• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Îngrijirea oilor cu gestație dublă în perioada iernii

    Violina Gorcinschi -

    Îngrijirea oilor cu gestație dublă iarna. Măsuri necesare și riscuri reprezentate de cazul oilor cu dublă gestație în fermă. Dr. ing. Liviu Munteanu, din cadrul Direcției Agricole Județene Caraș-Severin, a prezentat o serie de informații utile privind îngrijirea oilor cu gestație dublă în perioade riscante și cum se procedează pentru a preveni avorturile și moartea la femele.

    Oile cu gestație dublă, care au depășit cu succes de stresul pe care îl presupune tranziția de la pășunat la stabulație, au un risc mai mare în ceea ce privește avortul embrionar, din cauza schimbării bruște a alimentației și a condițiilor de întreținere. Astfel, acestea au nevoie de mai multă atenție și grijă în vederea pregătirii pentru fătare. Alimentația trebuie să fie adaptată la cerințele nutriționale corespunzătoare stării fiziologice de gestație.

    Oi cu gestație dublă – în grijire. Greșeli ce trebuie evitate

    De la începutul sezonului de toamnă până la începutul iernii, când oile se află încă pe păşune, nu apar probleme deosebite, cu excepția cazurilor în care acestea consumă cantități mari de varză, legumă care conţine o substanţă cu acţiune fitoestrogenă ce poate provoca avortul. Abia după intrarea în stabulaţie apar problemele. În zonele de deal, intrarea în stabulaţie se face în luna noiembrie, iar la şes, în decembrie, când oile cu gestație se găsesc, în general, în primele 2-3 luni de gestaţie, într-o perioadă extrem de dificilă.

    În mod tradițional, ciobanii români au grijă de oi în turme, caz în care sunt amestecate toate categoriile de ovine, de orice vârstă, stare fiziologică sau sex. În opinia dr. ing. Liviu Munteanu, aceasta este o măsură pe cât de greşită, pe atât de păguboasă, cu implicaţii negative foarte mari, atât din punct de vedere tehnologic, cât, mai ales, economic.

    În general, crescătorii de oi nu cunosc sau nu țin cont de necesarul de furaje potrivit pentru fiecare stare fiziologică a oilor. Acest lucru poate avea consecințe devastatoare asupra producției de miei și de lapte, în special în contextul în care fermele se pot confrunta cu o lipsă de furaje înainte de a da iarba.

    Cetonemia la oi (foto: sdstate.edu)

    Cetonemia de gestație la oi. Semnale de alarmă

    Cela mai afectate animale din turmă sunt oile cu gestaţie dublă, care se pot epuiza mai ales după a patra lună de gestaţie. Acestea nu fac față în competiţia cu oile sterpe sau cu cele care au gestaţie simplă, deoarece se mişcă greoi şi ajung ultimele la jgheabul de furajare şi, în consecință, consumă mai puţine furaje şi de calitate mai slabă.

    În cazul în care carența nutrițională durează mai mult de două săptămâni, la oile cu gestație dublă poate apărea cetonemia de gestaţie, ca urmare a alimentației deficitare în furaje energetice. Acest lucru forțează organismul oilor gestante să recurgă la degradarea peste limita normală a rezervelor corporale de grăsime, cu formarea corpilor cetonici. Oile afectate de cetoză nu se ridică din aşternut, tremură, ţin capul sus, nu mai consumă furaje şi, în câteva zile, avortează sau mor.

    Furajarea oilor la grămadă, fără delimitările necesare, cu furaje insuficiente, este o greșeală gravă din partea crescătorilor.

    Citește și: Mic ghid de îngrijire a oilor gestante și a mieilor

    Îngrijirea oilor cu gestație dublă – măsuri (foto: fas.scot)

    Măsuri esențiale pentru îngrijirea oilor cu gestație dublă iarna

    Pentru a proteja oile cu gestație dublă și a le pregăti de fătare, sunt recomandate următoarele măsuri:

    1. Separarea oilor gestante de restul turmei, în spații special amenajate, delimitate cu ajutorul unor panouri sau grilaje.
    2. Separarea oilor cu gestație dublă de celelalte oi gestante, prin introducerea lor în țarcuri special amenajate, unde stau singure și beneficiază de alimentația corespunzătoare stării lor fiziologice.
    3. Oile cu gestație dublă trebuie să mănânce cu 50% mai multă hrană decât oile cu gestație simplă și dublu față de oile sterpe. Astfel, dacă o oaie cu gestație simplă primește 300-400 de grame de amestec de furaje concentrate, o femelă cu gestație dublă va primi 450-600 de grame. Aceeași regulă se aplică și la fân, suculente sau alte categorii de furaje.

    Pentru a se face o clasificare exactă a oilor gestante, fermierii din țări precum SUA, Țările de Jos, Franța sau Germania apelează la ecograf la intrarea în stabulație. După care, crescătorii dirijează animalele în standurile special amenajate și le hrănesc cu furaje potrivit nevoilor specifice.

    În perioada de gestaţie avansată, crescătorul trebuie să acorde atenţie sporită oilor cu gestaţie dublă, în sensul eliminării oricăror factori care ar putea duce la avort. Astfel, furajele trebuie să fie selectate cu grijă, pentru a nu fi depreciate, alterate sau mucegăite. Se administrează cel mai bun fân, apă proaspătă și curată, se elimină din țarc obiectele contondente și se asigură un așternut curat. Totodată, adăpostul se aerisește de câte ori este nevoie, urmărind comportamentul animalelor de câteva ori pe zi. Noaptea, oile gestante se verifică cel puțin o dată. De asemenea, se evită aglomerările, busculadele şi stresul de orice natură.

    Merită menționat că furaje precum sfecla, porumbul, silozul, fânul de lolium care prezintă un conținut mare de nitriți, nitrați sau pesticide pot cauza avortul. De asemenea, nerespectarea standardelor de igienă ale adăpostului, ale apei şi ale furajelor pot crește riscul producerii de avorturi infecțioase sau parazitare.

    Avortul la oi. Implicații economice și pași de urmat

    Un eventual avort duce la compromiterea definitivă a potenţialului economic al oii, în sensul că nu va mai produce lapte sub nicio formă, astfel că pierderile economice sunt considerabile,  dacă se ia în considerare faptul că o femelă poate aduce un profit estimat la cel puțin 35 euro pe an, plus subvențiile aferente.

    De asemenea, avorturile mai pot apărea şi în cazul lipsei de apă sau a furajelor timp de câteva zile. Pentru a preveni astfel de situaţii, se va mări frontul de furajare şi se va urmări ca hrana şi apa să fie administrate în cantităţi suficiente şi la timp, după un program bine stabilit.

    Dacă totuşi s-a produs un avort, medicul veterinar se cheamă de urgență pentru recoltarea de probe din placentă şi avortoni care vor fi trimise la laborator, pentru a se stabili diagnosticul în vederea instituirii unui tratament curativ corect.

    Vaccinarea preventivă se efectua face pentru a preveni următoarele avorturi: salmonelic, vibrionic, brucelic şi listrelic.

    Citește și: Fătarea la ovine. Reguli în gestația oilor pentru evitarea avorturilor

    În orice caz, oile cu sarcini gemelare, mioarele provenite din fătări gemelare, sunt foarte valoroase și trebuie selecționate și întreținute cu atenție, pentru că ele vor da produși care aduc profit mare fermei .


    Te-ar mai putea interesa

    Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale Subvenții pe hectar și animale care nu se mai achită prin APIA Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc

    Ultimele știri

    Fermier de Paulownia, la 10 ani de la înființarea plantației: N-am cui vinde, bani au făcut doar vânzătorii de răsaduri! Ce se întâmplă cu plafonarea adaosului comercial la produsele alimentare. Măsura ar putea fi înlocuită Floarea-soarelui, la mare căutare. Prețurile au explodat, fermierii nu vor să vândă