• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Producătorii europeni de îngrășăminte cer taxe suplimentare pentru fertilizanții din Rusia și Belarus

    Violina Gorcinschi -

    Producătorii de îngrășăminte din UE vor impunerea de taxe de import pentru îngrășămintele produse în Rusia și Belarus. La sfârșitul lunii decembrie 2022, Uniunea Europeană a suspendat taxele de import pentru uree și amoniac din țări terțe. Va exista acum o reflecție și o reintroducere a tarifelor pentru Rusia și Belarus? Acest lucru este propus de un producător polonez de îngrășăminte. Între timp, una din șase tone de îngrășământ din întreaga lume provine din Rusia, iar țara prognozează exporturi record de îngrășăminte în 2024.

    Vă reamintim că la 16 decembrie 2022, Consiliul Uniunii Europene a adoptat un regulament de suspendare temporară a taxelor vamale la uree și amoniac din așa-numitele țări terțe. Chiar și atunci, reprezentanții producătorilor europeni de îngrășăminte au fost nemulțumiți de acest fapt. După cum au avertizat, din cauza deciziei Consiliului UE de a suspenda temporar taxele vamale, Europa va înregistra o creștere a cantității de produse importate. În opinia acestora, o astfel de abordare a reprezentat o altă lovitură pentru industria europeană a îngrășămintelor, a cărei competitivitate a fost afectată de criza energetică și de activitățile pentru protecția mediului. Și chiar s-a întâmplat. Importurile au crescut semnificativ, ceea ce a fost resimțit de un mare producător de îngrășăminte din Polonia care protecție în contextul importurilor din Rusia și Belarus. Președintele Grupei Azoty Puławy, Hubert Kamola, tocmai a propus introducerea a unor taxe vamale de 30% la nivel european la îngrășămintele minerale de origine rusă. Acesta a spus că pierderea companiei a depășit 1,2 miliarde zloți net, echivalentul a 1,38 miliarde lei.

    Importuri masive de îngrășăminte din Rusia (foto: bloomberg.com)

    UE importă masiv îngrășăminte din Rusia

    Aceste date sunt confirmate și de cifre. Potrivit farmer.pl, Grzegorz Tomczyk a raportat că Europa a devenit dependentă de îngrășămintele rusești ieftine.

    „Europa se confruntă cu pericolul iminent de a deveni dependentă de îngrășămintele rusești ieftine cu uree. Din punctul de vedere al securității alimentare europene, acest lucru este îngrozitor”, a declarat Antoine Hodja, directorul general al asociației industriale a producătorilor de îngrășăminte Fertilizers Europe.

    Citește și: Șeful Yara International: Europa – dependentă de îngrășămintele cu azot din Rusia

    Cifrele nu mint. După cum a raportat recent Arkadiusz Zalewski de la Institutul Național de Cercetare în Economie Agricolă și Alimentară polonez, chiar și Polonia este cel mai mare importator de îngrășăminte cu azot din Rusia dintre țările UE.

    „Datele Eurostat și analizele IERiGŻ PIB arată că în primul trimestru al acestui an. Aproape 2,8 milioane de tone de îngrășăminte cu azot în valoare de peste 870 milioane euro au fost importate din țări terțe în UE. Totodată, volumul exporturilor UE către țările din afara UE a fost de 1,6 milioane de tone, iar valoarea – 474,4 milioane euro. Prin urmare, UE este un importator net de îngrășăminte cu azot atât în ​​ceea ce privește cantitatea, cât și valoarea. Cele mai multe îngrășăminte cu azot au fost importate din Rusia în primul trimestru al anului 2024 – 802.000 tone – 29,2% din volumul importurilor UE (valoare – 233 milioane euro). Cu toate acestea, volumul exporturilor din Egipt a fost „doar” cu 10,8% mai mic. În plus, au fost importate cantități mari din Algeria, China, Georgia, SUA și Uzbekistan. Au fost importate și 58.500 tone de îngrășăminte cu azot din Belarus” a raportat Zalewski pe Linkedin.

    Nu a fost întotdeauna cazul, deoarece în 2022, din cauza restricțiilor asupra comerțului exterior, ponderea Rusiei și Belarusului în importul de îngrășăminte minerale a scăzut considerabil. Apoi, mai multe îngrășăminte au fost importate în Polonia din țări terțe, dar, printre altele, din Oman, Canada, Algeria, Uzbekistan, SUA, Nigeria, Turkmenistan. Cu toate acestea, în ciuda războiului în curs, această tendință s-a inversat și, de la începutul anului 2023, importurile de îngrășăminte din Federația Rusă au crescut considerabil (ceea ce este susținut de prețuri competitive). În primul trimestru al acestui an importurile din Rusia s-au ridicat la 355.000 tone și a fost de aproape 6 ori mai mare decât anul precedent.

    Producătorii de îngrășăminte din UE vor taxarea importurilor pentru îngrășămintele din Rusia și Belarus

    Euractiv scrie despre asta, în contextul deciziei UE de a acționa urgent pentru a opri importul de îngrășăminte rusești care finanțează războiul sângeros al acestuia cu Ucraina.

    „Într-un moment în care UE depune eforturi pentru a-și separa economia de Rusia, cifrele sunt surprinzătoare! Din sezonul agricol 2020/2021, importurile UE de uree din Rusia s-au dublat. Rusia reprezintă în prezent aproximativ o treime din totalul importurilor UE. Franța importă 80% din necesarul de îngrășăminte din Rusia. Vânzarea îngrășămintelor rusești este principala sursă de venit și profituri în valută pentru statul rus și mașina sa de război macabră. Se estimează că vânzările acestui singur produs au generat venituri de peste 1,5 miliarde euro în perioada 2022-2023. În plus, Rusia a introdus o taxă de export de 10% pe îngrășăminte și o taxă pe profiturile excedentare. Ambele forțe intenționează să finanțeze direct forțele de ocupație”, a raportat Euractiv.

    Citește și: Taxe majorate în UE pentru cerealele din Rusia și Belarus. De când se aplică noua măsură

    Nu numai polonezii cer schimbări, ci acest fenomen s-a extins în întreaga industrie europeană a îngrășămintelor care  solicită în mod explicit UE să ia cele mai puternice măsuri posibile pentru a opri Rusia să folosească exporturile de uree ca armă.

    „UE ar putea conveni, de asemenea, asupra măsurilor de protejare a fermierilor din UE de efectele tarifelor impuse importurilor de uree din Rusia. De exemplu, între anunțarea tarifelor și impunerea acestora există o perioadă de timp. Acest lucru ar oferi producătorilor din UE timp să crească producția pentru a satisface cererea. Fermierii nu ar trăi fără îngrășămintele de care au nevoie, deoarece UE are avea o capacitate de producție suficient de mare pentru a satisface cererea internă”, a relatat Euractiv.


    Te-ar mai putea interesa

    Culturile fermierului Ion Olteanu, distruse de grindină. Sute de hectare – pagubă totală! Subvenții APIA 2024. Banii intrați în conturile fermierilor în ultimele zile ANM a emis primul cod roșu din acest an. Județele unde sunt anunțate fenomene extreme

    Ultimele știri

    Cost transport cereale 2024. Cum e mai rentabil: cu propria flotă sau cu prestări servicii? Anunț bancă: Fermierii își pot încasa subvenția APIA în avans. Condiții de accesare Anchetă în cazul produsului Diazinol care a cauzat moartea animalelor, dar și decese umane