• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Furturile de apă devin miză politică. USR îi cere ministrului Agriculturii să trimită Corpul de Control la ANIF

    Angelica Lefter -

    Furturile de apă din canalele ANIF – Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF), devin miză politică. După ce publicația noastră a dezvăluit mai multe situații în care apa pentru irigat ajunge să fie utilizară ilegal, Uniunea Salvați Români (USR) a emis un comunicat în care solicită ministrului Agriculturii Florin Barbu ”să trimită de urgență Corpul de Control la Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF), care să ocupă de sistemele de irigații din țară”.

    Șeful de la Agricultură, Florin Barbu, este îndemnat de reprezentanții USR să trimită controale la Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF), structură pe care a condus-o, în calitate de director, timp de mai mulți ani, înainte de a fi ales deputat și ulterior numit ministru.

    Sebastian Cernic, senator USR

    „ANIF, instituția din care provine ministrul Barbu, le dă apă cu porția fermierilor pentru că nu a făcut investiții în echipamente și infrastructură. Cel mai recent exemplu vine din Brăila, unde o pompă și două electromotoare au cedat la Stația Spiru Haret, iar oamenii primesc apa cu porția, ca pe vremea «domnului Ceaușescu», vorba ministrului. Corpul de Control trebuie să meargă la ANIF și să afle ce păzesc directorii de acolo, în timp ce fermierii sunt disperați”, spune senatorul USR Sebastian Cernic, secretar al Comisiei pentru Agricultură din Senat, potrivit unui comunicat de presă al USR.

    Citiți și: Cine plătește apa furată din canalul de irigații Vultureni? Șeful ANIF Brăila: ”În fața legii ai nevoie de probe”

    Apa de irigații este ”deturnată” și nu ajunge în întregime la fermieri (foto: obiectivbr.ro)

    Citiți și: Apă furată din canalele de irigații, chiar sub nasul ANIF. Ștefan Gheorghiță, fermier: Să se facă controale!

    Conform reprezentanților USR, ministrul Florin Barbu nu ar fi făcut nimic pentru a îmbunătăți rețeaua de irigații din țară.

    ”Actualul ministru al Agriculturii, Florin Barbu, a fost timp de șase ani (2014-2020) director al Agenției Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare și nu a mișcat un pai pentru a îmbunătăți rețeaua de irigații din țară. Florin Barbu a nășit trei strategii privind irigațiile, dar apa nu a curs prin instalații nici măcar în aceste săptămâni de caniculă. USR îi cere ministrului PSD să facă proiecte pentru a absorbi cele 16 miliarde de euro prin Planul Național Strategic al României. În prezent, Ministerul Agriculturii nu derulează niciun proiect mare”, se arată în comunicatul USR.

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO a dezvăluit în premieră mai multe situații legate de deturnarea apei de irigații prin canale de desecare, dar și un caz concret, în județul Brăila, unde apa pentru culturi a ajuns să fie ”sifonată” pentru a se alimenta un lac privat, dar și mai multe exploatații care nu aveau contract de utilizare a resursei de apă. Mai exact, apa de pe canalul de irigat Vultureni, județul Brăila, ajungea pe câmp și într-un lac piscicol din localitatea brăileană Cireșu, din cauza unei ”breșe” făcute în zonă. În urma sesizării făcute de fermieri prin intermediul publicației noastre, reprezentanții Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) Brăila au deschis o anchetă. După câteva zile de cercetări și astuparea breșei respective, s-a constatat, însă, că este complicat să se dovedească exact cine este cel care a dat drumul apei de pe canal atât timp cât nu a fost prins în flagrant.


    Te-ar mai putea interesa

    Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale

    Ultimele știri

    Un supermarket din România și-a amânat deschiderea pentru că nu a găsit angajați pe salariul de 7.100 de lei Piața îngrășămintelor la început de 2025. Se scumpesc fertilizanții cu azot, fosfor și potasiu Fermierul anului – ales în Botoșani cu ajutorul unui soft special, în cadrul Balului Fermierilor