• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ionel Arion, Federația Națională PRO AGRO: Convergența externă ar putea fi atinsă anul viitor

    Angelica Lefter -

    Agricultorii români se confruntă cu o serie de provocări în acest an, în urma cărora va fi decisă soarta multor ferme. Dacă se va face o convergență externă a subvențiilor sau în ce fel va fi făcută aceasta, rămâne de văzut. Ceea ce se poate spune cu certitudine este că viitorul agriculturii românești și europene s eva decide în acest an în cele mai înalte foruri ale Uniunii Europene, a spus Ionel Arion, Președintele Federației Naționale PRO AGRO, invitat în ediția de miercuri – 12 februarie, a emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR.

    Acordul cu MERCOSUR a devenit o sperietoare pentru fermierii europeni, iar pe fondul altor schimbări la nivel geopolitic, fermierii din alte state își fac deja planurile de rezervă. Momentan, întreaga politică agricolă comună stă pe nisipuri mișcătoare și nu este cert cum va arăta ea în următorii ani.

    Citiți și: PAC post-2027. Comisarul Hansen vrea menținerea subvențiilor plătite direct către fermieri

    Ionel Arion: Acordul MERCOSUR – sperietoare pentru fermieri

    Statul român ar trebui să aibă o strategie pentru salvarea agriculturii, în cazul unor evenimente neașteptate, este de părere Ionel Arion, președintele Federației Naționale PRO AGRO.

    ”Avem provocarea de care toți ne speriem, ceea ce însemană Mercosur. Chiar înainte cu o săptămână discutam cu fermieri din afara țării care spuneau că la nivelul statului lor, deja se gândește o strategie de rezervă în cazul în care nu va mai fi ceea ce cunoaștem, statul să vină să intervină. Poate că ar fi sănătos ca și noi la rândul nostru să creionăm o astfel de strategie, să rămână ca nu doar un document scris care să nu fie implementat”, a spus Ionel Arion, președintele PRO AGRO.

    Este necesar un plan național de rezervă – Politica agricolă ar putea să fie o politică statală, nu comună

    Președintele Federației Naționale PRO AGRO a mai opinat, la Agrostrategia, că există la nivel internațional, schimbări majore în ceea ce privește anumite înțelegeri încheiate de zeci de ani și care acum par să nu mai fie atât de stabile. În ceea ce privește PAC, este posibilă o regândire a bugetului și este posibil ca politica agricolă comună să devină p politică statală.

    ”Colegii trebuie să înțeleagă că datorită conjuncturii geopolitice, datorită a ceea ce se întâmplă la nivelul Uniunii Europene, la nivel mondial, vedem că se reașează anumite tratate, anumite chestiuni bilaterale care au mers de o viață, poate că în istorie sunt semnate acum 30-40 de ani acele acorduri și au mers atât de bine. Politica Agricolă Comună este la fel de veche ca și Uniunea Europeană, s-ar putea să avem o chestiune pe care noi nu am avut-o niciodată. Vedem că la nivelul Comisiei, cel mai des în narativul Comisiei, apare chestiunea, bugetul trebuie regândit, trebuie recreionat, rescris, politica agricolă comună s-ar putea să nu mai fie în sine o politică agricolă comună și să fie o politică statală cu anumite repere europene”, a menționat Ionel Arion.

    Citiți și: Comisia Europeană – reduceri drastice de cheltuieli. Cum vor fi afectați fermierii

    Ionel Arion: ”UE vrea să regândească bugetul agricol”

    În vâltoarea unor astfel de schimbări, fermierii români nu își pot permite să piardă subvenții și trebuie gândită o strategie la nivel național. De asemenea, individual, fermierii ar trebui să aloce un buget multianual pentru investiții în fermă.

    ”România nu-și permite azi să piardă ceea ce însemană plata pe suprafață. România nu-și permite ca politica agricolă comună să aibă un buget mult mai mic decât…sau să nu aibă buget deloc alocat separat, să fie un buget comun și s-ar putea ca pentru a primi acea plată pe suprafață, să trebuiască să facem atât de multe cheltuieli încât acel beneficiu să fie aproape spre zero. Așa cum am spus, trebuie gândită o strategie, dar sunt două lucruri pe care le-aș lua în seamă: unul fie să mergem și să creăm atât de mult lobby și atât de multă rumoare în UE și în Europa, alături de colegii noștri, inclusiv prin proteste pentru ca acest lucru să nu se întâmple; doi – ar fi să gândim acea strategie și 3 – ar fi ca la nivel individual fiecare fermă să-și creioneze de așa manieră un buget multianual de investiții pemntru că în momentul acesta, idiferent că avem sau nu avem capitalul necesar, să încercăm să-l atragem de așa manieră încât sustenabilitatea fermei să fie și reziliența fermnei să fie pe o perioadă îndelungată și post 2027. Cu adevărat că, dacă acest lucru se va întâmpla, va exista o resetare cruntă, gravă, a punctat președintele Federației Naționale PRO AGRO.

    Convergența externă, așteptată de fermieri din 2026

    Fermierii români așteaptă o convergență externă, însă nu există nimic deocamdată care să releve aceste așteptări. În orice caz, urmează o perioadă de negocieri și la nivelul UE, astfel încât deciziile se vor lua în acest an pentru perioada post 2027.

    ”Este o posibilitate, se va ajunge la o astfel de chestiune, în sensul în care din 2026 să ajungem la o convergență externă. Există și cealaltă posibilitate în sensul în care din 2026 vom avea convergență, din 2027 să implementează o nou PAC, avem o sumă mai mare alocată, dar din acea sumă va trebui să cheltuim 90% pentru climă și mediu. Nu ne ajută să ne capitalizăm, suntem de acord. Sau s-ar putea să ne ceară orice altceva. Urmează o perioadă de negocieri. Ce ar trebui colegii noștri să știe este că deși subiectul este post 2027, el se discută și se negociază anul acesta. Va fi adoptat de această Comisie, cea care există acum, va fi ratificat de Parlamentul European și așa mai departe”, a arătat Ionel Arion, președintele Federației Naționale PRO AGRO, în cadrul emisiunii Agrostrategia, ce poate fi urmărită zilnic, de luni până joi, de la ora 10:00, pe TVR 1. 


    Te-ar mai putea interesa

    Apicultorii au dat în judecată Ministerul Agriculturii și cer suspendarea derogărilor pentru neonicotinoide Elena Tatomir, director general în MADR, se pensionează. Mesaj pentru colegi Parlamentul a aprobat bugetul MADR pentru fermieri. Primele subvenții APIA care intră la plată

    Ultimele știri

    Soluția concretă pentru sprijinirea producătorilor mici și mijlocii: Fondul de Investiții Regional Andrei Măruțescu – președinte AISR. Alianța Industriei Semințelor din România are un nou Consiliu Director Ionel Arion, Federația Națională PRO AGRO: Convergența externă ar putea fi atinsă anul viitor