• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Încrețirea sau răsucirea frunzelor la ardei. Cauze, remedii

    Violina Gorcinschi -

    Încrețirea frunzelor de ardei – cauze, remedii. Încrețirea frunzelor la cultura de ardei, fie că este în câmp sau în sere și solarii, poate avea mai multe cauze. Aflați din acest articol motivele pentru încrețirea frunzelor și soluții pentru a asigura dezvoltarea optimă a plantelor.

    Încrețirea frunzelor la ardei nu este un motiv de panică, însă poate fi un semn că ceva nu este în neregulă. De exemplu, poate indica prezența dăunătorilor sau a unor condiții necorespunzătoare de fertilizare sau de mediu. În orice caz, în majoritatea situațiilor, starea ardeilor poate fi ameliorată cu măsurile potrivite.

    Acarienii și tripșii la ardei (foto: peppergeek.com)

    Încrețirea frunzelor de ardei din cauza unor dăunători

    Cea mai întâlnită cauză pentru încrețirea frunzelor la ardei este atacul dăunătorilor, în special al tripșilor și acarienilor. Acarienii nu se văd cu ochiul liber, însă produc pagube semnificative, hrănindu-se cu seva din frunzele tinere pe care le înțeapă. În urma atacului, frunzele se încrețesc, se îngălbenesc și, în final, se usucă. Acarienii atacă și florile care cad, afectând considerabil recolta. Un alt pericol al prezenței acarienilor este faptul că sunt purtători de boli pe care le transmit la plante. Dacă nu se aplică la timp tratamente, recolta poate fi pierdută în totalitate.

    Acarienii pot fi combătuți cu acaricide sau insecticide, iar numărul de tratamente va depinde de intensitatea atacului. Pentru ardeii cultivați în spații protejate, se poate aplica Nissorun 10 WP, de la Summit Agro, într-o doză de 0,4 kg/ha. Este indicată aplicarea unui singur tratament, pentru a preveni dezvoltarea rezistenței acarienilor la substanță.

    Citește și: Zece recomandări pentru o producție bună de ardei

    Pe lângă acarieni, și tripsul este un dușman periculos pentru ardei, respectiv tripsul tutunului sau tripsul californian. Aceștia apar în special în perioadele de secetă. Tripșii mănâncă seva din țesuturile plantelor, ceea ce determină încrețirea frunzelor la ardei.  Pe suprafața organelor atacate de trips apar pete decolorate care devin ulterior argintii și se brunifică. În cazul unui atac intens, tripsul californian poate transmite și virusul TSWV. Pentru a monitoriza prezența tripșilor în cultură, se pot folosi capcane lipicioase albastre. Se poate utiliza și o foaie albă pe care să se scuture florile, în care se pot găsi eventualii adulți sau larve de trips.

    Pentru a preveni atacul tripsului, se recomandă respectarea rotației culturilor de legume, dar și udarea prin aspersie care duce la înecarea tripșilor. Pentru combaterea tripsului, se recomandă aplicarea de insecticide omologate.

    Încrețirea frunzelor la ardei – cauze (foto: peppergeek.com)

    Încrețirea frunzelor de ardei din cauza fertilizării

    O cauză posibilă pentru răsucirea frunzelor la ardei în sus este lipsa sau excesul de elemente nutritive la plante. De exemplu, un exces de azot determină răsucirea frunzelor și îngroșarea tulpinii plantei. În cazul unei grădini de suprafață mică, se poate turna cenușă pentru a reduce efectele excesului. Pe suprafețe mai mari, se pot efectua udări mai abundente.

    Și carența de potasiu, cupru sau magneziu poate afecta ardeiul prin răsucirea frunzelor. De asemenea, răsucirea frunzelor în sus poate indica o lipsă de bor sau sulf.

    Răsucirea frunzelor de ardei din cauza udărilor

    Lipsa cantităților necesare de apă pot determina ca frunzele de ardei să se răsucească. Udările superficiale sau rare pot provoca acest efect.

    Nu se recomandă nici excesul de apă, pentru ca rădăcinile plantelor să nu putrezească sau să nu sufere de boli. Se recomandă udările o dată la 5-7 zile, aplicând una sau două găleți de apă pe metru pătrat, la temperatura de 22 grade Celsius.

    Dacă ploile sunt frecvente, udările la ardei au loc o dată la 7-10 zile.

    Citește și: Răsadurile de ardei se îngălbenesc. Cauze, remedii

    Încrețirea frunzelor la răsadurile tinere (foto: fromseedtotable.blogspot.com)

    Încrețirea frunzelor de ardei la răsadurile tinere

    La răsadurile de ardei, se poate întâmpla ca frunzele să se răsucească. Acesta este un semn că rădăcinile încă nu s-au dezvoltat suficient sau au fost deteriorate în timpul transplantării în grădină. Această procedură stresează plantele, astfel că unele efecte vizibile sunt normale.

    Răsadurile au nevoie de timp pentru a se adapta în noul mediu, iar apoi simptomele vor dispărea. În cazul în care ameliorarea acestora se lasă așteptată, se poate aplica un stimulator care va ajuta planta.

    Condiții necorespunzătoare în solarii (foto: migardener.com)

    Încrețirea frunzelor de ardei din cauza condițiilor din solar

    De regulă, cel mai frecvent motiv pentru care frunzele ardeilor din solar încrețesc, este mediul necorespunzător din punctul de vedere al temperaturii și umidității. Nivelul de temperatură și umiditate ar trebui să fie menținute la un nivel optim. Dacă nu se poate menține frecvent o umiditate corespunzătoare prin udare, se poate instala un sistem de irigare prin picurare. Totodată, se poate efectua mulcirea solului, pentru a menține umiditatea în parametri normali.

    Spațiile protejate se aerisesc regulat, iar în zilele foarte calde, se instalează plase de umbrire pentru a menține temperatura optimă.


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie! Subvenții pe hectar și animale care nu se mai achită prin APIA

    Ultimele știri

    Florin Constantin, AGXecutive, despre mediul de agribusiness în 2025: ”Companiile sunt mai precaute” Fermierii, convocați la MADR. Ministrul Barbu – primele ședințe de lucru din acest an cu liderii asociațiilor Fermă din Teleorman, prădată! Hoții au furat sistemele GPS de pe tractoare