• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenții APIA 2025. Plăți la zi și termene pentru fermieri în luna ianuarie

    Roxana Dobre -

    Subvenții APIA 2025 –  termene de plată pentru fermieri. Prima lună din an aduce și o resetare a sumelor pe care producătorii agricoli le au de încasat. După adoptarea bugetului de stat pe anul în curs, noi subvenții se deblochează la plată. De asemenea, la început de an se virează în conturi sumele autorizate la plată în ultima parte a lunii decembrie.

    Luna ianuarie aduce pentru subvențiile de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură o reluare a autorizărilor. După mini-vacanța Crăciun și Anul Nou, incluzând sărbătoarea de Bobotează și Sf. Ioan Botezătorul, angajații din sistemul bugetar vor reveni la programul normal de lucru începând cu 8 ianuarie. Abia după această dată, fermierii pot spera că vor vedea în conturi noi sume ce li se cuvin, fiind vorva mai ales despre subvențiile autorizate la plată la finalul anului trecut.

    Citiți și: Primele subvenții APIA care se transferă în noul an în conturile fermierilor

    Fermierii așteaptă în luna ianuarie și Ajutoarele Naționale Tranzitorii Zootehnice (ANTZ)

    Subvenții APIA în ianuarie 2025. Tranșa a doua din plățile la hectar și animale

    Funcționarii APIA își vor relua activitatea de miercuri, 8 ianuarie. Având în vedere că se va reveni la program normal și în sistemul bancar, cel mai probabil fermierii vor primi banii autorizați în perioada sătbătorilor de iarnă. Plata regulară a subvențiilor APIA a început la 2 decembrie iar până la această dată APIA nu a anunțat că ar fi introdus pe lista de plată scheme noi în afară de cele care s-au aflat deja la avans.

    Ultima informare legată de plăți a fost făcută de APIA pe 20 decembrie când agenția a comunicat că în perioada 2 – 20 decembrie a autorizat la plată sumă totală de 260.881.456 euro (1.297.971.225 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 616.972 fermieri. Până la acea dată, APIA a plătit din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), suma totală de 149.227.298 euro (742.495.344 lei), pentru un număr de 584.669 beneficiari.

    Fermierii așteaptă plata Ajutoarelor Naționale Tranzitorii

    Subvenții APIA în ianuarie 2025. Ajutoarele Naționale Tranzitorii

    În luna ianuarie, Guvernul urmează să adopte Legea bugetului de stat pe 2025, din care se vor face mai multe plăți și pentru fermieri. O subvenție așteptată de fermieri și care se achită din bugetul de stat este Ajutoarul Național Tranzitoriu pentru vegetal și zootehnie. Pentru a se putea achita ANT către fermieri, Ministerul Agriculturii trebuie să elaboreze proiectele de acte normative cu plafoanele alocate, respectiv cuantumurile pe hectar și pe cap de animal. După aprobarea HG-urilor de către Guvern, se va putea face și autorizarea plăților.

    Citiți și: 10 ajutoare de stat pe care fermierii le așteaptă din bugetul pe 2025

    Subvenții APIA în ianuarie 2025. Ajutorul pentru motorină

    Pentru subvenția APIA la motorină, fermierii depun în perioada 8-31 ianuarie, cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente perioadei 01.08. – 31.12.2024 (trimestrul IV al anului 2024), în conformitate cu HG nr.1174/2014 și OMADR 1727/2015 cu modificările și completările ulterioare.

    Subvenții în ianuarie 2025. Termen Programul Tomata

    Până la 31 ianuarie legumicultorii trebuie să facă dovada valorificării producției pentru schema de ”Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susţinere a producţiei de legume cultivate în spaţii protejate”. Prin această schemă se acordă un ajutor de minimis pentru tomate, ardei gras şi/sau lung și/sau gogoșar, castraveţi, fasole păstăi, salată, spanac, ceapă verde. Cuantumul ajutorului de minimis este de maximum 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar.

    În ceea ce privește verificările în teren, acestea se vor realiza de către echipe mixte ale DAJ-urilor și ale APIA și vor viza deplasarea în teren pentru stabilirea suprafeţelor cultivate şi evaluarea producţiei de legume.

    Subvenții APIA 2025 – calendar ianuarie. Termene limită pentru fermieri

    Prima lună din an aduce fermierilor și o serie de termene pe care trebuie să le respecte, conform condițiilor de eligibilitate din campania 2024. Unul dintre cele mai importante termene limită este data de 31 ianuarie, ultima zi în care se mai pot înregistra la APIA documentele doveditoare pentru dovedirea calităţii de fermier activ. Documentele doveditoare pentru dovedirea calităţii de fermier activ se prezintă la APIA la depunerea cererii de plată, dar nu mai târziu de data de 31 ianuarie a anului următor anului de cerere, conform art. 20 din Ordinul MADR nr. 106/2024.

    Fermierii care nu pot dovedi calitatea de fermier activ prin documentele de mai sus nu sunt eligibili pentru plăţile următoare:
    – sprijinul de bază pentru venit în scopul sustenabilităţii, intervenţia PD-01 prevăzută în PS 2023-2027;
    – sprijinul redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilităţii, intervenţia PD-02 prevăzută în PS 2023-2027;
    – sprijinul complementar pentru venit pentru tinerii fermieri, intervenţia PD-03 prevăzută în PS 2023-2027;
    – schemele pentru climă, mediu şi bunăstarea animalelor, denumite în continuare ecoscheme;
    – plăţile directe cuplate pentru venit în sectorul zootehnic;
    – plăţile directe cuplate pentru venit în sectorul vegetal;
    – măsura 11 – Agricultura ecologică (M.11) – PNDR 2014-2020;
    – intervenția DR-09 Zone afectate de constrângeri naturale-ZM din PS 2023-2027;
    – intervenția DR-10 Zone afectate de constrângeri naturale semnificative – SEMN din PS 2023-2027.


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou: Cele mai frumoase 5 urături în versuri Calendarul foilor de ceapă 2025. Lunile bogate în ploi și lunile în care va fi secetă ”Ordonanța trenuleț” îi lovește în plin pe apicultori. Decizia Guvernului!

    Ultimele știri

    Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne Bursa cerealelor la început de an. Scăderi pentru grâu, creșteri la rapiță Patru produse recomandate pentru erbicidarea de primăvară a cerealelor păioase