Varza de Lăzarea, certificată la OSIM. Lukács Geza, fermier: O varză specială, plată, cu foi fine și gust dulceag
Angelica Lefter -Varza de Lăzarea este un soi românesc de varză, certificat la OSIM de unul dintre fermierii care o cultivă și care spune despre această legumă că este una dintre cele mai apreciate pe teritoriul României. Leguma celebră are peste 400 de ani vechime și se cultivă numai în localitatea Lăzarea, județul Harghita, fiind una dintre cele mai fragede și totuși rezistente verze cunoscute de legumicultori.
Lukács Geza este fermierul care a vrut să facă mai mult pentru varza care crește în zona sa de sute de ani, pe un sol special, care nu necesită rotația culturilor. Deși nu este o varză bio, pentru că este greu de cultivat astfel, este una dintre verzele cu o rezistență naturală specială.
Citiți și: Obținerea răsadurilor de varză: soiuri, perioade semănat, îngrijire, plantare
Lukács Geza lucrează în total 10 hectare de teren agricol, este unul dintre cei care a vrut să păstreze soiul original din zona sa și să contracareze falsurile apărute pe piață. Varza plată, fragedă și dulce de Lăzarea este unicat, însă pe piață au apărut mulți comercianți care profitau, spunând că aște soiuri de varză sunt, de fapt, unele din celebra localitate.
Pentru a proteja și promova varza de Lăzarea, Lukács și-a făcut mai întâi o asociație, apoi a reușit să înregistreze soiul la OSIM și sunt 11 ani de atunci, după cum a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.
”Cultiv 10 hectare cu legume și 1.000 de metri pătrați spații protejate, pentru răsaduri și cultura ciclul doi cu castraveți și tomate. Răsadurile de varză de Lăzarea noi le producem, ele nu pot fi cumpărate de nicăieri altundeva. Varza de Lăzarea se produce numai aici, avem 25 de hectare, este o parcelă lângă un pârâu și acolo de 300 de ani se cultivă varza. Acolo este o altitudine de 760 de metri, aproape că e zonă muntoasă, cu o medie de 6 grade Celsius. Acolo e un teren argilos cu calcar, este un teren special. Varza de Lăzarea se poate cultiva în monocultură, asta însemană că sunt parcele pe care 100 de ani se cultivă numai varză. Este foarte acomodată cu pământul, cu clima, și chiar în partea cealaltă a satului, nu e același teren și nu e aceeași caliatate a verzei, de aceea cultivăm varza pe zona zisă țarină”, a explicat Lukács Geza.
Varza de Lăzarea a fost înregistrată la OSIM
Varza de Lăzarea a fost înregistrată la OSIM de către fermierul Lukács Geza. Deși tot procesul a fost destul de complicat, fermierul a spus că a reușit, cu sprijinul unui bun jurist, să ducă la capăt procedura. Mai mult, anul acesta certificatul trebuie reînnoit, lucru care se face o dată la 10 ani.
”Am făcut o asociație nonprofit – Asociația Producătorilor Varza de Lăzarea – și în numele Asociației am înregistrat-o la OSIM, ca să o putem cumva ocroti de falsuri, pentru că toată lumea spunea că vinde varză de Lăzarea, dar nu era așa. Numele soiului ar fi fost dus în derizoriu, acum producătorii din Lăzarea pot folosi numele gratis. Noi dăm și certificat de calitate pentru cei care cultivă varza de Lăzarea, cu numele, prenumele, ștampilă, o dovadă că cine cumpără varză de Lăzarea să știe de la cine a cumpărat, ce a cumpărat. Acum va trebui să reînnoim înregistrarea la OSIM, lucrul acesta se face o dată la 10 ani”, a menționat producătorul harghitean.
Varza de Lăzarea – caracteristici de soi
Varza de Lăzarea are o serie de caracteristici conferite de locul de cultivare și de specificul soiului, Fermierul Lukács Geza a descris varza de Lăzarea ca fiind unică cel puțin în țară, cu foile foarte fragede și fine, lipsite de încrețituri, gust dulceag, numai bună de pus la murat și înfășurat sarmale. Până acum nici măcar nu a avut nevoie de irigații, însă în acest an, cu 38 de grade Celsius înregistrate vara în județul Harghita, varza a necesitat udare.
”Folosim varza de Lăzărea pentru murat, punem căpățâni întregi. Varza este plată, frunzele foarte subțiri, de aceea nu se pretează transportului, lipsite de nervuri si netede. La o varză de 1 kg se pot face 30-40 de sarmale. Am varză murată de doi ani, dar și acum este bună. Noi folosim la 10 litri de apă 450 de grame de sare neiodată, hrean, cimbru, mărar. Varza care se pune la noi în zonă are vreo 400 de ani și am reușit ca material genetic să îl păstrăm, faorte puțien soiuri sunt care au genetica așa de veche. Noi facem păstrarea, noi alegem căpățânile pentru semințe, care trebuie să aibă 17 caracteristici specifice pentru varza de Lăzarea. Noi producem răsadurile, dar au încercat oamenii să cultive în alte zone și nu merge. S-a acomodat planta la noi că este depresiune, toamna la noi până la ora 11:00-12:00 este ceață și se acumulează roua între frunze și rămîne fragedă. Noi de aceea nu forțăm cultivarea în alte zone, aici este prefect și pentru că nu îngheață niciodată”, a mai menționat Lukács Geza.
Varza de Lăzarea – tehnologii și tratamente
Adaptată perfect climei din Lăzarea, varza nu are nevoie de prea multe tratamente și nici de suplimente. Se hrănește natural, din solul pe care se aruncă îngrășământ de la animale.
”La noi tradiția spune că varza se pune la 12 iunie, când este și sărbătoare religioasă, iar plantarea are loc până la 15 iunie. Se culege în 15-20 octombrie, după ce a primit 2-3 brume, înainte nu culegem. Se știe că astfel varza este mai dulce. Răsadul îl facem în tăvițe și plantăm cu mașina deja, majoritatea, însă plantează manual, cu 61 de centimetri între rânduri și 38 de cm între plante. Se pășește de 2-3 ori, dacă este cazul. La noi regula este ca la fiecare 100 de metri pătrați să se folosească o căruță de gunoi de grajd. Acolo nu folosim îngrășământ chimic pentru că am făcut teste și cu îngrășământul chimic nu mai ies frunzele așa de finuțe. În ceea ce privește bolile și dăunătorii, aplicăm un tratament contra puricilor și a musculiței albe. Avem și melci, și stropim în faza de plantare, dar și pentru purici dacă este nevoie. Nu spun că facem bio, că nu se poate, dar după un tratament, se dezvoltă normal”, a mai arătat producătorul.
Varza de Lăzarea – preț la poarta fermei
Lukács Geza a mai spus că, în general, varza de Lăzarea se vinde direct din poarta fermei cu 3,5-4 lei/kg.
”Acum, de când am înregistrat la OSIM, ne-am făcut cunoscuți. Avem clienți din afară, am intrat în HoReCa, adică în restaurante din București. Marfa are nume și am dus mostre să vadă oamenii, noi încercăm să o facem cunoscută peste tot. Anul acesta am vândut cu 0,50 de lei mai mult/kg față de prețul pieței, a fost și producție mai puțină față de anul trecut, cu 25% mai puțină, și am dat-o între 3,50 lei/kg – 4 lei/kg. La noi în localitate sunt aproximativ 200 de parcele micuțe, acestea se moștenesc, nu se vând, în general se dau în arendă. Noi ne-am asociat să putem lucra mai ușor, dar toată lumea vinde de acasă, avem clienți de 5-6 ani si mai mult, avem cam 200 de familii care cultivă varză de Lăzarea”, a arătat fermierul harghitean Lukács Geza.
Acesta ne-a spus că în localitate a fost înființat și Muzeul Verzei de Lăzarea, un spațiu pe care toți cei curioși îl pot vizita, care redă instoria acestei legume pe teritoriile respective. Mai mult, anual se desfășoară Festivalul Verzei, un eveniment cu tradiție de 15 ani, care adună localnici și curioși laolaltă și la care se țin tradiții și obiceiuri ale locului.