• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cultura din solar care aduce rapid bani în ferma familiei Cristian din Băleni

    Roxana Dobre -

    Fasolea galbenă păstăi produsă de familia Cristian din localitatea Băleni, județul Dâmbovița este la mare căutare în piețele din sudul țării. Legumicultorii sunt mulțumiți de recolta din acest an iar cel mai important avantaj al acestei leguminoase este că necesită forță de muncă mai puțină astfel că producătorii nu se mai lovesc de lipsa zilierilor. Vânzările decurg bine, așa că și banii vin rapid în fermă la finele unui ciclu scurt de producție.

    Cultura de fasole galbenă păstăi ocupă în solariile familiei Magdalena și Marcel Cristian din Băleni, județul Dâmbovița, 800 de metri pătrați și totalul de 2.000 mp pe care legumicultorii îi administrează. Producătorii au ajuns deja la al treilea an de când au hotărât să cultive fasole în detrimentul altor legume care sunt mult mai pretențioase.

    Citiți și: Legumicultoare din Băleni: Dăm ridichile la ucraineni, care ne dau pe ele un preț dublu

    Cultură de fasole în solariile familiei Cristian din Băleni, județul Dâmbovița (foto: Magda Cristian pentru Agrointeligența)

    Fasolea galbenă păstăi aduce bani rapid în fermele de legume

    Familia Cristian a decis să introducă în planul de culturi și fasolea galbenă păstăi acum trei ani iar hotărârea pe care au luat-o s-a dovedit a fi una inspirată. Au pornit cu două rânduri în 2022 mai mult experimental iar de atunci au ajuns să aloce leguminoasei 800 mp, suprafață pe care au renunțat să mai cultive roșii.

    ”Noi am pornit această cultură acum trei ani, pe două rânduri de solar. De atunci am crescut anual suprafața iar în prezent avem 800 mp numai cu fasole galbenă păstăi. Înainte aveam roșii pe această suprafață și, deși nu am renunțat de tot la ele, am mai redus din suprafața alocată pentru tomate.  Noi suntem mulțumiți  în primul rând în privința muncii pe care o necesită această cultură, adică esteușor de întreținut comparativ cu roșiile spre exemplu. Pe aceasta pe care o avem acum la cules prima dată am pus-o în alveole acasă și după aceea am replantat-o în solarii, la câmp. După aceea urmează palisatul și ea se duce  singură în sus, nu mai stăm să copilim ca la roșii. Când a ajuns aproximativ la 2 m îi tăiem vârful”, a explicat Magda Cristian pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    Un avantaj major al acestei culturi îl reprezintă și ciclul scurt de producție, ceea ce înseamnă că aduce bani în rapid pentru fermele care aleg să cultive fasole. În plus, cultura de fasole păstăi poate fi repetată și de 3-4 ori într-un an. ”La un solar de 800 mp producția medie este între 1 și 1,5 tone. Noi am ieșit pe 10 mai și avem până acum o jumătate de tonă vândută iar în medie facem 4 sau 5 treceri adică la primul cules se pot obține între 10 și 20 de baxuri, după aceea urmează o altă trecere care poate să aducă 50-60 de baxuri iar a treia trecere este cea de vârf, maximă care poate să ducă undeva tot așa 60-70 de baxuri și după aceea scade și te duci spre 20-10 baxuri. Tot culesul se întinde pe maxim o lună de zile adică undeva pe la 10-15 iunie se va termina cultura dar vom scoate și plantăm alta, proceducem în mai multe cicluri. Ultima lună în care putem planta este sfârșitul lunii august”, a mai spus legumicultoarea din Băleni.

    Citiți și: O familie de fermieri și-a găsit culturile din solar arse cu erbicid

    Fasole galbenă din solariile familiei Cristian (foto: Magda Cristian pentru Agrointeligența)

    Prețul pentru fasolea păstăi s-a menținut constant în ultimii ani

    Fermierii se pot baza pe un preț bun când vine vorba despre cultura de fasole proaspătă. În ultimii ani nu au fost mari oscilații de preț astfel că producătorii s-au bazat pe minim 10 lei pe kilogram. „În ultimii doi ani de zile prețul nu a scăzut sub 10 lei. Acum prețul este 13 lei-15 lei-16 lei, depinde și de calitate”, a mai dezvăluit legumicultoare.

    Familia Cristian se bazează pe două soiuri de fasole, unul străin Goldfield și altul românsc, Tuba. Investiția este una medie. ”Cultura este mult mai profitabilă comparativ cu roșiile iar investiția este mult mai mică. Deci la un solar ca al nostru, de 800 mp intră cam două kilograme de sămânță, la care adăugăm și turba pe care o folosim, plus folia de mulcire. așa că ajungem undeva la 1.000 de lei ca investiție. Ca avantaje aș aminti forța de muncă minimă, ciclul scurt de producție, leguma nu este foarte perisabilă iar prețul este unul bun”, a menționat Magda Cristian pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Cultura de fasole proaspătă vine și cu provocări

    Deși nu este o cultură pretențioasă, fasolea proaspătă necesită o atenție deosebită în primul rând la necesarul de apă dar și la boli și dăunători. Dacă nu este ținută sub observație, recolta se poate pierde în totalitate în scurt timp. ”Dacă nu cunoști secretele acestei culturi poți pierde foarte repede recolta, se îngălbenește și într-o săptămână pierzi tot. Noi am aplicat două tratamente, numai că tratamentele pe care noi le comandăm nu le comandăm din România pentru că produsele sunt contrafăcute, le-am comandat din Germania. Am făcut diferența între tratamentul de aici și cel din import. Tratamentele nu sunt pretențioase dar trebuie făcute preventiv. Dacă planta este sănătoasă la culegere nu mai are nevoie de niciun fel de tratament”, ne-a spus legumicultoarea.


    Te-ar mai putea interesa

    Banii pentru subvenția APIA așteptată de fermieri – publicați în Monitorul Oficial! OUG despăgubiri de secetă – publicată! Listă culturi eligibile, plată la hectar, termen cerere Subvenție la plată începând de astăzi. 180 de milioane de euro, în conturile fermierilor

    Ultimele știri

    Turmă de oi abandonată în fața primăriei. Fermier disperat: „Nu am ce să le dau de mâncare!” Șef DAJ: Când intră în conturile fermierilor despăgubirile de secetă Brutarii scumpesc pâinea, deși prețul grâului e la același nivel ca anul trecut