• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Bursa cerealelor. Prețul grâului crește de la o zi la alta – cotații DAP Constanța azi

    Violina Gorcinschi -

    Bursa cerealelor: prețul grâului, în continuă creștere. Prețurile la grâul românesc, în Portul Constanța continuă să crească. O tonă de grâu s-a scumpit de la o zi la alta de 1.040 lei/tonă la 1.055 lei/tonă. În același timp, porumbul și floarea-soarelui din DAP Constanța și-au menținut prețul de 950 lei/tonă, respectiv de 500 de dolari pe tonă.

    Bursa cerealelor este actualizată de Agrointeligența – AGROINTEL.RO în secțiunea dedicată a site-ului nostru – Bursă cereale și în aplicația gratuită dedicată fermierilor. Acolo găsiți cele mai noi prețuri pentru produsele agricole tranzacționate în portul Constanța.

    Bursa cerealelor – prețuri la zi pentru porumb, floarea-soarelui, grâu, rapiță și orz, 3-4 octombrie 2024:

    Prețurile grâului și altor culturi pe piețele mondiale

    Miercuri, 2 octombrie, pe Bursa de la Paris, contractul din martie la grâul MATIF a crescut din nou brusc, după scumpirea de marți. Cu o creștere de 5,5 euro/t, a atins, în acea zi, maxima din ultimele trei luni, de 243 euro/t.

    Grâul contractat în decembrie a înregistrat o creștere de 6,25 euro, ajungând la 233,75 euro, dar cu 10 euro mai ieftin decât grâul contractat în luna martie 2025. Pentru fermieri, diferența mare de preț este un semn clar că nu-și vor vinde grâul până anul viitor.

    De asemenea, prețurile grâului au atins cel mai ridicat nivel din iunie încoace la bursa internațională din Chicago. Contractul din decembrie a fost cotat la 615,25 cenți/bushel miercuri, cu 16,25 cenți mai scump decât în ziua precedentă.

    Citește și: Daniel Radu despre campania de recoltat: Ne-am plimbat cu combinele degeaba, doar ca să curățăm terenul!

    Motivele pentru creșterea bruscă a prețurilor au fost, în primul rând, tensiunile geopolitice și piețele meteorologice. Ca răspuns la escaladarea din Orientul Mijlociu de marți, prețurile țițeiului au crescut semnificativ, ceea ce a dus și la scumpirea cerealelor.

    De asemenea, a mai influențat și angajamentul noului șef NATO, Mark Rutte, de a continua să sprijine Ucraina, ceea ce readuce conflictul în centrul atenției pieței, spune Eike Wagner de la AMI.

    La acestea se adaugă și condițiile climatice. În Rusia, seceta din regiunile cu creștere întârzie însămânțarea cerealelor de iarnă. În cea mai importantă regiune pentru cereale, a fost declarată chiar stare de urgență din cauza secetei extreme, spune expertul AMI. Cu toate acestea, concurența la export rămâne copleșitoare.

    Perspectivele de recoltare se deteriorează în Australia și Argentina, dar în SUA, stocurile rămân foarte mari, iar cererea rămâne solidă.

    Grâul pe piața mondială joi. Scumpirile s-au stopat

    Deși factorii care determină prețurile continuă, scumpirile la grâu par să se fi încheiat deja pentru că se înregistrează din nou scăderi ale cotațiilor. Comercianții au profitat de prețurile mari pentru a obține profit.

    Citește și: Preț în creștere la floarea-soarelui. Fermier român: ”Degeaba, nu avem ce vinde”

    Ieri, joi – 3 octombrie, grâul din Chicago contractat în luna decembrie se tranzacționa deja la 11,75 dolari sub ziua precedentă, inversând creșterea bruscă a prețurilor de miercuri. Prețul pe Matif a scăzut ușor ieri – dar este încă peste nivelul de marți. În această dimineață (4 octombrie, ora 10:30) curbele prețurilor îndreaptă din nou în jos.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Plata despăgubirilor de secetă – informații de ultimă oră pentru fermieri Fermierii care intră pe lista de plăți APIA pentru a doua tranșă din subvenții

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!