• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • 7 legume care se recoltează înainte de venirea ploilor

    Violina Gorcinschi -

    Legume care se recoltează înainte de sosirea ploilor – culturi care se strâng urgent în această perioadă, înainte de începerea toamnei, un anotimp recunoscut ca fiind ploios. Mai multe tipuri de legume nu suportă umiditatea și temperaturile mai scăzute și trebuie să fie recoltate, chiar dacă nu s-au copt încă în totalitate. Acest lucru asigură calitatea legumelor, dar și păstrarea pe o perioadă mai lungă în depozit.

    Recoltarea legumelor toamna. Roșiile, castraveții, cartofii, dar și alte specii de legume se recoltează acum, la început de sezon, pentru a evita pierderi calitative și cantitative. În acest articol este prezentată lista de șapte culturi care se poate recolta înainte de sosirea ploilor.

    Legume care se recoltează înainte de sosirea ploilor. Roșiile

    La început de toamnă, diferența de temperatură în timpul zilei și nopții devine mai semnificativă, iar roua rece cade dimineața. În cazul tomatelor, coacerea are loc din ce în ce mai lent.

    Chiar și precipitațiile ușoare pot provoca crăparea roșiilor (nu numai cele la coapte, ci și la cele verzi), oferind acces direct pentru infecții. Astfel, dacă meteorologii anunță vreme ploioasă, este recomandată recoltarea roșiilor pentru a se coace într-un spațiu de depozitare uscat.

    Pentru depozitarea pe termen lung, roșiile trebuie colectate în stadiul de coacere „lăptoasă”, când capătă o culoare verde deschis și ating dimensiunea soiului. La temperatura camerei, astfel de tomate se coc în 1-2 săptămâni. Pentru coacere, se recomandă culesul roșiilor împreună cu tulpina sau chiar o ramură.

    În cazul în care temperatura scade sub 8°C noaptea, este indicată recoltarea tuturor roșiilor formate, indiferent de gradul lor de coacere, pentru a evita pierderea capacității de coacere din cauza frigului.

    Recoltare toamna – castraveți (foto: vecteezy.com)

    Legume care se recoltează înainte de sosirea ploilor. Castraveții

    Castraveții iubesc căldura și sunt extrem de sensibili la schimbările meteorologice. În condiții favorabile (cel puțin 15°C noaptea, umiditate confortabilă, suficient soare în timpul zilei), aceștia pot da roade în mod activ la începutul toamnei sau își opresc producția și se îmbolnăvesc la final de vară, în cazul în care vremea este rece și ploioasă.

    Din cauza capriciilor vremii tomnatice, castraveții sunt adesea deformați și prin forma lor se poate determina ce le lipsește plantelor. Constricția în vârful fructului indică lipsa de azot; fruct sferic și tulpină îngustă – lipsă de potasiu; apar deformări în mijlocul castraveților din cauza înghețului.

    Din aceste motive, atunci când se prevăd precipitații prelungite, se recomandă recoltarea castraveților înainte ca aceștia să se coacă complet.

    Legume care se recoltează înainte de sosirea ploilor. Cartofii

    Pentru depozitarea mai îndelungată a cartofilor, fără boli, aceștia se recoltează pe vreme uscată și se usucă bine. Spațiul de depozitare trebuie să fie uscat și dezinfectat. Important este ca această cultură să fie luată din câmp înainte de începerea sezonului ploios.

    Citește și: Când se recoltează cartofii în funcție de soi

    În funcție de soi, cartofii sunt recoltați în momente diferite – de la jumătatea lunii august până la sfârșitul lunii septembrie. Astfel, tuberculii soiurilor cu coacere timpurie sunt gata pentru recoltare la 50-70 de zile de la plantare, cei cu maturare medie – după 70-90, iar cei târzii – după 90-120 de zile. Semnul principal care indică faptul că o cultură de cartofi este gata pentru recoltare este îngălbenirea și uscarea masei verzi a platelor. Imediat ce partea de deasupra solului s-a uscat, cartofii pot fi recoltați.

    Recoltare toamna – ceapă (foto: fruithillfarm.com)

    Legume care se recoltează înainte de sosirea ploilor. Ceapă cu coacere târzie

    Ceapa se recoltează imediat după ce partea aeriană se îngălbenește și se usucă. Totodată, coaja cepei capătă culoarea specifică soiului. Dacă se întârzie prea mult cu recoltarea, ceapa poate intra într-o nouă fază de dezvoltare – rădăcinile vor începe să crească din nou, iar din bulbi vor ieși frunze. Dacă se recoltează în această etapă, ceapa nu se va păstra bine, iar bulbii își vor pierde gustul, direcționând o parte din nutrienții stocați către procesele de creștere.

    Citește și: Când și cum se recoltează ceapa

    În cauza soiurilor târzii de ceapă, semnele coacerii apar mai târziu, iar ploile de toamnă pot afecta recolta. În acest caz, procesul de maturizare poate fi accelerat prin culcatul cepei.

    Udarea se oprește cu aproximativ două săptămâni înainte de recoltare. După recoltare, ceapa se usucă sub un material bine ventilat sau într-o zonă aerisită și abia apoi se împletește și se pune în cutii.

    Legume care se recoltează înainte de sosirea ploilor. Usturoi

    Pentru ca usturoiul să fie păstrat pentru o perioadă lungă de timp – până la o nouă recoltă – este importantă nu numai îngrijirea corespunzătoare a culturii, ci și recoltarea în timp util. Timpul exact de recoltare depinde de clima regiunii, de caracteristicile soiului special și de vremea din sezonul curent. De regulă, usturoiul este gata pentru recoltare atunci când frunzele inferioare au devenit galbene. Usturoiul, ca și ceapa, se recoltează înainte de sosirea vremii ploioase, pentru a-i prelungi viața la depozit.

    Recoltare legume toamna – morcovi (foto: ludmoor.com)

    Legume care se recoltează înainte de sosirea ploilor. Morcovi timpurii

    Calitatea recoltei de morcovi și capacitatea culturilor rădăcinoase de a fi păstrate pentru o perioadă lungă de timp depind de caracteristicile soiului, de respectarea regulilor tehnologiei agricole, precum și de timpul corect de recoltare. Se recomandă îndepărtarea morcovilor din parcele imediat după maturarea lor. Altfel culturile pot începe să crească rădăcini subțiri, ceea ce va duce la pierderea unor substanțe nutritive. În plus, morcovii care sunt prea copți sau culeși în timpul sezonului ploios crapă adesea.

    Momentul optim pentru recoltarea morcovilor poate fi determinat după aspectul culturii: dacă frunzele inferioare (sau cele mai exterioare) încep să se îngălbenească și să se usuce, atunci este timpul pentru a scoate rădăcinoasele din pământ.

    Legume care se recoltează înainte de sosirea ploilor. Varza

    Varza târzie se recoltează în perioada primului îngheț. Până atunci, căpățânile au timp să crească și să sematureze. Soiurile timpurii de varză se recoltează la mijlocul verii și se duc imediat la procesare.

    Varza de timpurietate medie se recoltează mai aproape de toamnă – la sfârșitul lunii august sau începutul lunii septembrie, în funcție de vreme. În caz contrar, umiditatea excesivă poate duce la crăparea căpățânilor de varză sau la apariția unor boli.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermieri chemați de urgență la centrele APIA pentru subvențiile din acest an Avans APIA 2024 – primii fermieri vor intra la plată. Director: Aceste cereri merg mai departe pe flux! Șefa ANM a anunțat când vin ploile după canicula extremă

    Ultimele știri

    Fermierii francezi vor recolta cea mai proastă producție de grâu din ultimii 40 de ani Un fermier a fost luat de viitură cu tot cu tractor în mijlocul inundațiilor din Italia Directivă de la șefia UE: Subvențiile trebuie direcționate către fermierii mici!