• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fabrica de zahăr de la Luduș – investiții uriașe pentru extinderea producției

    Violina Gorcinschi -

    Fabrica de Zahăr Premium SA, firmă aflată sub conducerea oamenilor de afaceri Mihaela Neagu și Mihail Matache, cu o unitate de producție la Luduș, va realiza, în următorii trei ani, investiții de circa 128,8 milioane de lei pentru a crește capacitatea de producție și a diversifica sortimentele. Proiectul de investiții a fost declarat eligibil pentru un ajutor de stat, prin Investalim, de 62,5 milioane de lei.

    Unicul producător de zahăr cu capital autohton din țara noastră care se ocupă, în prezent, cu rafinarea sfeclei, fabrica de la Luduș va investi o sumă mare pentru a crește capacitatea de tăiere a sfeclei de zahăr cu circa 25%, de la 3.200 de tone pe zi la 4.000 de tone pe zi, a declarat, pentru Economica, Mihaela Neagu, coproprietara companiei.

    Ajutor de la stat de peste 60 milioane de lei (foto: monitorulcj.ro)

    Investiții la Fabrica de Zahăr de la Luduș. Ajutor prin Programul Investalim

    Fabrica de Zahăr de la Luduș a primit, prin Programul Investalim, un ajutor de stat în valoare de 62,5 milioane de lei, adică aproximativ 48% din suma totală investită.

    De asemenea, se plănuiește și achiziționarea a două echipamente prin intermediul cărora se va putea pune pe piață zahăr în ambalaje de 1 kg și se va produce o linie nouă de zahăr vanilat, precum și o linie ultramodernă de zahăr la pliculețe. Produsele vor intra pe piața locală, urmând ca investiția să se finalizeze în trei ani de la semnarea contractului de finanțare.

    Citește și: Mihaela Neagu: “La Fabrica de Zahăr Luduș facem investiții pentru retehnologizare și energie verde”

    „Fabrica nu a mai fost modernizată de 20-30 de ani și cred că această investiție este binevenită pentru întreg sectorul. Peste trei ani, fermierii vor putea cultiva mai mult. Vom putea semna contracte pentru 11-12.000 de hectare față de 8.700 de hectare acum. Încurajăm pe toată lumea să depună proiecte pentru a accesa fonduri, pentru că lucrurile merg într-o direcție bună. S-au deschis foarte multe axe operaționale și, în plus, acum există infrastructură și este păcat să nu asigurăm capacități de producție în România”, a declarat Mihaela Neagu care a depus proiect și pentru a-și finanța o centrală fotovoltaică de 0,9 MW ce ar acoperi necesarul de consum la unitatea din Luduș. Valoarea publică a proiectului este de aproximativ 453.000 de euro

    Mihaela Neagu conduce, prin Best Achiziții SRL, și fabrica de zahăr Bod, unde nu a fost însă reluată procesarea. Zahărul fabricat la Luduș este comercializat sub brandul Bod.

    Pe lângă fabricile Luduș și Bod, în țara noastră mai există doar unitățile de producție ale grupului austriac Agrana, la Roman și Buzău, în cea din urmă fiind restrânsă activitatea din noiembrie 2023.

    Fabrica de Zahăr Premium SA a înregistrat, anul trecut, afaceri de 47,3 milioane de lei, cu 36% mai puțin decât în 2022 și un profit net de 92,1 milioane de lei, cu 196% mai mult decât în anul anterior.

    Citește și: Austriecii care au cumpărat fabrica de zahăr de la Buzău au anunțat că o închid de la 1 octombrie

    Anul trecut, gigantul francez Tereos a vândut unitatea de producție de zahăr de la Luduș investitorilor români Mihaela Neagu și Mihail-Daniel Matache.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA Fermierii care pierd subvenția APIA de 42,47euro pe hectar

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!