• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Alegeri la COPA-COGECA. Marius Micu candidează din partea AAC pentru un nou mandat de vicepreședinte COPA

    Violina Gorcinschi -

    Alegeri pentru conducerea COPA-COGECA. În această toamnă vor avea loc alegeri pentru funcțiile de vicepreședinte și președinte în cadrul organizației care reprezintă fermierii la nivel european, COPA-COGECA. Din partea României, prin Alianța pentru Agricultură și Cooperare, Marius Micu, în acest moment vicepreședinte COPA în cadrul COPA-COGECA, și-a depus candidatura pentru un nou mandat săptămâna trecută.

    În cadrul ediției de marți, 17 septembrie, a emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR, invitatul Marius Micu a vorbit despre alegerile care vor avea loc în cadrul COPA-COGECA, unde se va stabili cine sunt următorii vicepreședinții și președintele COPA.

    „Sunt alegeri în toată regula și sunt foarte democratice. În primul rând, COPA-COGECA reprezintă peste 22 milioane de fermieri și peste 22.000 de cooperative. Aem organizații din toate cele 27 de state membre – reprezentativitatea este la nivel european. Practic, alegerile sunt la nivel european”, a spus Marius Micu.

    Alegeri pentru conducerea COPA-COGECA. Marius Micu: „România are 12 voturi”

    Comunitatea fermierilor europeni este acum în suspans până se va afla noua conducere a COPA. Țara noastră are dreptul la 12 voturi și reprezintă o forță importantă de decizie datorită organizațiilor membre care colaborează și sunt bine închegate.

    „În funcție de suprafața agricolă, fiecare stat membru la nivel general are un număr de voturi alocate în COPA-COGECA. De exemplu, România are 12 voturi, per total, conform suprafeței agricole, iar, în funcție de câte organizații sunt în COPA-COGECA în țara respectivă, acest număr de voturi se împarte. Acum sunt cazuri și cazuri. România este un caz fericit care arată că suntem o echipă, suntem solizi, suntem împreună, avem puncte comune, ceea ce ne întărește puterea în decizie la nivel european. De ce? Pentru că cele patru organizații care formează Alianța pentru Agricultură și Cooperare, organizația umbrelă care este membră în COPA-COGECA sunt unite și întotdeauna votează cu cele 12 voturi și nu divizează această putere”, a explicat vicepreședintele COPA din cadrul COPA-COGECA.

    Citește și: Marius Micu este noul Decan al Facultății de Management și Dezvoltare Rurală – USAMV București

    Alte țări, cum ar fi Polonia, nu sunt un caz atât de fericit deoarece organizațiile membre care o reprezintă nu se înțeleg.

    „Polonia are o dificultate în sensul că are mai multe organizații membre, sunt în mod individual și nu găsesc înțelegere adică divergența de la nivel național se reflectă și la nivel european și asta se dovedește clar în slăbirea puterii în impunerea subiectelor sau în susținerea prin vot a deciziilor. Nu este singurul exemplu, însă în România avem o construcție puternică”, a declarat Marius Micu.

    Alegeri pentru conducerea COPA-COGECA. Marius Micu: „Mi-am depus candidatura pentru vicepreședinte săptămâna trecută”

    În cadrul COPA, unde candidează Marius Micu, există șase posturi de vicepreședinte, iar pentru a obține funcția, este nevoie de peste 70 de voturi.

    „Sunt șase posturi de vicepreședinte și un post de președinte pe fiecare organizație din cele două COPA și COGECA, aici vorbim doar de COPA. Pentru că cele două președinții formează conducerea la nivel central. Sunt șase poziții și e nevoie de peste 70 de voturi pentru poziție. În procesul de vot, votul se multiplică pentru că dacă la vicepreședinte sunt șase poziții, România, spre exemplu, poate aloca cele 12 voturi pentru fiecare poziție de vicepreședinte. Se multiplică 6×12. Trebuie să convingi organizații din celelalte state membre pentru a-ți acorda voturile. Eu mi-am depus candidatura în mod oficial de săptămâna trecută, este confirmată de COPA-COGECA”, a spus vicepreședintele COPA.

    Citește și: Marius Micu: Copa-Cogeca, implicată direct în Dialogul Strategic pentru Agricultură

    Alegeri pentru conducerea COPA-COGECA. Italianul Massimiliano Giansanti, cele mai mari șanse la funcția de președinte

    Marius Micu pariază pe italianul Massimiliano Giansanti, care ar avea cele mai multe șanse în cursa pentru președinție la COPA. În opinia lui Micu, italianul este o opțiune favorabilă pentru fermierii români datorită preocupării sale față de problemele din Europa de Est, dar și a împărtășirii opiniilor privind agricultura la nivel european.

    „În acest moment, chiar dacă sunt mai multe candidaturi, cu prima șansă, la momentul acesta, cred că pleacă Italia prin Massimiliano Giansanti care cred că va fi favorabil fermierilor români. Am fost coleg cu el în președinția COPA-COGECA, am o experiență în relația cu el de aproximativ 2 ani. Subiectele sunt comune, îi văd preocuparea față de problemele din Estul Europei și mă uit la zona aceasta generată de conflictul din Ucraina. A susținut pozițiile României de-a lungul timpului, asta înseamnă că și România a susținut pozițiile Italiei în cadrul COPA-COGECA. Eu spun că avem un parteneriat solid. Este important că ne cunoaștem, că am colaborat și că ne permitem să colaborăm în continuare așa cum vor arăta rezultatele alegerilor. Ba mai mult, colegul meu Giansanti a făcut o vizită oficială în România”, a punctat Marius Micu.

    Agrostrategia, TVR 1. Invitat: Marius Micu, Vicepreședinte COPA (17.09.2024)


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri!

    Ultimele știri

    Vânzarea terenurilor agricole din apropierea granițelor – aproape imposibilă! Fermierii ruși renunță la cultura de grâu: ”Există pierderi la fiecare tonă” Gazeo și Clementine: soiuri noi de grâu și orzoaică de la ITC Seeds