• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Clarificare pentru fermierii care vor să acceseze PD-27, noua ecoschemă pentru pășunat

    agrointeligenta.ro -

    Crescătorii de animale pot să acceseze începând cu acest an o nouă ecoschemă pentru pășunatul extensiv. Atractivă, PD-27 i-a descurajat în primă fază pe mulți fermieri care au cerut clarificări cu privire la condițiile pe care trebuie să le îndeplinească din punct de vedere al tipului de exploatație pe care o dețin.

    Citiți și: Caietul de pășunat – document obligatoriu la APIA pentru subvenția de 100 euro/vacă

    PD-27 – Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Aceasta este noua ecoschemă introdusă în varianta 3.1 a PNS, cu modificările aprobate de Comisia Europeană în această lună. Noul sprijin este dedicat crescătorilor de animale din specia bovină (lapte și/sau carne). Pentru a încasa subvenția, practica solicitată constă în efectuarea de pășunat real și eficient pe suprafețele de pajiști permanente, pajiști temporare timp de minim 120 de zile pe an, cel puțin 6 ore pe zi. Suprafața trebuie pășunată extensiv cu o încărcătură de animale de maxim 1,0 UVM/ha. Astfel, încărcătura se poate asigura atât cu vaci adulte, cât și cu tineret și viței.

    Citiți și: Subvenție APIA pentru pășunat – 100 euro/vacă adultă. Condiții, termene, plăți

    Clarificări ANSVSA pentru fermieri

    În urma unor solicitări venite din partea fermierilor, din țară au fost transmise către către ANSVSA – Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor mai multe solicitări de clarificare privind condițiile de accesare a PD-27 pentru fermele de animale. Într-o notă-răspuns emisă de Direcția Generală Control Oficial a ANSVSA și avizată de vicepreședintele ANSVSA, dr. Dănuț Păle, se fac o serie de precizări pe care Agrointeligența – AGROINTEL.RO vi le prezintă integral:

    ”Având în vedere că personalul din cadrul mai multor Direcții Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor județene au solicitat telefonic clarificări referitoare la modalitate de implementare prevederilor Ordinului MADR nr.106/2024 privind modalitatea de implementare, îndeplinirea criteriilor de eligibilitate, a condițiilor și a altor cerințe specifice, inclusiv tipurile de documente justificative pentru intervențiile aferente sectoarelor vegetal și zootehnic prevăzute la art. 1 alin. (2) lit. a) și b) din Hotărârea Guvernului nr. 1.571/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor aferente sectoarelor vegetal și zootehnic din cadrul Planului Strategic PAC 2023-2027, finanțate din Fondul European de Garantare Agricolă și de la bugetul de stat, începând cu anul 2024, respectiv a Secțiunii a 9-a, Creșterea nivelului de bunăstare a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate, precizăm următoarele:

    – potrivit art. nr. 76 ce stabilește condițiile de eligibilitate pentru ecoschema PD-27, trebuie îndeplinite în mod cumulativ următoarele cerințe:

    a) beneficiarul ecoschemei PD-27 se încadrează în categoria fermierilor activi și este crescător de animale;
    b) beneficiarul deține o exploatație de bovine înregistrată cu cod ANSVSA în BND sau autorizată/înregistrată sanitar-veterinar, conform legislației în vigoare;
    c) beneficiarul deține animale din specia bovine, înregistrate în BND, care vor fi exploatate în sistem extensiv pe suprafețele de pajiști permanente și pajiști temporare.

    Având în vedere prevederile anterior expuse, se observă că legiuitorul nu a condiționat prin textul de lege atingerea statului de eligibil de deținerea unui anumit tip de exploatație, ci doar a condiționat beneficiarul că trebuie să dețină o exploatație înregistrată cu cod ANSVSA în BND”.

    Citiți și: Ordin MADR: Asociația de fermieri poate încasa subvenția APIA pentru pășunat doar cu acordul membrilor


    Te-ar mai putea interesa

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri

    Ultimele știri

    Fermierii au de unde alege. Peste zece hibrizi de porumb sunt în oferta Rodbun și Fertillia Liviu Dobre, director general Agricover Holding: ”Ne place energia tinerilor care participă la programul Tineri Lideri pentru Agricultură” Fermierul Nicolaie Apopi a închis campania. Campania agricolă de toamnă