• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Eurodeputat AUR: 10 măsuri pentru reabilitarea sistemului național de irigații

    Violina Gorcinschi -

    Președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, europarlamentarul Claudiu Târziu, propune 10 măsuri concrete pentru reabilitarea sistemului național de irigații.

    Liderul eurodeputaților AUR, Claudiu Târziu, propune un plan în 10 puncte pentru reabilitarea sistemului național de irigații. După ce a vizitat mai multe zone din sudul țării cu suprafețe agricole devastate de lipsa precipitațiilor, președintele Consiliului Național de Conducere AUR cere autorităților să demareze neîntârziat lucrările de repunere în funcțiune, modernizare și extindere a sistemului de irigații, potrivit unui comunicat emis recent de reprezentanții AUR.

    Una dintre condițiile obligatorii pentru succesul operațiunii este numirea unui responsabil care să răspundă pentru îndeplinirea obiectivelor propuse.

    În ciuda numeroaselor proiecte și strategii vehiculate de autorități în ultimele decenii, Guvernul României s-a dovedit incapabil să gestioneze protecția culturilor agricole, iar sistemul național de irigații rămâne într-o stare critică.

    „De peste 34 de ani, proiectele pentru reabilitarea și dezvoltarea sistemului de irigații au fost blocate de lipsa de coerență administrativă, finanțare adecvată și voință politică. În realitate, dincolo de propaganda electorală, Guvernul nu a acordat niciodată importanța cuvenită acestei infrastructuri strategice”, a declarat Claudiu Târziu.

    Reabilitarea sistemelor de irigații – măsuri (foto: anif.ro)

    Claudiu Târziu: 10 măsuri concrete pentru reabilitarea sistemului național de irigații

    Potrivit lui Claudiu Târziu, problema de fond este absența unui plan general bine structurat și a unui responsabil clar pentru implementarea și monitorizarea proiectelor de irigații. În consecință, reabilitarea sistemului de irigații nu a fost decât o promisiune goală, fără o execuție efectivă.

    Citește și: Analiza fermierilor: de ce nu s-au accesat toți banii europeni pentru irigații

    Pentru a debloca situația și a asigura un viitor sustenabil agriculturii românești, Claudiu Târziu propune un set de măsuri clare și realizabile, menite să restaureze și să dezvolte rețeaua națională de irigații:

    1. ⁠Înființarea unei funcții de management dedicat în cadrul Ministerului Dezvoltării, responsabilă de planificarea, verificarea și raportarea stadiului lucrărilor de reabilitare.
    2. ⁠Elaborarea unui plan general pentru sistemul național de irigații, cu evaluarea completă a stării acestuia și bugetul necesar pentru fiecare etapă de lucrări.
    3. Întocmirea unui plan de întreținere și operare, în care autoritățile locale să fie implicate în protecția infrastructurii.
    4. ⁠Identificarea surselor de finanțare pentru reabilitare, întreținere și extindere a sistemului național de irigații.
    5. ⁠ ⁠Alegerea surselor de apă optime, fie prin exploatarea bazinului hidrografic, fie a pânzei freatice, pentru diverse segmente ale rețelei de irigații.
    6.  ⁠Clasificarea sistemului de irigații ca obiectiv strategic de interes național, pentru a prioritiza reabilitarea acestuia.
    7. Unificarea legislației privind protecția culturilor agricole într-un proiect de lege coerent și aplicabil.
    8. ⁠Simplificarea procedurilor de atribuire a lucrărilor de reabilitare și întreținere pentru a preveni întârzierile și monopolul asupra acestui domeniu.
    9. ⁠ ⁠Prioritizarea lucrărilor la segmentele de infrastructură funcționale sau parțial funcționale, pentru a asigura o reabilitare eficientă și rapidă.
    10.  ⁠Identificarea mecanismelor legale de cooperare public-privat, care să permită fermierilor și investitorilor să participe la finanțarea lucrărilor, în beneficiul lor imediat.

    Citește și: Un mare lac, o sursă de apă pentru irigații, pe cale să dispară din cauza secetei

    „Aceste măsuri sunt esențiale pentru a proteja viitorul agriculturii românești și pentru a asigura siguranța alimentară a țării. Avem nevoie de un sistem național de irigații eficient, modern și funcțional, care să fie tratat cu prioritatea pe care o merită”, a concluzionat Claudiu Târziu.


    Te-ar mai putea interesa

    Prețurile cerealelor cresc brusc: recoltă slabă – mai mulți bani pentru grâu, porumb și rapiță Vin primii bani de despăgubiri pentru fermierii afectați de secetă! Anunțul ministrului Barbu Ferma de insecte, afacerea cu care Marius Grama vrea să revoluționeze zootehnia românească

    Ultimele știri

    Proces-verbal MADR pentru fermierii cu datorii. Condiții la amânarea datoriilor și păstrarea discount-urilor Șefa ANM: Vin vijelii și ploi abundente cu 60-80 l/mp, chiar 100 l/mp. E posibil un cod roșu general Florin Barbu, MADR: Data la care fermierii vor avea despăgubirile de secetă în conturi