• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierul Gabi Corodeanu a început recoltarea porumbului dulce de Tamași. Primii știuleți vor fi vânduți la piață

    Roxana Dobre -

    Porumbul dulce de Tamași, produs pe 18 hectare de fermierul Gabi Corodeanu a cucerit în ultimii ani o piață care a rămas fidelă producătorului, datorită calității foarte bune. În acest an însă fermierul nu a putut onora primele comezi făcute de supermarketul Auchan, cel care achiziționează an de an porumbul zaharat.

    Fermierul Gabi Corodeanu a intrat astăzi, marți, 9 iulie, la recoltat pentru deja celebrul porumb românesc ”de Tamași”, care este produs așa cum îi este și denumirea, în comuna Tamași, județul Bacău. Producătorul a declarat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că producția ”la prima mână” este una mai slabă comparativ cu anul trecut, dar are speranță că pentru celelelate cicluri producția să fie mai bună, recoltatul cel mai tardiv făcându-se până la sfârșitul lunii septembrie.

    Citiți și: Porumb de Tamași. Fermierul Gabriel Corodeanu a transformat porumbul dulce într-un brand local

    Celebrul porumb de Tamași va ajunge în primă fază în Piața Centrală din Bacău și ulterior în supermarket

    Producătorul din județul Bacău a declarat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că porumbul dulce de Tamași nu va ajunge încă pe rafturile supermarketului Auchan cu care fermierul are contract.

    ”Am intrat la recoltat și recolta este slăbuță, din păcate a trebuit să refuz oferta venită de la Auchan pentru că eu colaborez cu ei de câțiva ani de zile și săptămâna aceasta trebuie să facem prima livrare. Dar din păcate deși calitate și aspectul sunt excelente, porumbul nu corespune încă pe partea de mărime. De săptămâna viitoare cel mai probabil vom intra în normal. Din ce am cules până acum, vom alege ce e mai frumos și mai bun și ducem o cantitate mai mică în Piața Centrală din Bacău. Ulterior vindem și în supermarketul Auchan și mai vindem la comercianți care merg pe la târguri, festivaluri etc.”, a spus fermierul pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO. 

    Acesta a completat că recoltat este semnificativ mai mică la primul cules, undeva la 10.000 de  bucăți de proumb dulce, comparativ cu 30.000 de bucăți cât a cules anul trecut.

    Citiți și: Porumbul zaharat românesc va apărea în piețe la mijlocul verii. Gabi Corodeanu: ”Culturile se prezintă acceptabil”

    Oscilațiile de temperatură au afectat porumbul dulce

    Prima cauză a recoltei mai mici de porumb dulce au fost temperaturile oscilante din primăvară.

    ”În primăvară a fost acel val de căldură urmat de înghețuri târzii. Ne-am grăbit cumva, căldura ne-a indus în eroare și am semănat la 1 aprilie deși de obicei semănam după 10 aprilie. Fiind cald atunci el a răsărit repede și apoi a venit acea perioadă de trei-patru săptămân de frig și porumbul a fost afectat, nu s-a dezvoltat cum trebuie. Noi am mers pe trei hibrizi de porumb dintre care unul nu a rezistat deloc iar ceilalți doi s-au comportat mai bine. Cel care a mers cel mai bine este hibridul Dessert R78. Noi tehnologia am aplicat-o similar cu anii trecuți dar înghețurile târzii ne-au afectat recolta exact cum am spus”, a detaliat producătorul de porumb dulce.

    Prețul porumbului dulce a rămas neschimbat

    Prețul din acest an pentru proumbul dulce produs în ferma lui Gabi Corodeanu a rămas neschimbat deși costurile cu mâna de muncă și tehnologia culturii în sine au crescut.

    ”Prețul este ca anul trecut, între 1,5 lei – 3 lei/bucata. Am văzut în piețe și pe diverse grupuri că pleacă prețul și de la 3-4 lei dar noi am ales să nu scumpim. Noi avem 18 hectare pe care porumbul este în diverse stadii, spre exemplu acum irigăm o parte pe care îl vom culege mai târziu. Acolo ne așteptăm la o producție mai bună, avem patru cicluri iar ultimul va fi recoltat la sfârșitul lunii septembrie. Având în vedere anul acesta mai dificil și evoluția climei din ultimii ani ne-am gândit ca de la anul să mai reducem suprafața pentru că în primul rând forța de muncă este mică iar la porumbul dulce sunt necesare mai multe lucrări manuale, cum ar fi cele două-trei copiliri, și culesul de face de asemenea manual”, a mai arătat producătorul.


    Te-ar mai putea interesa

    Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!