• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Mici fermieri care irigă – reclamați la poliție de vecinii deranjați de zgomotul pompelor

    Roxana Dobre -

    Localnici, deranjați de zgomotul făcut de fermierii care irigă culturile. Chiar dacă este plină perioadă de secetă cumplită, cetățenii unei localități cu specific legumicol par să nu dea dovadă de înțelegere în privința necesității utilizării echipamentelor pentru irigat.

    Locuitorii din satul Potoceni, comuna Mărăcineni au depus plângeri la Poliție și Primărie în care sesizează că pe timpul nopţii liniştea le este perturbată de zgomotul produs de motopompele legumicultorilor, utilajele fiind folosite pentru irigarea culturilor de ceapă, majoritare.

    Citiți și: Ministrul Barbu înființează serviciul de urgență pentru irigații: ”ANIF îmi va da raportul în fiecare dimineață”

    Localnici, deranjați de fermierii care irigă (foto: opiniabuzau.ro)

    Plângere la Poliție, împotriva fermierilor care irigă

    Doi locuitori din județul Buzău au depus plângeri la Poliție și Primărie și au adus în atenția autorităţilor faptul că locuinţele lor se află în imediata apropiere a canalului de irigaţii (la 100-150 de metri, respectiv la 50 de metri), din care legumicultorii trag cu motopompele apa necesară întreţinerii culturilor, iar zgomotul produs de motoarele utilajelor le afectează confortul propriu, potrivit opiniabuzau.ro.

    În replică, legumicutorii spun că cei doi reclamagii cunoşteau situaţia înainte de a-şi construi casele în apropierea canalului de irigaţii. Unul dintre cei doi reclamagii este, chiar el, legumicultor, foloseşte, la rândul lui, motopompe pentru irigarea propriilor culturi, dar nu le „suportă” pe cele care trebuie să fie instalate în apropierea casei lui.

    Citiți și: Apă furată din canalele de irigații, chiar sub nasul ANIF. Ștefan Gheorghiță, fermier: Să se facă controale!

    În plângerea depusă la autorităție vecinii deranjați de fermierii care irigă au invocat Legea 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii și liniștii publice.

    ”Legea 61/1991 incriminează: tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă; tulburarea liniștii locatarilor între orele 22,00-8,00 şi 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora; organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social”, se arată în plângerea celor doi vecini.

    Primarul din localitate este de partea legumicultorilor

    Primarul Constantin Dumitru a anticipat întâlnirea cu cei doi reclamagii, cu participarea reprezentanţilor Biroului de Poliţie Mărăcineni, în Sala de şedinţe a Consiliului Local, şi a pregătit un clip video, în care erau prezentate situaţii din teren cu care se confruntă legumicultorii din Potoceni, Căpăţâneşti şi Mărăcineni, care cu greu fac faţă condiţiilor meteo de gravitate absolută, care pun în pericol existenţa culturilor de legume, în condiţiile în care apa vine cu greu de pe tronsonul de canal care traversează, în amonte, satul Măteşti (comuna Săpoca).

    Fermierii aleg să irige pe timp de noapte din cauza temperaturile crescute care înfiebântă solul.


    Te-ar mai putea interesa

    O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA Subvențiile care se achită fermierilor până la finalul anului

    Ultimele știri

    Romsilva vinde direct peste 18.000 de pomi de Crăciun. Prețurile pornesc de la 15 lei Avertizare meteo de fenomene severe. ANM anunță ninsori abundente, ploaie înghețată și polei Ce avantaje are semănătoarea Czajkowski ST600