Alegerea răsadurilor de roșii pentru plantare
Violina Gorcinschi -Alegerea răsadurilor de roșii pentru plantarea în grădină – selectarea corectă a răsadurilor de tomate din magazine, standarde. Aflați din acest articol care sunt condițiile și standardele de selectare a răsadurilor de tomate de pe piață, pentru a obține recolte bune și sănătoase.
Există oameni care preferă să producă roșii prin înființarea culturii de la început, din semințe, dar și din răsaduri cumpărate. Pe piață, în magazinele specializate, există o ofertă generoasă de răsaduri de legume, însă nu sunt mici riscurile de a alege plante bolnave sau deteriorate care să nu ofere producții mulțumitoare. De aceea, este necesară cunoașterea standardelor de selectare a răsadurilor.
Alegerea răsadurilor de roșii pentru plantare. Reguli
La alegerea răsadurilor din comerț, produse în mod profesional, se ține cont de următoarele reguli pentru producții bune:
Citește și: Ce poți pune în gropi la plantarea răsadurilor pentru a avea roșii mari și gustoase
- Cunoașterea informațiilor esențiale despre soiul/hibridul de răsaduri de tomate ales, având în vedere că toate lucrările de înființare, creștere și îngrijire ale culturii sunt influențate de tipul soiului/hibridului.
- Semințele folosite la producerea răsadurilor trebuie să aibă certificate care să ateste că sunt libere de agenți patogeni (ciuperci, fitoplasme, bacterii, virusuri).
- Vârsta răsadului este și ea importantă. Răsadul de tomate trebuie să aibă vârsta de aproximativ 40-50 de zile de la răsărirea semințelor, adică să fie răsaduri neîmbătrânite.
- De preferat, se aleg răsadurile care au pământ pe rădăcini, adică sunt produse în tăvițe alveolate, ghivece, cubulețe nutritive etc.
- Rădăcina răsadurilor trebuie să fie bine dezvoltată și să ocupe 80-90% din spațiul substratului de cultură.
- Răsadurile de roșii trebuie să fie viguroase, cu internoduri scurte, turgescente – să aibă suficientă apă și să nu arate ofilite, cu înălțimea de 20-25 cm. În acest stadiu, răsadurile ar trebuie să aibă 6-9 frunze de culoare verde închis, cu prima inflorescența deja apărută. Întregul aspect trebuie să arate că plantele nu sunt afectate de boli, dăunători sa carențe în nutriție.
- Răsadurile de tomate trebuie să nu fie alungite, având în vedere că în acest caz sunt mai slabe și au un sistem radicular nedezvoltat.
- Răsadurile trebuie să nu aibă boli (micoze, viroze, fitoplasmoze, bacterioze) și dăunători.
- Răsadurile de roșii gata de plantat în grădină trebuie să fie deja călite, prin adaptarea treptată la condițiile de afară, respectiv lumină, temperatură, curenți etc.
- Răsadurile de tomate trebuie să prezinte perișori de tulpina și frunzele neafectate.
Citește și: De ce se usucă răsadurile de roșii: cauze, remedii