIA. Deși legislația prevede că fermierii nu pot fi condiționați cu plata impozitelor sau alte restanțe ale fermierilor la bugetul local, în fiecare an apar situații în care diverși funcționari refuză sau întâzie să elibereze adeverința. Astfel, Valentin Popa a solicitat printr-o cerere oficială depusă la MADR ca pe formularul adeverinței pentru subvenții să fie eliminate semnăturile secundare, primarul comunei fiind singurul care să își de acordul.

    ”Vă solicit respectuos să dispuneți de urgență prin intermediul compartimentelor de specialitate din cadrul ministerului pe care îl conduceți și coordonați, armonizarea legislației secundare și punerea acesteia, în acord cu legislația primară, în special cu referire la Ordinul MADR  nr.44/2017, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 150 din 28 februarie 2017, care modifică și completează Ordinul MADR nr.619/2015 prin care se instituie la nivel național modelul cadru al adeverinței prevăzută în anexa 1la Ordinul precitat pe care trebuie să o prezinte fermierii anual la Centrele locale ale APIA atât pentru acordarea subvențiilor pe suprafață cât și pentru obținerea ajutorului de stat acordat la motorina folosită în sectorul agricol”, se arată în cererea depusă la MADR de către fermierul Valentin Popa.

    Fermierii cer simplificarea eliberării adeverinței pentru subvenții de către Primării

    Citiți și: Subvenția APIA de 73 euro/ha – termen pentru plata în conturi!

    Adeverința pentru subvențiile APIA – doar cu semnătura primarului 

    În cererea depusă la MADR, fermierul Valentin Popa aduce și o serie de motive pentru care ministrul Agriculturii ar trebui să ia decizia de a elimina semnăturile altor funcționari din Primării, în afară de șeful unității, pentru eliberarea adeverinței. Cel mai important motiv invocat de fermier este că de cele mai multe ori producătorii agricoli cad ”victime” ai angajaților primăriilor care se folosesc de eliberarea formularului pentru a le cere banii pentru impozite, taxe sau alte spețe care apar la nivel local.

    Iată cele 6 motive argumentate de Valentin Popa:

    1. În decursul timpului, fermierii români și așa destul de greu încercați au fost și sunt obligați să respecte legislatia natională (Legi, Ordonanțe, Ordonanțe de Urgență, Hotărâri ale Guvernului României, Ordine ale Ministerelor) dar și legislația Europeană (Tratate, Regulamente, Directive și Decizii ale Uniunii Europene) cu efect direct sau indirect asupra fermierului român și activității pe care acesta o desfășoară zi de zi.
    2. Așadar, pentru a beneficia de acordarea plăților în cadrul schemelor de plăți directe, la depunerea cererii unice de plăți fermierii trebuie să prezinte la centrele locale sau județene APIA o serie de documente printre care și documentele care fac dovada utilizării legale a terenului, cum este de exemplu adeverința eliberată de către autoritățile publice locale (primării), al cărui model – cadru este prevăzut în anexa nr.1 la Ordinul MADR nr.619/2015, modificat și completat prin Ordinul MADR nr.44/2017.
    3.  În subsolul adeverinței se stipulează în mod expres faptul că aceasta se eliberează în conformitate și cu respectarea prevederilor Ordonanței de Guvern nr.33/2002, privind reglementarea eliberării certificatelor și adeverințelor de către autoritățile publice centrale și locale, modificată și aprobată prin Legea nr.223/2002, care prevede la articolul 4 alin.(2) faptul că ”Certificatele și adeverințele se semnează de către conducătorul autorității publice centrole sau locale ori de către împuterniciții acestuia”, totuși într-un mod total nejustificat, modelul-cadrul de adeverință aprobat prin Ordinul MADR 619/2015, modificat prin Ordinul MADR nr.44/2017, conține în cuprinsul acesteia și semnătura altor persoane din cadrul primăriilor cum ar fi spre exemplu inspectorul cu atribuții în domeniul administrării impozitelor și taxelor (casierul primăriei), deși în nota de subsol al acestei adeverințe se precizează cu claritate faptul că eliberarea nu este condiționată de plata sau neplata impozitelor și taxelor, inspectorul cu atribuții privind completarea, ținerea la zi și centralizarea datelor din registrele agricole (agentul agricol din primărie), precum și secretarul unității administrativ teritoriale (secretarul comunei, orașului sau municipiului).
    4.  Pe de o parte, de-a lungul timpului s-a dovedit că aplicarea unor semnături ale unor functionari și/sau funcționărași în afară de cea a conducătorului instituției, nu a făcut altceva decât să birocratizeze și mai mult aparatul administrativ prin aceea că de cele mai multe ori când solicităm eliberarea adeverințelor care fac dovada utilizării legale a suprafețelor de teren ni se spune aproape de fiecare dată ba că nu este casierul în instituție, sau nu vrea secretarul să semneze, ori dacă semnează casierul și secretarul nu este agentul agricol care se află în concediu, și așa mai depdrte, însă victime directe fiind de fiecare dată fermierii români.
    5. Pe de altă parte, din punct de vedere al cadrului legal care reglementează eliberarea acestor adeverințe precum și al ierarhiei actelor normative, Ordonanța Guvernului României nr.33/2002 p rivind reglementarea eliberării certificatelor și adeverințelor de către autoritătile publice centrale și locale face parte din legislația primară, legislație emisă în acord cu funcția normativă a Parlamentului, față de Ordinul MADR nr.619/2015, modificat și completat prin Ordinul MADR nr.44/2017, care face parte din legislația secundară, acte normative administrative emise în vederea aplicării legislației primare.
    6. Pentru toate aceste motive, vă rog domnule ministru, să dispuneți compartimentelor de specialitate din cadrul Ministerului Agriculturii modificarea  celor două ordine de ministru în sensul punerii acestora în acord cu prevederile OG. nr.33/2002, în vederea aplicării unitare a acestor ordine și pentru a evita pe viitor interpretarea diferită atât de către funcționarii centrelor APIA dar și de către cei din primării a dispozițiilor din actele normative precizate mai sus, pentru a debirocratiza aparatul administrativ și pentru a simplifica existența fermierului român.


    Te-ar mai putea interesa

    Recoltare de urgență pentru porumbul dintr-o comună Bursa cerealelor. Prețuri la zi pentru porumb, floarea-soarelui, grâu și rapiță în portul Constanța Banii pentru subvenția APIA așteptată de fermieri – publicați în Monitorul Oficial!

    Ultimele știri

    Turmă de oi abandonată în fața primăriei. Fermier disperat: „Nu am ce să le dau de mâncare!” Șef DAJ: Când intră în conturile fermierilor despăgubirile de secetă Brutarii scumpesc pâinea, deși prețul grâului e la același nivel ca anul trecut