• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Mercosur 2.0: UE a semnat un acord de liber schimb cu Mexic. Cum îi afectează pe fermieri

    Violina Gorcinschi -

    Mercosur 2.0: Acord de liber schimb între UE și Mexic. La finalul săptămânii trecute, vineri – 17 ianuarie, Comisia Europeană a anunțat încheierea unui alt acord de liber schimb – de data aceasta, cu Mexic. Cum îi va afecta asta pe fermierii europeni? Aceasta este, cu siguranță, o întrebare la care sectorul agricol din UE vrea un răspuns, în special în condițiile în care Mexicul este un important producător de alimente la nivel mondial.

    „Acordul introduce un cadru ambițios pentru aprofundarea relațiilor economice, inclusiv potențialul de a crește exporturile de produse agroalimentare din UE către Mexic”, s-a arătat în informarea emisă de UE.

    Acord de liber schimb cu Mexic. Beneficii pentru fermierii europeni

    Acordul a fost încheiat după o întâlnire politică între Comisarul pentru Comerț și Securitate Economică, Maroš Šefčovič, și secretarul mexican pentru Economie, Marcelo Ebrard.

    „Acordul global al UE cu Mexic va elimina barierele comerciale și va stimula investițiile, sprijinind crearea de locuri de muncă și prosperitatea de ambele părți”, a declarat, cu mândrie, Maroš Šefčovič , Comisarul pentru Comerț și Securitate Economică, Relații Interinstituționale și Transparență al UE.

    Acordul este menit să promoveze principiile dezvoltării durabile și urmărirea în comun a „zero emisii” cu Mexic. Președinta mexicană, Claudia Sheinbaum, susținută de partidul de stânga Mișcarea Națională a Renașterii, va sprijini cu siguranță acest lucru. De-a lungul vieții, Sheinbaum a fost asociată cu mișcări de stânga cu profil marxist, fiind și o „simpatizantă a grupului rebel marxist M-19”. Ursula von der Leyen are încredere în președintele Sheinbaum.

    „UE și Mexic sunt deja parteneri de încredere. Aștept cu nerăbdare să lucrez cu președintele Sheinbaum pentru a îndeplini promisiunea acestui acord”, a declarat Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.

    „Astăzi am intrat într-o nouă eră în parteneriatul nostru strategic cu Mexic. Acordul nostru îmbunătățit (…) confirmă angajamentul nostru comun față de drepturile omului, egalitatea de gen, transformarea ecologică”, spune Kaja Kallas, Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate și vicepreședinte al Comisiei Europene.

    Citește și: Speranța fermierilor români să fie oprit acordul Mercosur: Polonia

    Taxe 0 de export pentru alimentele din UE (foto: Euractiv)

    Acord de liber schimb cu Mexic. Presupusele beneficii pentru fermierii europeni

    Conducerea UE insistă că fermierii europeni și exportatorii vor profita din plin de acordul cu Mexic deoarece țara importă multe produse agroalimentare europene.

    „Acordul va crea o mulțime de oportunități pentru fermierii din UE și exportatorii de produse agroalimentare, deoarece Mexicul este un importator net de produse agroalimentare din UE”, spun reprezentanții Comisiei Europene.

    Potrivit instituției, fermierii europeni vor beneficia de:

    „Produsele agroalimentare ale UE sunt cunoscute în întreaga lume, iar fermierii din UE furnizează, ceea ce face din UE cel mai important exportator mondial de produse agroalimentare . Fermierii din UE și producătorii de alimente și băuturi exportă deja produse în valoare de peste 2 miliarde EUR în Mexic. Acest acord global modernizat cu Mexic se va deschide și va garanta cote de piață și oportunități și mai mari pentru aceștia. Iar consumatorii mexicani se vor putea bucura de tot ce este mai bun din Uniunea noastră”, a declarat Christophe Hansen, Comisarul pentru Agricultură al UE.

    Un alt „Acord Mercosur”? Comisarul pentru Agricultură, criticat în presă

    Optimismul comisarului Hansen, că mexicanii vor mânca alimente ecologice europene, este criticat în presa agricolă, în special în cea poloneză. Potrivit celui mai recent sondaj Eurobarometru privind „Europenii, agricultura și PAC”, nici măcar europenii nu consumă produse ecologice în cantități prea mari deoarece sunt prea scumpe, chiar și pentru cele mai înstărite țări.

    Citește și: Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”

    În plus, Mexicul este un producător important de alimente. În 2021, statul mexican era responsabil pentru 2,6% din producția globală de mâncare procesată și ocupa locul 3 ca producător de alimente pe continentul american, după SUA și Brazilia și locul 9 în lume. Astfel, ideea că acordul de schimb cu Mexicul este Mercosur 2.0 nu este departe de realitate.


    Te-ar mai putea interesa

    Arabia Saudită a cumpărat 920.000 de tone de grâu, inclusiv de la Cerealcom. Preț per tonă Fermierul Emil Turdean renunță la cultura de sfeclă de zahăr: ”Cu mine, discuțiile s-au închis” De la Angus la Carpatine. Fermierul Toma Zerestea și-a mărit ferma cu un efectiv de 75 de capre

    Ultimele știri

    Măsura pe care ministrul Barbu a cerut-o la Bruxelles pentru protejarea producătorilor români Florin Barbu: Mecanismele de acordare a subvențiilor europene ar trebui regândite Hoți prinși când furau cereale direct din magazia unei ferme