• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Silicagelul – ce este. Cum putem folosi pliculețele de silica gel în grădină și în gospodărie

    Violina Gorcinschi -

    Silicagelul în gospodărie – șase moduri utile prin care poate fi folosit silica gel în agricultură și la depozitare. Silicagelul poate fi de mare ajutor în cazul spațiilor de depozitare prost ventilate sau în sezonul de iarnă, când nu se poate asigura întotdeauna circulația corespunzătoare a aerului în încăperi. Aflați din acest articol cum poate fi folosit în mod eficient pliculețul cu silica gel în grădină și la depozitarea legumelor.

    Silicagelul vine sub formă de granule sticloase cu formă neregulată sau granule sferice cu dimensiuni cuprinse între 2 și 7 mm. Au o porozitate ridicată, absorb eficient umiditatea și nu cresc în dimensiune. Silicagelul este ambalat în pungi de diferite dimensiuni și vândut ca desicant, precum și ca așternut pentru litiera pisicilor. Acest element, în stare pură, este incolor, așa că prezența aditivilor poate fi depistată prin faptul că granulele se colorează în contact cu umiditatea.

    Silicagel – moduri de utilizare în gospodărie

    În gospodărie, mai exact în casele de la țară, una din principalele probleme cu care se confruntă oamenii este umiditatea. Aceasta distruge recoltele, compromite stocul de semințe și deteriorează hainele, încălțămintea, lenjeria și instrumentele de lucru pentru grădină. Pe lângă asigurarea unei ventilații corespunzătoare, una din soluții ar fi silicagelul care absoarbe umiditatea și protejează recoltele și bunurile de apariția mucegaiului și de alte efecte negative ale umidității crescute. Mai mult, silicagelul poate ajuta  solul, prin îmbogățirea acestuia cu elemente nutritive și prin asigurarea umidității corespunzătoare în solurile grele. Este important, însă, ca acest element să fie folosit în stare pură, fără adăugarea altor substanțe toxice.

    Silicagelul utilizare în gospodărie. Depozitarea legumelor

    La depozitare, legumele și fructele elimină rapid apa, iar metabolismul din țesuturi este perturbat, făcându-le foarte sensibile la organismele patogene care provoacă putrezirea recoltelor. Această problemă apare în special atunci când în încăperea de depozitare nu circulă bine aerul.

    Citește și: Pământ de diatomee – îngrășământ și insecticid natural. Cum se folosește

    Primul pas pentru a remedia problema este, desigur, asigurarea unui sistem de ventilație corespunzător, care să funcționeze regulat, în special în pivniță sau subsol. În sezonul rece, însă, când orificiile de ventilație sunt acoperite, pe pereți se poate forma condens. Pentru a preveni apariția mucegaiului și a îmbunătăți condițiile de depozitare a fructelor și legumelor, se așază pungi umplute cu silicagel pe rafturi, printre lăzile cu recolte. Asigurarea unui mediu cu umiditate scăzută este deosebit de important în special pentru dovlecei, dovleci, ceapă și usturoi.

    Când pungile de silicagel devin saturate de umiditate, se înlocuiesc cu altele noi sau se usucă timp de câteva ore la 150°C. Această temperatură nu poate fi depășită, deoarece silicagelul este exploziv.

    Depozitarea semințelor cu silicagel (foto: electrodry.com)

    Silica gel, utilizare în gospodărie la depozitarea semințelor

    Silica gel poate fi utilizat pentru depozitarea semințelor. Cu cât este mai cald și umiditatea este mai mare, cu atât durata de păstrare a semințelor este mai scurtă. Pentru majoritatea culturilor, se recomandă depozitarea acestora la o temperatură de 15-17°C și la o umiditate de până la 30%. Este foarte important ca acești indicatori să nu se schimbe pe tot parcursul anului. Umiditatea din locuințe este, de obicei, mult mai mare, mai ales în extrasezon.

    O creștere a umidității activează procesul de „respirație” a semințelor care, în timpul depozitării ulterioare, duce la o pierdere rapidă de substanță uscată și o scădere a energiei de germinare. În plus, odată cu creșterea umidității, la suprafața semințelor încep să se dezvolte ciuperci de mucegai, ceea ce duce în mod natural la scăderea calității la semănare. Prin urmare, este foarte importantă depozitarea semințelor în cel mai uscat loc posibil, plasând pachete de silicagel în apropiere.

    Echipamentele de grădină, uneltele și echipamentele de curățare sunt adesea depozitate într-o încăpere neîncălzită (garaj, magazie la țară) și ruginesc în timp, deoarece metalul interacționează cu umiditatea, care este saturată în aer. Echipamentul inactiv în condiții de schimbare a temperaturii și a umidității este un test serios pentru mecanisme.

    Pentru a proteja uneltele și echipamentele, se recomandă utilizarea uleiului, dar o alternativă bună ar fi și plasarea silicagelului într-o pungă de material textil sau de hârtie în trusa de instrumente. Nu degeaba producătorii investesc în astfel de pliculețe atunci când vând echipamentele.

    Silicagel, util în păstrarea cărților și documentelor

    Cărțile, ca orice produs tipărit, sunt foarte sensibile la umezeală. De aceea, este indicată organizarea bibliotecilor și rafturile în cele mai uscate locuri, care au o ventilație bună.

    În plus, cărțile trebuie aranjate în așa fel încât să nu stea prea înghesuite. Bibliotecile închise se aerisesc în mod regulat, iar rafturile deschise se curăță de praf folosind un aspirator sau o cârpă uscată.

    Pachetele cu silicagel plasate pe rafturile de cărți ajută nu numai la înlăturarea umezelii, ci și la încetinirea procesului de deteriorare a hârtiei. Este deosebit de importantă utilizarea acestui desicant în acele biblioteci care sunt situate pe peretele exterior al casei. În acest caz, pliculețele pot fi așezate între peretele din spate al dulapului și cărți, albume foto sau plasate în mape cu documente, pentru a prelungi durata de viață a bibliotecii.

    Citește și: Dolomita – soluția pe care fermierii o au pentru amendamentele de sol

    Silicagelul în gospodărie pentru uscarea pantofilor

    Încălțămintea de țară, de lucru și orice încălțăminte de zi cu zi se udă adesea, dar nu toată lumea are posibilitatea de a o usca cu ajutorul tehnologiei. În plus, uscarea la temperaturi ridicate este contraindicată pentru multe tipuri de materiale. De aceea, se poate apela la pliculețe cu silicagel, introduse în fiecare încălțăminte.

    Există pungi alungite cu gel de silice la vânzare, care sunt special concepute pentru uscarea pantofilor. Ca ultimă soluție, se poate turna așternut pentru pisici cu silicat în pungi de țesătură sau chiar în șosete. Astfel, la depozitare, pantofii vor fi întotdeauna uscați și vor rezista mult mai mult.

    Silicagelul, eficient la depozitarea hainelor

    Hainele, lenjeria de pat, păturile care stau mult timp în mediul rural devin uneori umede și capătă un miros de mucegai. Acest lucru se întâmplă mai ales în casele care nu sunt încălzite iarna și în încăperile unde nu există o ventilație bună.

    Pentru a proteja hainele și lenjeria de pat de umezeală și mirosuri neplăcute, în dulap se pot pune plicuri de lavandă și pachete cu silicagel. În acest scop, se pot achiziționa genți speciale cu cârlig care atârnă în dulap sau se pot confecționa folosind un material respirabil.

    Silica gelul, sursă de siliciu pentru sol

    Surprinzător, silicagelul poate fi folosit și în sol, pentru a-l afâna și a-l alimenta cu siliciu. Acestea se recomandă în special solurilor argiloase, grele, unde rădăcinile plantelor sunt adesea afectate de umiditatea stagnantă din sol și de lipsa de oxigen. Chiar și așternutul pentru pisici se poate folosi în acest scop. Cantitatea folosită recomandată este foarte mică: o mână de silicagel pe metru pătrat.

    Așternutul pentru pisici/silicatul se presară la baza tufelor de trandafiri și în jurul trunchiurilor copacilor pentru a respinge rozătoarele.

    Este important de menționat că pe paturile germinative se recomandă administrarea de silicagel fără coloranți și alț aditivi.

    Ca indicator al umidității, unii producători adaugă săruri divalente de cobalt la silicagel; de exemplu, clorură de cobalt, o substanță destul de toxică care nu ar trebui să intre în sol.

    Dacă silicagelul nu își schimbă culoarea după udare, înseamnă că nu există indicatori de umiditate, iar o astfel de substanță poate fi folosită în grădină și chiar adăugată în sol pentru răsaduri.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții pe hectar și animale care nu se mai achită prin APIA Șeful APIA – precizări despre plata finală a subvențiilor către fermieri! APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an

    Ultimele știri

    Mutarea unei tufe de trandafir. Perioadă optimă și pași de urmat Vita Angus de Omaha – punctul forte al meniului de la învestirea lui Donald Trump Agrii Practic în sală: inovație și parteneriat pentru o agricultură profitabilă