• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii îl vor înapoi pe Adrian Pintea la APIA: ”Doar dânsul poate rezolva haosul care este acum!”

    Roxana Dobre -

    Fermierii sunt furioși pentru că plata subvențiilor întârzie în acest an nejustificat de mult. Dacă anul trecut la această dată aveau în conturi deja Ajutoarele Naționate Tranzitorii (ANT) în prezent nu se știe exact când vor fi achitate aceste subvenții. Productorii agricoli cer măsuri urgente și consideră că întoarcerea fostului director APIA, Adrian Pintea, la șefia instituției ar rezolva problemele.

    Fermierii îl vor pe fostul director al APIA, actual secretar de stat în MADR, Adrian Pintea, înapoi la conducerea instituției. Numirea unui director din rândul fermierilor, în persoana acualului șef APIA, Ionuț Lupu, s-a dovedit neinspirată având în vedere lipsa de experiență a acestuia în sistemul de plată a subvențiilor. Acum, producătorii agricoli cer ministrului Agriculturii, Florin Barbu, să ia măsuri de urgență și să rezolve problema întârzierilor la APIA, odată cu schimbarea conducerii.

    Citiți și: Cea mai așteptată subvenție APIA – încă blocată! Răspunsul agenției de plăți i-a înfuriat pe fermieri!

    Fermierii sunt furioși din cauza întârzierilor la subvenții

    Valentin Popa, fermier: Adrian Pintea trebuie să revină la conducerea APIA

    Fermierul Valentin Popa, Prim-vicepreședintele Asociației Forța Fermierilor, trage un semnal de alarmă prin intermediul Agrointeligența-AGROINTEL.RO și spune că fostul șef al APIA, Adrian Pintea, ar trebui să revină la conducerea instituției pentru a face ordine în ”haosul” care este acum în privința plăților. Acesta afirmă că până la această dată a primit doar o parte din banii pentru subvenții, iar comparativ cu anul trecut, când și ANT-urile eraula plată, situația stă alarmant de slab.

    ”Am primit doar o parte din bani și pentru cealaltă sumă care trebuie să mai intre nu primim niciun răspuns de nicăieri. Am fost și la APIA Călărași să întreb și funcționarii efectiv nu știu ce să le spună fermierilor pentru că nu știu nici ei mare lucru. Plățile nu depind de funcționarii de la nivel local, asta știe toată lumea, nu sunt ei factor de decizie. Cei de la conducerea APIA însă trebuie să înțeleagă că fermierii au cea mai mare nevoie de bani acum. Eu cred că cel târziu până la 15 februarie ar trebui să aibă banii în cont fermierii ca să poată începe lucrările specifice”, a spus Valentin Popa pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    Acesta este de părere că doar experiența de care a dat dovadă fostul director Adrian Pintea mai poate aduce pe un făgaș normal plata subvențiilor. ”Eu cred că la momentul acesta se vede lipsa de experiență a actualului director APIA, Ionuț Lupu comparativ cu fostul director, Adrian Pintea. Noi nu avem nimic cu domnul Lupu, este un bun fermier, profesionist în domeniul zootehnic dar noi avem nevoie de cineva cu experiență care să știe cum să gestioneze situațiile de criză de la APIA. Doar domnul Pintea poate rezolva haosul de la APIA. Erau discuții și la proteste când am fost la Afumați  că nu era momentul ca Adrian Pintea să plece de acolo pentru că atunci când a condus APIA, plățile au venit la timp. Și chiar dacă unii fermieri erau iritați pe ministrul Agriculturii, Florin Barbu, trebuie să înțeleagă că nu ministrul face plățile efectiv, ci doar asigură bugetul și emite proiecte cu plafoanele alocate, asigură legislația necesară practic”, a mai spus fermierul.

    Citiți și: Fermierii, foc și pară pe APIA: Ce faceți toată ziua în birouri? De ce nu ne plătiți subvențiile?

    Valentin Popa: Sunt și fermieri care nu au luat niciun ban pentru campania 2023

    Situația privind plățile este cu atât mai gravă cu cât există cazuri în care fermierii nu au primit niciun leu în conturi pentru campania 2023.

    ”Noi avem un grup în care comunicăm toți fermierii din Asociația Forța Fermierilor (AFF) și avem colegi care ne spun că nu au primit niciun leu pentru campania 2023 din cauza acelor controale prin monitorizare care pentru o parcelă au oprit plata la toată ferma. La noi trebuie să se înțeleagă că s-a strâns un cumul de factori, de la prețurile mici la cereale, venim după un an în care îngrășămintele le-am cumpărat scump, datorii la leasing-uri și întârzierea subvențiilor. Sunt foarte multe ferme care au cerut falimentul. Sunt firmele de inputuri care fac presiunea pe noi să le dăm banii, ei nu stau la discuții dacă am luat subvenția sau nu. De aceea, repet, eu cred că singura soluție la momentul de față este ca Adrian Pintea, fostul director APIA să revină pe funcția aceasta mai ales că dânsul este titular, a obținut acest post prin concurs și nu temporar printr-o numire. Dânsul a dovedit atâtia ani la rând că poate gestiona situații de criză, are experiența necesară deci este singurul care poate debloca în situația de la APIA”,  mai spus producătorul agricol.

    Despre reîntoarcerea lui Adrian Pintea la APIA fermierii discută și pe grupurile agricole din mediul online. ”Când era Adrian Pintea nu exista așa bătaie de joc. Eu îi trimiteam mesaje și răspundea personal, acum nu avem niciun răspuns, niciun comunicat oficial privind situația plăților. Nu înțeleg de ce nu mai este fostul director la APIA”, a comentat un fermier.

    ”Au mai fost întârzieri, dar acceptabile, nu așa de mult timp. Anul trecut pe vremea aceasta aveam ANT-urile în conturi, acum lipsesc atât acestea cât și schema care înlocuiește înverzirea. Niciodată nu a fost așa haos la APIA”, a mai spus alt producător agricol.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvențiile APIA care intră în conturi până la Crăciun! Subvenții APIA, în conturi. Județele unde fermierii au anunțat că au primit a doua tranșă de bani MADR a făcut plata. De mâine se achită fermierilor subvenția de 200 euro pe hectar

    Ultimele știri

    Subvenții APIA. Fermierii de pe lista de plăți de dinainte de Crăciun Alertă meteo de ninsori! Județele unde ninge înainte de Crăciun Rusia și-a stabilit cotele de export la cereale pentru 2025. La porumb e jale!