• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum au dispărut subvențiile APIA din contul fermierului Gino Năstase. Avertisment pentru toți agricultorii

    Roxana Dobre -

    Un mic fermier din județul Ilfov avertizează agricultorii să fie atenți la cum gestionează banii luați în avans prin Programul ”De 5 X subvenția”. Gino Năstase, producător agricol care lucrează 100 de hectare a dezvăluit că o parte din banii încasați, prin credit, pentru subvențiile pe următorii cinci ani i-au fost retrași de bancă la sfârșitul anului 2023 deoarece nu i-a utilizat.

    Fermierul ilfovean Gino Năstase a povestit în emisiunea în emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO, ediția din 12 septembrie, că a pierdut o investiție majoră în irigațiile din fermă din cauză că banca i-a retras banii neutilizați la finalul anului 2023, accesați în avans prin Programul ”De 5 X subvenția”.

    Citiți și: Fermierii – avans mai mare din subvenția APIA pe hectar și animale

    Banca i-a retras lui Gino Năstase banii necheltuiți din subvenții

    Fermierul Gino Năstase a povestit în emisiunea Agrostrategia care a fost experiența sa cu Programul ”De 5 X subvenția” și la ce trebuie să fie atenți beneficiarii când se decid să ceară subvențiile în avans prin bancă.

    ”Am accesat Programul ”De 5 X subvenția” și am avut undeva la două miliarde de lei, luați în avans pe cinci ani, mi s-a aprobat de bancă această sumă. Eu am avut niște facturi neplătite pe care le-am achitat către firma de de inputuri, am luat motorină să-mi fac lucrările de toamnă, mi-am mai luat niște piese pentru utilaje să-mi fac reviziile, am plătit arendă pentru că era permis acest lucru dar doar în anul respectiv, adică 2023, nu restantă din 2022.  Iar eu mă întreb: dacă eu mă duc și dau cu subsemnatul că cinci ani de zile voi fi fermier activ, banca îmi acordă suma respectivă, practic sunt banii mei, subvenția mea, de ce nu pot utiliza banii cum vreau. Pentru că banca câștigă din dobândă și vă spun că nu e o dobândă micuță, ci o una destul de semnificativă”, a spus fermierul.

    Citiți și: Gino Năstase, fermier: La recoltare am avut pierdere mai mare decât procentul din procesul-verbal de secetă

    Acesta a completat că fermierii sunt condiționați practic pe dreptul lor de bani să facă doar anumite cheltuieli pentru fermă și sunt excluse alte investiții vitale pentru exploatații.

    ”Eu am fost condiționat să plătesc așa motorină pentru lucrări, datorii către angajați, datorii către bugetul de stat, revizii, arende, facturi restante, dar nu mai vechi de un an de zile, deci doar anul fiscal. Eu am vrut să implementez un sistem de irigat. Am am luat legătura cu o firmă specializată, mi-au făcut un proiect pentru 17 hectare, undeva la 46.000 de euro. Ulterior, a venit altă firmă mare și mi-a făcut o contraofertă undeva la 24.000 de euro. Iar eu puteam din banii aceștia luați în avans pe cinci ani prin bănci să mă dezvolt și să pot să implementez proiectul acesta, dar nu m-au lăsat pentru că banii trebuie dați doar pe anumite cheltuieli și atunci ce să înțelegem? Că nu se vrea, nu?”, a mai dezvăluit Gino Năstase.

    Banii necheltuiți, retrași din contul fermierilor

    Dacă în cazul subvențiilor încasate direct de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) fermierii nu sunt condiționați la cheltuirea banilor într-un anumit termen, la banii luați prin credit sumele necheltuite sunt retrase la sfârșitul anului, după cum a relatat Gino Năstase.

    ”Acum, la sfârșitul anului 2023 după toate cheltuielile mi-au mai rămas în cont 13.000 de lei. Eu i-am lăsat acolo pentru că am încasat banii în luna octombrie, și nu am putut să cheltui două miliarde și ceva și mă pregăteam pentru primăvară să iau o motorină, inputuri etc. Dar mi s-au s-au întors banii la stat, la fondul de garantare și mi s-a spus că dacă nu i-am folosit până la 31 decembrie statul îi ia înapoi dar fără să mi se pună în vedere inițial acest lucru, ca să știu cum să îi gestionez. Cei de la bancă mi-au spus că m-au informat când am semnat documente. Dar vă spun sincer că dacă-mi spuneau așa ceva îmi rămânea informația întipărită în minte foarte bine și știam ce am de făcut. Plus că s-a greșit că mi-au spus că în fiecare an, în luna iulie, se va opri dobândă în anul respectiv. Ei, nu! Ei mi-au pus rată în fiecare lună la creditul respectiv și eu plătesc în fiecare lună rată”, a mai declarat fermierul.

    Emisiunea Agrostrategia se difuzează de luni până joi, pe TVR 1, de la ora 10:00 și este o coproducție TVR și Agrointeligența – AGROINTEL.RO. Interviul integral cu fermierul Gino Năstase poate fi urmărit aici:


    Te-ar mai putea interesa

    Vine ciclonul în România! ANM anunță vreme rece și furtuni Marcel, producătorul de mezeluri care folosește carne din ferma proprie 30 septembrie – termen limită la APIA pentru subvenția de 60 euro/ha

    Ultimele știri

    Aplicația My Agricover îți aduce acum ONLINE și rapid finanțare prin cardul FERMIER O asociație de ciobani și-a făcut abator și magazin din fonduri proprii. Urmează un depozit de lână! Ninsoare în septembrie! Temperaturi cu minus și zăpadă de 5 centimetri