• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • România, randament mai mare la cultura de cartof. Prețuri pe kg în acest an

    Violina Gorcinschi -

    România, cu randament mai mare la cultura de cartof în acest an. Comisia Europeană a revizuit, în prognoza sa din august, în minus (-4%) randamentul la culturile de cartof din țara noastră față de luna precedentă, însă în creștere față de anul trecut. Cu toate acestea, România se află pe ultimele locuri la randamentele de cartofi din UE. Prețurile/kg de pe piață vor fi similare cu cele de anul trecut.

    România este al nouălea producător de cartof la nivelul UE în urma cantităților obținute anul trecut. Totuși, fermierii vor avea un randament mai bun la fiecare hectar cultivat cu cartofi în acest an, în comparație cu 2023, însă prognoza a fost revizuită în minus comparativ cu estimările din iulie, arată ultima prognoză a Comisiei Europene, potrivit Economica.

    Randament mai mare la cultura de cartofi în 2024

    În România, randamentul la hectar este estimat la 14,8 tone, cu 4% mai slab decât se estimase în iulie, dar cu 5% peste randamentul obținut cu un an în urmă. Totuși, raportat la media ultimilor cinci ani, producția la hectar este mai slabă cu 5%, a treia cea mai mare scădere dintre statele UE, după Grecia ( minus 10%), Belgia ( minus 6%) și Olanda ( minus 6%).

    Danemarca, spre exemplu, are o medie de 44 de tone la hectar, într-un an slab, cu o producție estimată a fi cu 2% sub cea din 2023.

    „Pentru a fi profitabil, ar trebui să obții undeva la 50 de tone la hectar, minim. Sub acest prag ești pe pierdere”, a explicat pentru Gheorghe Vlad, președintele OIPA Legume Fructe.

    Citește și: Cel mai mare depozit de cartofi din România a fost inaugurat în județul Harghita

    Luând în considerare randamentele reduse obținute de fermierii locali, se explică și dinamica puternic descendentă a suprafețelor cultivate.

    Potrivit președintelui OIPA, în acest an, suprafața însămânțată a fost similară cu cea din 2023, aproximativ 16.600 de hectare de cartofi de consum, la care se adaugă alte circa 10.000 pentru sămânță.

    România a produs anul trecut, din datele Institutului Național de Statistică, unde va la un milion de tone de cartofi de pe o suprafață de 77.000 de hectare (14 tone la hectar), față de 1,3 milioane de tone de pe 81.000 de hectare în anul precedent ( 16,6 tone la hectar).

    În ultimii ani, suprafețele cultivate cu cartofi se află pe un trend negativ. De exemplu, acum 10 ani, în 2014, fermierii români cultivau peste 198.500 hectare, în 2019 suprafața scăzuse la 170.000 de hectare, iar în 2020 la 98.400 de hectare.

    „Suprafețele nu cresc pentru că nu există sisteme de irigații. Spre exemplu, anul acesta, s-a schimbat polul de producție din Suceava către Harghita și Covasna, dar nu poți iriga acolo. Nici pământul nu este atât de fertil și nici nu găsești suprafețe extinse, compacte, pe care să le cultivi. România mai produce doar 10% din necesarul de consum, iar anul acesta mulți vor opri mare parte din producție pentru sămânță. Sunt necesare 1-2 tone de sămânță la hectar care se opresc de obicei din producția anterioară. Producția locală se termină într-o lună. La 15 decembrie s-a epuizat. Restul vine din import”, a adăugat Gheorghe Vlad.

    Preț/kg de cartofi în acest an (foto: bas-tv.md)

    Cât vor costa cartofii în acest an. Preț/kg

    Președintele OIPA a informat că prețurile din acest an vor fi similare cu cele de anul trecut – 1,2-1,6 lei/kg la producător și 3-3,5 lei la raft.

    „Prețurile nu s-au mai dus în sus pentru că și consumul s-a diversificat. Este cerere mare de dovlecei și vinete”, a specificat președintele OIPA.

    Sectorul cartofului este subvenționat de stat printr-un ajutor de minimis de maximum 200 de euro/ha ce se oferă proporțional cu suprafața efectiv cultivată, pentru cartofii de consum.

    Citește și: Recoltă slabă de cartofi. Prețuri record în acest sezon

    Pentru anul 2024, suma totală alocată programului a fost de 2,3 milioane de euro.

    Pentru a obține sprijinul financiar, beneficiarii trebuie să utilizeze o suprafață cultivată cu cartof de consum de minimum 0,3 ha inclusiv și să obțină o producție de minimum 15 tone/ha, din care să comercializeze cel puțin 6 tone/ha, până cel târziu la data de 18 noiembrie inclusiv a anului de cerere.

    Beneficiarii pot fi din următoarele categorii: producători agricoli persoane fizice, producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, producători agricoli societăți agricole și producători agricoli persoane juridice.


    Te-ar mai putea interesa

    Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Ce putem planta lângă sau sub un nuc

    Ultimele știri

    Vânzarea terenurilor agricole din apropierea granițelor – aproape imposibilă! Fermierii ruși renunță la cultura de grâu: ”Există pierderi la fiecare tonă” Gazeo și Clementine: soiuri noi de grâu și orzoaică de la ITC Seeds