• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Austriecii care au cumpărat fabrica de zahăr de la Buzău au anunțat că o închid de la 1 octombrie

    Violina Gorcinschi -

    Compania austriacă Agrana a anunțat că va închide fabrica de zahăr de la Buzău. Decizia va fi pusă în aplicare de la 1 octombrie, fiind motivată, se pare, de dificultățile economice din industria zahărului din România. Compania va continua să își concentreze eforturile pe fabrica de la Roman, iar România va rămâne cu numai două fabrici de procesare a sfeclei de zahăr: cea din județul Neamț și cea de la Luduș, din Mureș, readusă la viață anul trecut de către doi investitori români.

    Compania austriacă Agrana, prezentă pe piața din România din 1998, a anunțat că fabrica de zahăr din Buzău va fi închisă începând cu data de 1 octombrie. Această decizie va avea un impact important în industria zahărului din România. Agrana își va concentra operațiunile doar pe fabrica din Roman. Sindicatele vor să reclame lipsa de transparență în luarea deciziei și să negocieze compensații pentru angajați.

    Citește și: Mihaela Neagu: “La Fabrica de Zahăr Luduș facem investiții pentru retehnologizare și energie verde”

    Agrana continuă activitatea la Roman (foto: jurnalul.ro)

    Agrana: Fabrica de zahăr de la Buzău va fi închisă din toamnă

    Ceea ce a determinat conducerea companiei să decidă închiderea fabricii ar fi o combinație de factori economici, inclusiv scăderea vânzările de zahăr, stocurile mărite și presiunea importurilor de zahăr. Sindicatele au rămas surprinse de această decizie, fiind recent implicate în negocieri pentru încheierea unui nou contract colectiv, care includea compensații în caz de concedieri în masă. Cu toate acestea, sindicatelor nu le-a fost adusă la cunoștință decizia de închidere a fabricii în prealabil, a relatat stiridinsursebuzau.ro.

    Citește și: Agrana cere limitarea importurilor de zahăr din Ucraina

    După închiderea fabricii din Buzău se va reduce numărul de fabrici de zahăr funcționale din România, o industrie care a suferit scăderi semnificative după 1990. Acum au rămas doar două unități funcționale – cea a austriecilor de la Agrana din Roman, Neamț, și cea cu capital românesc din Luduș, județul județul Mureș. Sindicatele intenționează să reclame aceste practici la nivel internațional și să negocieze compensații adecvate pentru angajații afectați de această decizie bruscă.

    Decizia Agrana reprezintă un efect provocărilor cu care se confruntă industria zahărului în Europa, dar și necesitatea unor strategii mai transparente și colaborative între companii și reprezentanții angajaților pentru a gestiona schimbările economice majore.

    La fabrica de zahăr din județul Buzău, Agrana producea zahăr comercializat și pe piața românească sub brandurile Mărgăritar și Coronița.

    Austriecii de la Agrana au cumpărat mai multe fabrici de zahăr din România

    În anul 1998, compania Agrana Zucker A.G. a demarat investiţii de amploare în industria zahărului şi amidonului din România, cumpărând:

    Acum, compania austriacă deţine o fabrică de zahăr în Roman şi una în Buzău. Totodată, Agrana are și o fabrică de amidon în Ţăndărei (AGFD Țăndărei a fost preluată de grupul Agrana în 2001), arată publicația Gândul.

    Potrivit informațiilor de pe site-ul companiei, fabricile de zahăr au optat – în anul 2005 – pentru ”o administrare și un management mai eficiente”, și așa a fost înființată compania Agrana România.

    În anul 2018, Agrana România SA devine Agrana România SRL, firmă care a preluat managementul fabricilor de zahăr deținute de Agrana Zucker A.G.

    AGRANA România – capital social de 80.919.033,80 lei divizat în 809.190.338 acţiuni – a lucrat cu un număr mediu de 342 de salariaţi în anul 2020, faţă de 396 de oameni în 2019. În anul 2021, cifra de afaceri a Agrana România a fost de 675.517.983 de lei și, așa cum afirmă reprezentanții companiei, peste 100.000 de tone sunt produse anual în țara noastră.


    Te-ar mai putea interesa

    Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Plata despăgubirilor de secetă – informații de ultimă oră pentru fermieri Ajutor de 42.000 de euro/fermă. Banii, direct în conturile fermierilor ca sumă forfetară

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!