De ce e musai să foloseşti CALCIU la culturile de toamnă: rapiță, orz, grâu
Dr. Ing. Bogdan Costea -Solul este factorul nostru de producţie. Avem nevoie de un sol sănătos, optim, fără blocaje ale elementelor, cu proprietăţi fizice, chimice şi biologice perfecte, care să lucreze în sprijinul nostru, pentru obţinerea unor randamente excelente la unitatea de suprafaţă. Pentru toţi fermierii, o producţie superioară, de o calitate superioară, făcută la nişte costuri acceptabile este idealul spre care tindem.
Importanţa calciului în sol şi în plantă nu este pe deplin înţeleasă. Solurile degradate sunt sărace în calciu! Se ştie că un sol cu o structură granulară, optimă, are un conţinut de calciu optim. Calciul este constituent al structurii solului. Şi aici fie că vorbim de un pH acid, fie că vorbim de un pH neutru sau chiar de unul alcalin. Pentru că bineînţeles, se poate ca pH-ul solului să fie neutru dar să lipsească calciul. Atunci vom avea un sol compact, greu, de obicei cu exces de Mg sau Na. Într-adevăr, pe solurile acide, acesta ar trebui să fie catalogat imediat după azot ca şi importantă. Pentru că atunci când lipseşte, şi în astfel de soluri lipseşte, un optim de fosfor sau de potasiu nu ajută. Dimpotrivă, producţia va fi mult diminuată. Solul fără calciu va suferi, nu va înmagazina apă, vor apărea băltiri, se va lucra greu, iar elementele toxice îşi vor face simţită prezenţa acumulându-se în plante (aluminiu, fier, mangan, cadmiu, mercur, plumb). Dintre plantele de cultură, cel mai mult vor suferi oleaginoasele (răpită, floarea soarelui), soia, lucernă. Apoi cerealele (grâul şi orzul) şi bineînţeles porumbul.
Ce înseamnă că solul suferă?
Înseamnă că prin comparaţie, în parcela în care avem calciu optim, fosfor mic, potasiu mic, producţia va fi mult mai bună fată de fosfor optim, potasiu optim, calciu mic. Nu o spunem doar noi, ci nenumărate studii din ţară şi străinătate. Mai mult decât atât, un exemplu de astfel de cercetări sunt cele făcute de reputatul inginer agronom Viorel Demian, un cercetător cu experienţă îndelungată în agrochimia solului.
Diferența a fost CALCIUL! Importanţa calciului este mai mare, atunci când el lipsește, chiar şi faţă de azot. Calciu când lipsește din sol devine elementul nrumărul 1, fără el cultură e ratată!
Ca să fie clar, vom porni de la recomandarea USDA (Departamentul de Agricultură al Statelor Unite ale Americii) pentru PRODUCȚIA MAXIMĂ și pentru sănătatea solului şi anume pH-ul neutru:
Practic, pentru a beneficia de toate părţile pozitive ale unui sol sănătos (adică optim pentru plantele de cultură şi vieţuitoarele din el) şi pentru ca acest sol să lucreze pentru noi în atingerea dezideratului nostru: o producţie maximă din punct de vedere cantitativ şi calitativ, cu cheltuieli ţinute în frâu, solul nostru trebuie să aibă un pH constant, neutru.
Stabilirea și menținerea unui sol sănătos are o importanță deosebită din mai multe puncte de vedere. O structură favorabilă a solului și efectele pozitive care o însoțesc pot fi obținute în prin practici de cultivare și gestionare a solului bine alese. Un exemplu concret îl constituie una din multele experienţe făcute de aplicare a Terracalco în cultura grâului. După cum se poate observa în imaginea de mai jos, în zona în care am aplicat grâul este verde, structura solului granulară, solul cu proprietăţi fizice excelente ce absoarbe apa şi o păstrează bine. Unde nu am aplicat Terracalco grâul este îngălbenit datorită îmbibării solului cu apă, structurii precare compacte, pH-ului neadecvat. O astfel de poză se vede de obicei în lunile ianuarie – februarie unde avem exces de precipitaţii iar solul cu o structură compactă nu le poate înmagazina. Toate acestea provoacă pierderi pe toată linia (folosirea apei şi înmagazinarea ei, pierderea unei cantităţi importante din masă verde, care duc în final la diminuarea producţiei şi a cantităţii acesteia).
Cu toate acestea, în cazul culturilor arabile, este esențial să înțelegem pierderile regulate de nutrienți din câmpurile noastre și să acordăm atenție stării chimice a solurilor noastre.
De exemplu, pe un sol cu un pH de 5,2, nu vom avea acces la 66% din cantitatea de ingredient activ de fosfor aplicată, iar atunci când aplicăm îngrășăminte cu conținut de azot, doar 43% din ingredientul activ total este utilizat, restul fie se leviga fie scapă în atmosferă. În timpul perioadelor ploioase, efectul de levigare poate fi și mai pronunțat. În cazuri extreme, acest lucru ar putea însemna că, la aplicarea a 100 kg de DAP (18:46), doar 15 kg de ingredient activ P pot susține în mod eficient creșterea culturilor agricole, iar pentru suplimentarea cu azot, practic am lucra cu doze înjumătățite pentru toate tipurile de îngrășăminte.
Solurile cu pH scăzut pot fi contracarate prin suplimentarea cu calciu. Dincolo de capacitățile sale de ajustare a pH-ului, calciul favorizează, de asemenea, interacțiunile dintre mineralele argiloase și materia organică, influențând astfel în mod pozitiv structura solului din zona rădăcinilor. În consecință, suplimentarea cu calciu are efecte favorabile, cum ar fi creșterea conținutului de fosfor ușor accesibil plantelor și ușor solubil în sol. O mai bună disponibilitate a fosforului îmbunătățește absorbția și conținutul de fosfor al plantelor.
Dacă pentru pH-ul acid este primordială importanţa includerii în tehnologie a TERRACALCO® 95, noi am reuşit să îi demonstrăm utilitatea în numeroase experienţe şi în pH-uri neutre şi alcaline, cu plusuri în creşterea disponibilităţii diverselor elemente nutritive, îmbunătăţiri fizice ale solului, ale vieţii din sol, totul văzându-se şi în sporuri de producţie.
Un astfel de exemplu, într-un sol cu pH neutru, chiar uşor alcalin, dar slab aprovizionat în calciu (mai nou, găsim în urma analizelor, mai multe soluri neutre şi alcaline cu această problemă!). În acest caz, am observat impactul produsului nostru TERRACALCO® 95, asupra disponibilității fosforului în sol. La trei săptămâni după aplicarea nutrienților de toamnă, dar înainte de aplicarea TerraCalco, au fost colectate probe de sol atât din zonele tratate, cât și din cele netratate. Ulterior, colectarea de probe a fost repetată înainte de aplicarea nutrienților de primăvară și după recoltare. În timpul experimentului, doza maximă de aplicare a TERRACALCO® 95 a fost stabilită la 500 kg/ha. Rezultatele indică faptul că doza aplicată nu a denaturat pH-ul slab alcalin al solului ci din contră, acesta a rămas aproape de starea inițială. Cu toate acestea, conținutul de fosfor accesibil plantelor a crescut semnificativ până în primăvară, în comparație cu zonele netratate, iar nivelurile ridicate de nutrienți au fost detectabile chiar și după recoltare.
Cum facem să obţinem producţia ideală dar să şi ţinem costurile în frâu?
Cel mai profesionist răspuns e că începem cu analiza solului, cu a vedea ce e în acesta. Începem de la textura, structură, pH, aciditate hidrolitică, capacitate de schimb, pentru a putea proiecta exact cum se va comporta solul nostru când îi aplicăm diverse îngrăşăminte sau sisteme de lucrări ale solului. De asemenea, macro şi microelementele (materia organică, N, P, K, Ca, Mg, Na, S, Zn, B, Cu, Mo, Mn) prezente în acesta ne dau indicaţia clară cu ce anume să aplicăm pentru a obţine rezultatele dorite. Pentru a vedea părţile bune şi părţile mai puţin bune ale solului nostru şi binenteles pentru a acţiona în consecinţă. Trebuie să privim cartarea solului ca pe o investiţie. Chiar pe termen lung. Având toate cunoştinţele referitoare la ce găsim în solul nostru, putem să ne facem planul de fertilizare şi amendare, bazat pe solul nostru, rotaţia culturilor şi producţia scontată, pentru următorii 3-4 ani.
O astfel de informaţie, cu ceea ce se găseşte în solul nostru, cu parametrii structurali, ne poate scuti de împrăştierea unor cantităţi prea mari de îngrăşăminte, acolo unde, poate nu este nevoie, sau, dimpotrivă, aplicarea unor îngrăşăminte cu anumite elemente acolo unde este neapărată nevoie.
Ce produs pe baza de calciu aplicăm? TERRACALCO® 95
De ce TERRACALCO® 95? Din foarte multe motive. În primul rând că este impropriu să spui că este un produs mai precis, este substanţa activa pură 98% (aici ne referim la substanţa activa şi nu la carbonat, care mai are CO2 în componentă). Este produsul ideal, adică ipotetic vorbind, un fel de azot de 98% (superior oricărui produs existent), mai precis are 98 % CaO.
Apoi:
- Cea mai mare putere de neutralizare (PNA) – 185) adica produsul cu cea mai mare valoare adăugată
- Cel mai mare pH/produs 12.7
- Acţiune imediată (în prima lună de la aplicare)
- O doză mică/unitatea de suprafaţa între 0.2 – 2 to maxim
- Amortizarea se face atât din utilizarea totală a îngrăşămintelor chimice, cât şi din deblocarea rezervei existente dar blocate în sol, cât şi din structurarea solului (mai uşor de lucrat, consum mai mic de carburant, piese mai puţine distruse şi timp mai puţin petrecut/lucrare)
- E granulat, se împrăştie foarte bine si la 36 m.
- Este ambalat la big bag de 600 kg sau 1 to cu folie la interior şi gura de descărcare
- E produs 100% în România unde avem 3 fabrici, la Deva, Fieni şi Câmpulung
- Tamponează efectul nociv al fertilizanţilor chimici pe bază de azot (acidificare al solului, scăderea procentului de humus etc)
- Asigură consumul specific al plantelor de cultură (porumb 10-12 kg de Calciu/to, Floarea soarelui 25-30 kg de Calciu/to, soia 35 kg Calciu/to, Cartof 4-6 kg de calciu/to, sfeclă 3-4 kg Calciu/to de producţie)
- Obligatoriu creşte productivitatea solului pe care e folosit
- Se aplică foarte rapid şi are un preţ de bun simţ, astfel orice fermier putând să îl încerce
Cum face Terracalco corectarea pH ului:
CaO +H2O––– Ca (OH)2-Ca2+ +2OH–
OH – -Hidroxizii eliberaţi în soluţia solului sunt anioni care corectează reacţia solului, iar cationi de Calciu sunt purtătorii de anioni, fără această pereche nu putem vorbi de amendare sau schimbarea pH ului solului spre neutru.
Dar dacă nu avem analiza şi vrem rezultate? Cât TerraCalco® aplicăm?
În funcţie de efectele dorite şi doze, se poate administra asfel:
- O doză de 200-500 kg/ha, pe solurile uşoare –medii cu efect clar şi direct în:
- deblocarea şi folosirea totală a îngrăşămintelor aplicate;
- afânarea şi structurarea pozitivă a solului;
- creşterea pH ului în zona aplicată;
- consum specific în Ca
- O doză între 500-1.000 kg/ha se aplică pe solurile grele cu scop clar în afânarea solului, creşterea pH-ului şi deblocarea elementelor nutritive (sau scăderea pH ului spre neutru pe solurile cu sărăturate, exces de Na).
- O doză > de 1.000 kg/ha se aplică în urma analizelor de sol, pe suprafeţele cu probleme mari, sol foarte greu, argilă > 40 %, dorinţa de rezultate rapide.
Cum şi când aplicam TERRACALCO?
– Aplicăm cu orice maşină de împrăştiat îngrăşăminte chimice granulate!
– Obligatoriu după aplicare încorporăm pentru rezultate imediate
– La pregătirea terenului, apoi încorporăm (de la 60 zile înainte şi până la cateva zile înainte de semănat), la rapită, grâu său orz
– Putem aplica atât înainte de o lucrare de bază a solului cât şi de o lucrare superficială (combinator, disc)
– Nu conţine apă, este granulat şi se aplică cu uşurinţă ca un îngrăşământ.
Recomandări la aplicarea TerraCalco® 95 în toamnă
Pentru perioada de toamnă, aplicăm TerraCalco® pentru culturile de rapită, cereale şi apoi celelalte culturi ce vor fi semanate in primavera(porumb, soia, floarea soarelui). Principalulul obiectiv este să aplicăm înainte de o lucrare de pregătire a solului (Disc, combinator, freză, grapă sau orice agregat care încorporează granula de TerraCalco®între 2 şi 25 cm) sau în unele cazuri, înainte de o lucrare de bază (arăt, scarificat). Ideea e să îi asigurăm granulei de TerraCalco® umiditate mare prin încorporare, pentru un contact perfect cu solul, cu scopul de a se dizolva şi a acţiona foarte rapid, pentru pregătirea condiţiilor optime de care are nevoie viitoarea cultură care va fi însămânţată. Granula astfel aplicată se descompune în prezenţa umezelii ridicate şi acţionează direct şi fără echivoc îmbunătăţind partea fizică, chimică şi biologică a solului.
Ca şi interval calendaristic, aplicăm înainte de înfiinţarea culturii, chiar cu 6 luni până la câteva zile înainte de semănat. Nu avem restricţii din acest punct de vedere, dar recomandăm încorporarea pentru o lucrare de calitate. Vom vedea rezultate în termen scurt, sol mai uşor, afânat, cu nutrient disponibili, optim pentru viitoarea cultură. Din acest motiv, fermierii care utilizează TerraCalco® 95 ne transmit că văd plante mai dezvoltate, mai rezistente la secetă şi care în final dau producţii mai bune şi de o calitate ridicată.
Cu alte cuvinte, de la fermier la fermier, îţi recomandăm TerraCalco® dacă:
- Ai băltiri, tasări, cruste
- Ai un sol greu, argilos
- Ai un sol cu pH acid
- Ai aplicat îngrăşăminte şi nu ai văzut rezultatele scontate
- Vrei să reduci costurile cu motorină
- Vrei să reduci uzura organelor de maşini (datorată solului greu)
- Vrei să ai un sol foarte bine pregătit, afânat, în care circuitul apei să se desfăşoare în parametrii optimi, cultura să-ţi reziste mai bine la secetă
- Vrei să îţi creşti productivitatea şi calitatea producţiei.
Sperăm că te-am convins să crezi în TerraCalco® şi să îl introduci, testandu-l în tehnologia pe care o foloseşti. Te rugăm să ne contactezi, colegii mei şi toată echipa de producţie, logistică, tehnică şi comercială, îţi stau la dispoziţie pentru stabilirea produsului, ambalajului, fabricii, livrării, programului de aplicare, doza necesară/unitatea de suprafaţă şi monitorizarea continuă a culturii tale, cu scopul clar şi bine definit, ca tu, dragă fermierule, să fi sigur că ai tot sprijinul pentru obţinerea randamentului maxim la unitatea de suprafaţă!
Dr. Ing. Bogdan Costea – Market Manager Agriculture Europe – 0757929157
Ing. Florin Turturea – Team Manager Agricultura Romania – 0742 247 858
Ing. Cătălin Ispas – Tehnical Sales – Muntenia & Oltenia – 0722 163 562
Ing. Florentin Rusu– Tehnical Sales – Moldova – 0728 857 124
Ing. Raul Goiceanu – Tehnical Sales – Transilvania – 0723 517 054
Ing. Gabriel Bisorca – Tehnical Sales – Banat & Crișana – 0726 359 362
Email: agricultura@carmeuse.ro
Web: www.carmeuse-agricultura.ro; www.terracalco.ro
Rețele sociale: www.facebook.com/CarmeuseHolding