• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Slovacia menține restricțiile de import pentru produsele ucrainene, în ciuda deciziilor UE

  Violina Gorcinschi -

  Slovacia va menţine interdicţia asupra importului unor produse agroalimentare ucrainene care afectează afacerile fermierilor slovaci, a anunţat astăzi, joi – 22 februarie, premierul slovac Robert Fico, după ce ambasadorii statelor Uniunii Europene au aprobat cu o zi înainte cererea Comisiei Europene de prelungire, până în iunie 2025, a scutirii de cote şi taxe vamale pentru importurile din Ucraina pentru a ajuta această ţară în războiul cu Rusia, a relatat Reuters.

  „Politica UE la acest capitol este oribilă. Nu este nicio problemă dacă mor fermierii din Slovacia, o ţară membră a UE. Important este ca Ucraina să fie mulţumită”, a comentat premierul Fico, potrivit Agerpres.

  Slovacii nu sunt de acord cu deciziile UE (foto: ft.com)

  Slovacia nu renunță la restricțiile de import pentru produsele ucrainene

  Prim-ministrul a precizat că, la votul de miercuri, prin care ambasadorii statelor UE au aprobat prin majoritate calificată cererea Comisiei Europene de prelungire a importurilor ucrainene fără restricţii, Polonia, Ungaria şi Slovacia au votat împotrivă.

  Aceste trei ţări vecine cu Ucraina au prelungit unilateral în luna septembrie 2023 o interdicţie asupra importului a patru produse agricole ucrainene, după ce Comisia Europeană a respins cererea statelor UE vecine Ucrainei de a prelungi această măsură ce fusese luată în aprilie în cadrul unui acord cu Polonia, Ungaria şi Slovacia, plus România şi Bulgaria.

  Citește și: Statele UE au aprobat prelungirea scuturilor de taxe vamale pentru importurile din Ucraina

  Noul guvern pro-european polonez condus de premierul Donald Tusk a menţinut aceste restricţii instituite de fostul guvernul conservator.

  „Nu ne putem oferi luxul de a ridica blocada asupra importurilor ucrainene întrucât aceasta ar submina stabilitatea pieţei poloneze, deşi admitem că interdicţia nu este conformă legislaţiei UE şi Comisia Europeană ne poate sancţiona pentru aceasta”, a explicat noul ministru polonez al agriculturii, Czeslaw Siekierski. Dar „agricultorii polonezi pur şi simplu nu-şi mai pot vinde producţia” din cauza „cantităţii excesive de cereale care soseşte din Ucraina (…) la preţuri foarte mici”, a insistat el asupra justificării de a menţine restricţiile în privinţa importurilor de cereale ucrainene.

  Fermierii sunt din ce în ce mai tensionați din cauza prelungirii

  În timp ce agricultorii polonezi continuau blocarea unor puncte de frontieră cu Ucraina, agricultorii cehi şi slovaci au început joi dimineaţă o blocadă la un punct de frontieră între Cehia şi Slovacia, acţiune ce marchează alăturarea fermierilor cehi la manifestaţiile agricultorilor europeni care protestează contra restricţiilor ce le sunt impuse prin politicile de mediu înscrise în Pactul Verde al UE şi pătrunderii libere pe piaţă a produselor ucrainene scutite de obligaţia respectării standardelor europene.

  Comisia Europeană a propus, la sfârşitul lunii ianuariem prelungirea cu încă un an – începând din iunie – a scutirii de taxe vamale oferită Ucrainei din primăvara anului 2022 pentru a susţine această ţară în războiul cu Rusia, însoţind această propunere cu „măsuri de salvgardare” pentru a limita impactul negativ al importurilor ucrainene asupra agricultorilor europeni, propunere aprobată miercuri de ambasadorii statelor UE

  Bruxellesul sugerează astfel „măsuri corective” ce ar putea fi adoptate în cazul unor „perturbări importante” ale pieţei, iar pentru trei produse (carne de pasăre, ouă şi zahăr) o aşa-numită „frână de urgenţă” ar urma să stabilizeze importurile la volumele medii importate în 2022-2023, abia după depăşirea acestor volume urmând să se ia în calcul reinstituirea de taxe vamale.

  Copa-Cogeca, nemulțumită de propunerea Comisiei UE

  Propunerea Comisiei Europene nu mulţumeşte însă Copa-Cogeca – organizaţia ce reuneşte sindicatele agricole majoritare în UE – şi cinci organizaţii europene ce reprezintă principalele sectoare agroalimentare.

  „Viabilitatea economică a sectoarelor europene de creştere a păsărilor, producţiei de ouă, zahăr, cereale şi miere va fi ameninţată” de presiunea concurenţei ucrainene la preţuri de dumping, au avertizat aceste organizaţii într-un comunicat comun. În plus, plafonarea propusă de Comisia Europeană pentru trei produse corespunde unor volume ridicate „care tocmai acestea au provocat” criza actuală, în timp ce „nu este prevăzută nicio restricţie care să fie instituită (automat) pentru cereale şi miere, în pofida capacităţii ucrainene de producţie semnificative”, mai semnalează aceleaşi organizaţii.

  De asemenea, numeroase produse agricole ucrainene nu ajung pe pieţele către care sunt expediate, cum ar fi de pildă cele exportate către Africa şi Orientul Mijlociu, şi rămân în statele UE, au constatat organizaţiile agricole.

  În aceste condiţii, „agricultorii din România, Bulgaria, Polonia, Ungaria şi Slovacia îşi vând în prezent produsele la preţuri cu circa 40% sub preţurile pieţei, aceasta presupunând că reuşesc să vândă (…) Mii de exploataţii se confruntă cu ameninţarea iminentă de faliment”, au atenționat organizaţiile citate.

  Citește și: Polonia, Ungaria și Slovacia au prelungit unilateral restricțiile pentru cerealele din Ucraina

  Pe lângă ţările UE învecinate cu Ucraina, care sunt cele mai afectate de liberalizarea importurilor ucrainene, această problemă de asemenea „începe să afecteze Franţa, Belgia, Olanda, Germania, Austria etc., unde producătorii de cereale, carne de pasăre şi zahăr se află sub o presiune importantă” în faţa importurilor din Ucraina „care nu respectă normele noastre de mediu şi sociale” şi sunt astfel comercializare pe piaţa UE la preţuri de dumping, au mai remarcat organizaţiile fermierilor.


  Te-ar mai putea interesa

  Bani în plus la subvenția APIA. Lista plăților-bonus la hectar și animale Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare Viermele prunelor: caracteristici, semne, combatere

  Ultimele știri

  Ciupitul lăstarilor viței de vie. Când și cum se execută Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Cea mai mare fabrică de lapte românesc funcționează cu roboți și va fi independentă energetic