Bulgaria a respins simplificarea regimului de licențiere pentru floarea-soarelui adusă din Ucraina
Angelica Lefter -Autoritățile bulgare au refuzat simplificarea regimului de licențiere pentru semințele de floarea-soarelui provenite din Ucraina. Ministrul Agriculturii și Alimentației din țara vecină, Kiril Vatev, a anunțat deja autoritățile ucrainene despre decizia luată, mai ales că în Ucraina au apărut informații contradictorii.
Ministrul Agriculturii și Alimentației, Kiril Vatev, a trimis o scrisoare prim-vicepremierului, ministrul Economiei al Ucrainei, Iulia Svyridenko, în care se opune deciziei guvernului ucrainean de a simplifica exportul semințelor de floarea-soarelui în Bulgaria, potrivit Latifundist.com.
Informații contradictorii despre decizie au fost publicate pe 2 februarie 2024 pe site-ul Ministerului Economiei al Ucrainei, care arată că Bulgaria ar fi fost de acord să simplifice regimul de licență pentru exportul unor produse, printre care și floarea-soarelui, provenite din Ucraina.
Kiril Vatev a spus că nu au existat negocieri cu Bulgaria cu privire la vreo liberalizare și simplificare a regimului de licențiere pentru importul de semințe de floarea soarelui din Ucraina în Bulgaria.
”În calitate de ministru al Agriculturii și Alimentației al Republicii Bulgaria, lucrez pentru a proteja interesele sectorului agricol bulgar și fac tot posibilul pentru a preveni distorsiunile pieței”, a arătat ministrul Kiril Vatev.
Citește și: S-a aprobat OUG pentru licențele de import cereale și oleaginoase din Ucraina
37,9 de mii tone de ulei de floarea-soarelui, importate în Bulgaria din Ucraina fără licență
Ministrul Bulgar al Agriculturii și-a exprimat îngrijorarea că, de la începutul aplicării practice a regimului de licențiere din 4 decembrie 2023 până la 21 ianuarie 2024, 37,9 de mii tone de ulei de floarea-soarelui au fost importate în Bulgaria din Ucraina fără acord și fără nicio solicitare de eliberare a unei licențe.
Anterior, cu scopul de a debloca exporturile ucrainene de produse agricole prin țările vecine UE, guvernul a introdus verificarea și aprobarea exporturilor anumitor produse agricole către Bulgaria, România, Slovacia, Ungaria și Polonia. Totodată, fost introdus, în special, regimul de licențiere pentru exportul de mărfuri precum grâu, porumb, rapiță și floarea soarelui în cele cinci țări UE menționate.