• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Legume cu gustul copilăriei. Un profesor de la USV Iași explică ”fenomenul”

    Oana Timar -

    Legumele cu gustul copilăriei au devenit dificil, dacă nu chiar imposibil de găsit. Prof. univ. dr. Vasile Stoleru, prorector al Universității de Științele Vieții Iași, un reputat specialist horticol, cu precădere în domeniul „Tehnologii Horticole”, a explicat ”fenomenul” și cum se face diferențierea, inclusiv prin preț, a produselor de calitate superioară.

    “Bănuiesc că s-au schimbat și gusturile noastre în primul rând, datorită faptului că lumea a evoluat, și nu a rămas în aceeași situație. Vedem, mai ales acum, în cazul copiilor, faptul că ei consumă foarte multe produse procesate, gata preparate, ceea ce nu este foarte bine. Cel mai mare pericol în momentul de față, nu neapărat doar în cazul fructelor și legumelor, este faptul că noi, în general, ca și consumatori, nu ne interesăm de calitatea produselor, adică de ceea ce conține produsul din punct de vedere al calității nutritiv”, a declarat profesorul Stoleru, citat de Ziarul de Iași.

    Citiți și: Ce poți pune în gropi la plantarea răsadurilor pentru a avea roșii mari și gustoase

    rosii
    Recoltarea roșiilor (foto: gardenersworld.com)

    Legumele cu coacere ”grăbită” nu au timp să acumuleze și gust

    Secretul legumelor cu gust stă mai ales in procesul de maturare, de coacere, arată specialistul. In plus, vechile soiuri au fost inlocuite cu hibrizi performanți.

    ”Producătorii sunt interesați, mai corect spus, de a obține aceste fructe și legume într-o perioadă foarte scurtă de timp. Atunci apelează la fel de fel de metode. Fie folosesc substanțe chimice de sinteză într-o cantitate foarte mare, fie îngrășăminte sintetice, stimulatori – unii dintre ei sunt destul de periculoși, pot determina anumite boli precum cancerul, modificări alte metabolismului. Asta este o realitate. În momentul în care (hibrizii – n.r.) îi stimulezi, le grăbești pe cât posibil coacerea, maturarea – compușii se acumulează în partea a doua a procesului de depunere a substanțelor în fructe și legume -, stimulându-i într-o perioadă foarte scurtă, ei nu au cum să se formeze sau acumuleze. Produsele din grădină sau produsele naturale se maturează în ritm lent. Acești compuși secundari de metabolism, dacă dăm exemplu: licopenul pentru culoare roșie ori pentru galben caroten, normal că au nevoie de o anumită perioadă ca să acumuleze”, spune profesorul Stoleru.

    Citiți și: Roșii amare, acre sau prea dulci. Cum poți controla gustul roșiilor

    Pentru legumele obținute în mod natural, prețul cerut consumatorului este deseori mai mare, dar este justificat. ”Vedem tomate cu 3-4 lei sau cu 12-13 lei. Tocmai de aici apare din nou diferența, pentru că cel care are preț mare are producție mică, în schimb, fructele sunt de calitate. Și invers, cele care sunt ieftine, probabil conțin foarte mult amidon, care nu se hidrolizează, compuși etc, și atunci normal că au gustul acela de «celuloză» .Toate aceste fructe și legume, mai ales care vin din afară în perioada de iarnă, sunt obținute controlat, artificial. Nu mai zicem de partea de minerale pe care ar trebui să le conțină”, a menționat profesorul.

    Recomandarea prof. Vasile Stoleru pentru găsirea pe piață a legumelor cu gust este identificarea producătorilor care obțin natural producțiile agricole. O soluție ar fi vizitarea fermelor pentru a vedea, la fața locului, modul în care se produc legumele pe care urmează să le consumăm.


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Urături haioase de Anul Nou. Cea mai comică urare pentru Revelion ”Ordonanța trenuleț” îi lovește în plin pe apicultori. Decizia Guvernului!

    Ultimele știri

    Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne Bursa cerealelor la început de an. Scăderi pentru grâu, creșteri la rapiță Patru produse recomandate pentru erbicidarea de primăvară a cerealelor păioase