• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Valentin Jecu, cultivator de usturoi: Nu știu dacă vom recolta cele 3 tone la hectar pentru ajutorul de minimis

    Oana Timar -

    Cultivatorii de usturoi trag un semnal de alarmă: seceta din acest an și ulterior grindina care a căzut în mai multe zone ale țării îi aduc în imposibilitatea de a accesa integral ajutorul de minimis pentru cultura de usturoi. Pentru a beneficia de restul de 1.500 de euro la hectar, jumătate din sprijinul total anual de 3.000 de euro la hectar, cultivatorii trebuie să facă dovada că au recoltat și comercializat cu acte cel puțin 3.000 de kilograme de usturoi la hectar.

    Valentin Jecu, cel mai mare și mai cunoscut cultivator de usturoi din România, a primit recent vizita reporterilor Agrointeligența – AGROINTEL.RO. Fermierul din Râmnicelu, județul Buzău, ne-a dus în câmp pentru a ne arăta culturile de usturoi afectate puternic de seceta pedologică.

    ”Seceta și-a spus cuvântul, vom recolta mult mai devreme față de perioada stabilită sau perioada normală care a fost până acum. Planta a fost, să zic, într-o moarte clinică, venind acum două-trei săptămâni în urmă, o ploaie care ne-a salvat și s-a mai înverzit, dar oricum se va recolta mult mai devreme față de anii trecuți. Problema va fi una singură și foarte importantă: producția, va fi o producție foarte scăzută, nu știu dacă vom ajunge la acea cantitate minimă care este impusă, de 3.000 kg la hectar, nu știu, vom vedea, deocamdată nu am început recoltatul, doar am făcut câteva probe, teste să vedem, dar nu am putut determina producția până la acest moment”, ne-a declarat Valentin Jecu.

    Citiți și: Fermierii spun că războiul din Ucraina scumpește usturoiul românesc

    Valentin Jecu va recolta în curând primele hectare cu usturoi din acest an

    Nu doar un ajutor binevenit pentru cultivatori, ajutorul de minimis a adus și o relansare pe piață a usturoiului românesc, micii fermieri fiind încurajați să investească în această cultură.

    ”Usturoiul este cultura mea de suflet. Când eram copil, am văzut la bunicii mei de când puneau usturoi, după care, plimbându-mă printr-un supermarket, mi-am pus o întrebare la care nu am avut răspuns la acel moment și anume de ce nu există usturoi românesc în supermarket și așa m-am gândit să readus la viață tradiția usuroiului în această zonă. În momentul în care m-am apucat de usturoi, suprafața care se punea la nivel de comună nu știu dacă ajungea la un hectar. După care a venit acest ajutor de minimis care a fost benefic, foarte benefic și a încurajat pe mulți producători mici locali din comună să reînvie tradiția și să se apuce să cultive usturoi”, a spus fermierul.

    Costurile înființării unui hectar cu usturoi nu sunt deloc neînsemnate, mai ales prin prism cantității de sămânță de care este nevoie. ”Nu e o cultură ușor de înființat, costurile de înființare sunt destul de mari, pornind de la sămânță care este scumpă, e undeva la 8-10 lei kilogramul. Cantitatea minimă de sămânță folosită la un hectar este de 800-1.000 kg, se ajunge la 1.500 kg”, ne-a explicat buzoianul.

    De precizat că Valentin Jecu mizează în ferma sa pe soiuri românești, între care trei le cultivă în colaborare cu cercetătorul Costel Vînătoru, directorul Băncii de gene de la Buzău.Cu ajutorul specialistului, Jecu a înființat suprafețe cu usturoiul din soiul Benone și acum testează două noi soiuri de usturoi, cunoscute la acest moment la Râmnicelu și Diamant și care urmează să fie și ele omologate.

    Citiți și: Usturoiul Benone, soiul cu care a dat lovitura fermierul Valentin Jecu. Primele 10 tone au ajuns în supermarket!

    Cel mai mare cultivator de usturoi mizează pe soiurile românești


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenție APIA de 175 euro/hectar. Suprafața eligibilă la plată: minim 100 de hectare Val de caniculă cu noi recorduri termice. Județele care au intrat sub alertă meteo până vineri Fermierul Valentin Popa a pierdut toate culturile: ”Cerem autorităților să ne ajute pentru că vom da faliment”

    Ultimele știri

    Bayer: Pierre-Etienne Couture preia conducerea staţiei de procesare a seminţelor din Sinești Documentul care arată cum România este sabotată la Bruxelles! Acte necesare pentru transportul cerealelor din câmp în fermă sau la siloz